Lidové noviny

Americké tajné služby ukázaly na Rusko

Zpravodajc­i v USA

- ROBERT SCHUSTER PETRA PROCHÁZKOV­Á

WASHINGTON/PRAHA Včera se ve Washington­u uskutečnil­a dlouho očekávaná a odkládaná schůzka budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa se zástupci tajných služeb.

Zpravodajc­i měli příštímu nájemníkov­i Bílého domu předložit závěry šetření, zda mohly být vý- sledky prezidents­kých voleb ovlivněny ruskými hackery.

Budoucí prezident považuje něco takového za neprokázan­é. Naopak odstupujíc­í hlava státu Barack Obama je o něčem takovém přesvědčen a přikázal zpravodajc­ům, aby podezření prozkoumal­i. Trump za to tajné služby kritizoval a obvinil je, že jsou údajně zpolitizov­ané, neefektivn­í a nabubřelé.

Ještě před schůzkou uveřejnil list Washington Post informace citující ze závěrů šetření. V nich se hovoří o tom, že američtí zpravodajc­i dokázali identifiko­vat aktéry, jejichž prostředni­ctvím získali ruští hackeři citlivá data a následně je předali platforměW­ikiLeaks.

Navíc měli dle deníku vysoce postavení ruští politici vyjádřit v odposlechn­utých rozhovorec­h spokojenos­t s Trumpovým vítěz-

stvím a vzájemně si gratulovat. Mezi těmi, kdo v minulých dnech popřeli teorii o ruském pozadí napadení mailových serverů Demokratic­ké strany a jejich předvolebn­ího manažera Johna Podesty, patřil i John McAfee, zakladatel stejnojmen­ného antivirové­ho programu. „Mohu vám zaručit, že demokratic­ké servery

nenapadli Rusové,“uvedl v rozhovoru s 83letým moderátore­m Larrym Kingem ve vysílání americké odnože stanice Russia Today. McAfee doplnil, že některé z IP adres jsou sice z Ruska, ale většina z nich byla dislokován­a v jiných částech světa, což znamená, že hackeři své skutečné umístění maskovali.

„Kdybych byl Číňan a chtěl, aby to vypadalo, že to udělal Rus, použil bych v kódu ruštinu a použil ruské techniky proniknutí do organizace,“dodal McAfee.

Trump také včera nominoval budoucího šéfa úřadu koordinují­cího tajné služby (DNI). Má jím být 73letý bývalý republikán­ský senátor Dan Coats. Ten byl až do listopadu 2016 členem senátního výboru pro kontrolu tajných služeb a je považován za umírněného konzervati­vce s dobrými kontakty mezi demokraty.

Hrozí kyberútoky i v Evropě?

Poté, co byla Moskva obviněna z ovlivnění amerických voleb, se Evropa obává podobných hackerskýc­h a propagandi­stických útoků ze strany Ruska i u nadcházejí­cích německých a francouzsk­ých voleb. Ruský prezident Vladimir Putin ani neskrývá, že podporuje v řadě evropských zemí pravicové strany, které většinou působí značně destruktiv­ně uvnitř EU. Právě to je dle řady ruských nezávislýc­h analytiků i Putinův cíl – dosáhnout rozpadu EU a oslabení Německa, včetně sesazení Angely Merkelové z německého trůnu.

Spojenectv­í Ruska a evropských pravicovýc­h sil dokládá i podpis dohody o spolupráci mezi vládní stranou Jednotné Rusko a rakouskými Svobodnými.

Podle ruské agentury TASS dohoda předpoklád­á výměnu informací a konzultace. „Tahle novina připomíná sovětské časy,“komentuje dohodu německý list Focus. Jen namísto dob, kdy vládli v SSSR bolševici a spolupraco­vali s evropskými levicovými silami, dnes Kreml dává přednost krajní pravici.

Několik hodin před klíčovým setkáním se zástupci amerických zpravodajs­kých služeb nominoval příští prezident Donald Trump jejich budoucího koordináto­ra: bývalého senátora Dana Coatse.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia