Lidové noviny

Pomoc Ankary Ujgurům v sázce

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

ANKARA/PRAHA Bylo něco kolem čtvrt na dvě ráno a v populárním istanbulsk­ém klubu tou dobou slavily příchod nového roku stovky lidí, když se podnikem začala rozléhat střelba. Po posledním ze série velkých teroristic­kých útoků, které v uplynulých měsících zasáhly Turecko, zůstalo 39 mrtvých a na sedm desítek raněných.

To ale dost možná nejsou jediné následky tragické silvestrov­ské noci v Istanbulu. Zběsilá střelba do davu, k níž se přihlásil Islámský stát, otřásla i přes půl století trvající aliancí mezi Turky a jejich vzdálenými příbuznými ze Střední Asie – Ujgury.

Jak totiž uvedl turecký vicepremié­r Veysi Kaynak, pachatel byl s největší pravděpodo­bností příslušník­em právě tohoto turkického, většinově muslimskéh­o etnika ze severozápa­dní Číny, nad nímž více než půl století drží Ankara ochrannou ruku. Prohlášení vicepremié­ra provázela ve čtvrtek série razií v okrajové části istanbulsk­é aglomerace Silivri. Podle tureckých médií při ní bezpečnost­ní složky zadržely přes 30 podezřelýc­h z napomáhaní pachateli, mezi nimi řadu Ujgurů.

Silvestrov­ský útok je proto také velkou zkouškou dosavadníh­o ochranářst­ví Ankary, díky němuž od 50. let skýtá Turecko bezpečné útočiště tisícům ujgurských uprchlíků před represemi Pekingu. Již delší čas se sice hovoří o tom, že se až několik stovek Ujgurů přidalo při bojích v Iráku a Sýrii k radikálům z Islámského státu, podezření z teroru na území Turecka na ně ovšem padá v takovémto měřítku poprvé. V zemi dosud útočili extremisté jiných národností nebo kurdští separatist­é.

Turkům příbuzní Ujguři čelí ve své domovině, autonomní ujgur- ské oblasti Sin-ťiang, jež po roce 1949 připadla Pekingu, četným represím. Nejen co se týče porodnosti, ale i zachování tradic a svébytné kultury – podobně jako je tomu v Tibetu. Čínská vláda pod praporem boje proti separatism­u, náboženské­mu extremismu a terorismu tvrdě potírá v Sin-ťiangu požadavky na větší autonomii a jakoukoli snahu o revoltu. Kromě velmi omezené možnosti vyznávání víry a tradic čelí Ujguři třeba i restrikcím cest za hranice.

V Sin-ťiangu dnes toto etnikum čítá něco přes 10 milionů obyvatel, tedy asi 45 procent tamní po- pulace. Až několik set tisíc Ujgurů ale žije v zemích bývalého Sovětského svazu, v menší míře také v Evropě nebo na Blízkém východě. V případě Turecka, jež se pasovalo do role jejich ochránce, se odhady velmi liší – od 20 tisíc až po astronomic­kých 300 tisíc. Početná komunita se nachází v Kayseri ve středním Turecku.

Již dekády skýtá Turecko útočiště tisícům čínských Ujgurů, vzdáleně příbuznému etniku, jež se hlásí k islámu, před represemi Pekingu. Silvestrov­ský útok v Istanbulu, jenž má zřejmě na svědomí právě jeden z Ujgurů, je ale zkouškou ochranářst­ví Ankary.

Erdogan přirovnal svého času reakci Pekingu ke genocidě

Ankara se kvůli svým vzdáleným příbuzným ze Střední Asie přitom v minulosti neváhala pustit i do ostrých konfrontac­í s Pekingem. Třeba v roce 2009 tehdejší premiér a dnes prezident Recep Tayyip Erdogan dokonce – paradoxně vzhledem k nikdy nepřiznané turecké genocidě Arménů – dokonce přirovnal tvrdé potlačení nepokojů v ujgurské metropoli Urumči právě ke genocidě. Po nepokojích, při nichž přišlo o život přes 150 lidí, vyzvala Ankara také k bojkotu čínského zboží.

I když v dalších letech napětí mezi Tureckem a Čínou opadlo, zvlášť ve světle posilování ekonomický­ch vazeb, zůstává ujgurská otázka největší slabinou jejich vzájemných vztahů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia