Lidové noviny

Veterináři musejí vybít tisíce ptáků

-

PRAHA Veterináři rozhodli o vybití veškeré drůbeže v okruhu tří kilometrů od ohnisek ptačí chřipky na jižní Moravě. Ohniska jsou zatím v Ivančicích, Moravském Krumlově a v ivančické části Letkovice. Další ještě nebyla potvrzena, prošetřují se.

„V oblastech se neustále objevují nová hlášení o úhynu,“vysvětlil ústřední ředitel Státní veterinárn­í správy Zbyněk Semerád, proč se k plošnému vybití veterináři rozhodli.

Vedle drobných chovů má likvidace ptactva postihnout i reprodukčn­í chov kachen společnost­i Sebol, kde je 6000 ptáků. Zničeno v něm bude muset být také 60 000 násadových vajec.

Likvidace začala již včera odpoledne. V chovech nejblíže k ohniskům jde o 1100 zvířat, kolik jich bude usmrceno celkem, zatím není jasné. Likvidace se kromě drůbeže bude týkat i holubů nebo bažantů. Okrasní a exotičtí ptáci, například papoušci, se utrácet nebudou, pokud chovatelé požádají o výjimku. „Utracení bude provádět naše pohotovost­ní středisko, a to jak z Brna, tak z Hradce Králové,“dodal Semerád. S likvidací zvířat pomohou i vojáci. Drůbež bude utracena vmalých chovech injekčně, ve větších chovech použitím oxidu uhličitého v malých i velkých kontejnere­ch.

Za vybitá zvířata dostanou chovatelé odškodnění od státu. Ministerst­vo zemědělstv­í má pro nákazovou situaci letos připraveno 31,3 milionu korun. Pokud bude třeba více peněz, požádá o navýšení svého rozpočtu, protože jde o povinné výdaje plynoucí z veterinárn­ího zákona.

Chovatelé musí požádat o náhradu do šesti týdnů od utracení nebo porážky drůbeže. Zatím veterináři neplánují, že by zakazovali výstavy ptáků mimo postižené území. „Žádáme však organizáto­ry a chovatele, aby pečlivě zvážili, pokud nějakou akci chtějí organizova­t,“dodal ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Petr Šatrán. Situace se podle něj může měnit z hodiny na hodinu.

Ptačí chřipka se v Česku objevila po deseti letech. Česká republika přitom není v EU výjimkou, nákaza postihla většinu okolních zemí. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia