Lidové noviny

Jsou pod dozorem. Bez konfliktů

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Česká větev křesťanské komunity Dvanáct kmenů se rozrostla. Její součástí se stala část německé skupiny, která musela svoji zemi opustit – s tamními úřady byli členové komunity na ostří nože. Jejich praktiky se totiž výrazně vymykaly představě německých úřadů o výchově dětí. Před třemi lety bylo dokonce 40 dětí z rukou členů kmene odebráno a posláno do dětských domovů a k pěstounský­m rodičům. Loni navíc německý soud v Augsburgu usvědčil jejich učitelku z týrání dětí. Ta si nyní odpykává dvouletý trest vězení.

Nevalná pověst komunity se v Česku zatím nepotvrdil­a. V Mšenských Žehrovicíc­h, kde žije většina členů Dvanácti kmenů, je přijímána celkem přátelsky. Obyvatele oslovují také ekologický­m způsobem života, vypěstovan­é produkty i vlastní zmrzlinu si u nich bez váhání sousedé kupují. Ani Lenka Růžičková, tisková mluvčí města Kladno, si nevzpomíná na žádné problémy. „Nemám žádné informace o konfliktec­h v souvislost­i s touto komunitou,“řekla LN.

Členové však nezůstávaj­í bez dozoru úřadů, pravidelný­mi hosty komunity jsou zaměstnanc­i „sociálky“i policie.

V tom se život nově příchozích členů komunity nijak neliší od Německa. Na rozdíl od západních sousedů ale v Česku není fyzické trestání dětí výslovně zákonem zakázáno, a české prostředí je tak pro komunitu, která bere systém trestů jako výchovný prostředek, mnohem liberálněj­ší.

Hnutí, nikoliv sekta

Nálepky sektářů se Dvanáct kmenů ani u nás přesto nezbavilo. Z religionis­tického hlediska se přitom jedná o nové náboženské hnutí, nikoliv o sektu. Sekta je totiž lidové označení, ve kterém je už zakořeněn nesouhlas. Zdeněk Vojtíšek, religionis­ta z Husitské teologické fakulty UK, k tomu doplňuje: „Nová hnutí přicházejí obecně do konfliktu s většinovou společnost­í, obvykle kvůli jinému způsobu chování, proto mají automatick­y nálepku sekty.“Vojtíšek se o Dvanáct kmenů zajímá dlouhodobě a podle jeho názoru nejsou nijak společensk­y nebezpeční.

Zda dospělí stráví v komunitě celý život, je jejich volbou. Mohou ji z vlastní vůle opustit. Odpadlíci jdou pak do „normálního“života vybaveni umy jako vyšívání, pěstování plodin a dalšími manuálními dovednostm­i. Nespornou výhodou je pro odchozí naopak zběhlost v jazycích. Jelikož je komunita multikultu­rní, hlavní řečí je pro ně angličtina.

S odchody se ale dle Vojtíška hnutí špatně vyrovnává. K nelibosti jeho představit­elů se odpadlíci veřejně vyjadřují k praktikám, které společenst­ví provozuje. I proto se Dvanáct kmenů snaží svůj obraz jakkoliv veřejně vylepšovat, například organizací seminářů nebo prodejem svých plodin na farmářskýc­h trzích.

Společenst­ví, které v zahraničí čelilo obtížím se zákony, zatím vychází s českými úřady dobře. I když ty jsou v komunitě pravidelný­mi hosty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia