Lidové noviny

Vrátí se tělo kardinála domů?

-

Že výrazné úpravy interiéru nebudou potřebné, si myslí i historik Šebek. Tělo by totiž mohlo být uloženo do krypty a v samotné katedrále sv. Víta na Pražské hradě by se objevila pouze pamětní deska.

„Podle mě by se to dalo provést podobně jako v případě maďarského kardinála Józsefa Mindszenty­ho, jehož ostatky byly v 90. letech převezeny do maďarské Ostřihomi z rakouského­Mariazellu,“říká historik s tím, že v Rakousku byla v interiéru kostela jen pamětní deska. „Myslím si, že taková pamětní deska by stačila i v katedrále svatého Víta,“dodává historik.

Šebek ale zároveň připomíná, že záležitost je víceméně na samém počátku a na konečné rozhodnutí si ještě nějaký čas budeme muset počkat.

Vlk: Přání zesnulého má být vyplněno

O Beranův osud se zajímá také současný papež František. „Kardinálův život Svatého otce zaujal. Zřejmě je to způsobeno tím, že také současný papež prožil tvrdou diktaturu, která v jeho rodné Argentině panovala. Proto sympatizuj­e s kardinálem Beranem, který si za druhé světové války prošel koncentrač­ními tábory v Terezíně a v Dachau i zažil komunistic­ké vězení,“tvrdí Šebek.

Mezi špičkami české katolické církve ale panují ohledně druhého pohřbu kardinála Berana neshody.

Pražský arcibiskup Dominik Duka se k myšlence převážení ostatků staví opatrně.

„Je to složitá otázka a podle mě na ni nelze dát jednoznačn­ou od- povědět. V církvi existují zastánci i odpůrci převozu. Zdá se, že převažuje názor těch, kteří chtějí nechat ostatky v Římě. Jedním z jejich argumentů je, že výsada, které se kardinálu Beranovi dostalo, když byl pohřben po boku papežů v kryptách chrámu sv. Petra, je symbolem dějin české církve ve dvacátém století. Snad bude možné nalézt nějaké kompromisn­í řešení,“domnívá se arcibiskup Duka.

Jiného názoru je ale Dukův předchůdce kardinál Miloslav Vlk. Podle něj by mělo být Beranovo přání vyplněno a jeho ostat- ky uloženy ve svatovítsk­é katedrále.

Rodina může mít právo veta

O převozu ostatků kardinála z Vatikánu do Prahy nakonec bude rozhodovat hned několik institucí najednou.

O vydání těla by musela zažádat pražská diecéze ve spolupráci s ministerst­vem zahraničí. Dalším předpoklad­em pro převoz ostatků je souhlas Vatikánu. A v neposlední řadě musí s exhumací a převozem zemřelého souhlasit jeho rodina, která může mít v celé záležitost­i právo veta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia