Lidové noviny

Dvanáct kmenů se rozrostlo

-

ká kauza, kvůli níž bylo odebráno rodinám v Německu celkem 40 dětí, podle něj komunitu bezdůvodně očerňuje. Záběry z roku 2013 natočené na skrytou kameru označuje za manipulaci, která připomíná spíše hororový film než realitu. „Pro nás to, že dítě dosta- ne proutkem, není násilí,“říká v telefonick­ém rozhovoru. Na farmě nebyl k zastižení.

Reportér Wolfram Kuhnigk, který se stal tehdy na čtrnáct dní součástí skupiny, přitom natočil vzlykající chlapce a děvčata bité holí přes zadek. Dospělí fyzické tresty tehdy ospravedlň­ovali tím, že děti budou „očištěny“a „osvobozeny od ďábla“. Jedna z učitelek pak byla v polovině loňského roku německým soudem dokonce potrestána dvěma roky vězení za fyzické týrání dětí.

Podle Heulera jsou však v ko- munitě děti plně uznávány a napomenutí je hlavně projevem lásky rodičů. „Několika rodičům navíc byly děti po dvou letech vráceny. To je třeba případ Španělů, kteří před nějakou dobou pobývali i v Česku,“líčí dále. Rozsah kauzy jej nicméně překvapuje. Zásahy u „bratrů“v Německu podle něj nemají „od konce druhé světové války obdoby“.

Podivíni, nebo farmáři

Komunita Dvanáct kmenů v Česku funguje už pět let. Její členové nežijí společně na jednom statku, ale obývají různé domy v obci, případně i maringotky nedaleko zemědělský­ch stavení. Scházejí se každé ráno a večer při zpěvu a tanci v kruhu, během dne pak při práci. Obyvatelé malé obce kousek od Nového Strašecího si na jejich přítomnost za tu dobu už poměrně zvykli. Někteří s nimi udržují dobré vztahy, jiní se jich pro jejich alternativ­ní styl života spíše straní.

„Já osobně s nimi problém ne- mám, chodím za nimi pravidelně pro různé farmářské produkty, ale někteří sousedé je tak úplně nepřijímaj­í. Považují je za podivíny,“říkámladá obyvatelka vesnice. „Kromě toho, že žijí v souznění s přírodou, toho ale o jejich životě příliš nevím. Četla jsem samozřejmé nějaké zprávy, jen nevím, jestli se něčeho takového (týrání dětí – pozn. red.) skutečně dopouštějí,“dodala.

I přes poklidné soužití s obyvateli v obci nezůstávaj­í členové bez dozoru úřadů. Jezdí sem „sociálka“i policie. Komunita Dvanáct kmenů, která má v Česku další „pobočku“ve Skalné na Chebsku, se nyní dostala i do hledáčku nově zřízené Národní centrály proti organizova­nému zločinu. „Náš útvar zpravidla nesděluje, zda se nějakou konkrétní věcí zabývá, či naopak nezabývá. Nicméněmoh­u uvést, že informace zveřejněné sdělovacím­i prostředky jsou našemu útvaru známé,“sdělil ke komunitě mluvčí Jaroslav Ibehej.

 ?? Kteří právě pečují o domácí zvířata, jsou jednou z mnoha národností tvořících v Mšeckých Žehrovicíc­h komunitu Dvanáct kmenů FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Poláci,
Kteří právě pečují o domácí zvířata, jsou jednou z mnoha národností tvořících v Mšeckých Žehrovicíc­h komunitu Dvanáct kmenů FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Poláci,
 ?? Patří i několik maringotek FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? K obydlím komunity
Patří i několik maringotek FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA K obydlím komunity

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia