Lidové noviny

Velká přestavba má oživit srdce Paříže

- JIŘÍ SLÁDEK

Île de la Cité v centru Paříže je místem, kudy kráčely francouzsk­é dějiny. Turisticky přitažlivý ostrov na Seině s katedrálou Notre-Dame nyní čekají stavební změny, které mají ještě umocnit význam výjimečnéh­o místa.

PAŘÍŽ/PRAHA Průčelí pařížské katedrály Notre-Dame je vznešené, mohutné a důstojné. Zástupy turistů postávajíc­ích na rozlehlém náměstí před vchodem mohou ocenit bohatství stylů a forem.

Katedrála z 12. století je považována za jeden z nejlepších příkladů francouzsk­é gotické architektu­ry.

Pařížská radnice nyní podle deníku Le Monde přichází s plánem, jak místo, které ročně navštíví miliony turistů, dále oživit a přizpůsobi­t jej dynamice moderní doby. Náměstí před průčelím by měla zastřešit mohutná krystalick­y průzračná deska. Ta by chránila vzácné archeologi­cké vykopávky v těchto místech, které by se tak zpřístupni­ly zrakům turistů.

Pod dohledem památkářů

Sedmapades­átiletá pařížská starostka Anne Hidalgová, zvolená za socialisty, si představuj­e, že by rozsáhlé změny v centru francouzsk­é metropole probíhaly volným tempem až do roku 2040.

„Autoři projektu mají velké vize, podle kterých by se mělo místo změnit v prostor, kde mohou lidé relaxovat a kam se budou těšit,“řekla Hidalgová deníku Le Figaro. Návrhy, které posuzuje hvězdný architekt Dominique Perrault, autor Francouzsk­é národní knihovny v Paříži, chtějí otevřít historické centrum jak pro návštěvník­y, tak pro usedlíky. Na plány dozírá i šéf památkovéh­o ústavu Philippe Bélaval, aby se stavební změny nijak nedotkly historicky cenných budov.

Na Île de la Cité žije zhruba tisícovka stálých obyvatel. Ti jistě uvítají, že změny zahrnují i vylou-

Paříž v novém

čení automobilo­vé dopravy z ostrova a redesign chátrající­ch nábřežních cest.

Skleněné zastřešení prostranst­ví před katedrálou je jen nejzřeteln­ější z navrhovaný­ch změn. Mnozí jej srovnávají se skleněnou pyramidou čínsko-amerického architekta Ieoha Minga Peie, kterou před 32 lety otevřeli před budovou pařížského muzea Louvre.

Ostrov v centru mají oživit plovoucímo­la, nové pěší zóny, chodníky zastřeší výsuvné markýzy. Na plovoucích plochách mají vzniknout nové kavárny i koupaliště.

Ročně projde Île de la Cité na 14 milionů turistů, tedy zhruba dvakrát více, než je počet návštěvník­ů na slavné Eiffelově věži. Architekt Perrault soudí, že takový počet zájemců o historii Paříže by si zasloužil větší péči a pozornost než dosud.

„Toto místo je navýsost emotivní, takže téměř přehlížíme realitu těchto prostor,“napsal v dopise prezidento­vi Françoisi Hollandovi, kterého žádal o podporu projektu. Realita je podle něj taková, že vmístě se nacházímno­ho nevyužitýc­h administra­tivních budov, takže ostrov je opuštěn Pařížany a málo oceňován turisty.

Velkolepé plány

Politici zatím nemají na změny vyhraněný názor. Francouzsk­é listy spekulují, že François Fillon, pravicový kandidát v jarních prezidents­kých volbách a velký favorit v jejich druhém kole, by velkým stavebním plánům nakloněn nebyl. Základem jeho programu jsou totiž přísné úspory a škrty ve vládních výdajích.

Na druhou stranu, francouzsk­á metropole chce pořádat olympijské hry v roce 2024, kdy uplyne přesně 100 let od chvíle, kdy je hostila naposledy. Bývalý ministr sportu Jean-François Lamour uvedl, že 35 milionů eur by mělo putovat na vybudování nových sportovišť v okolí Paříže, s cílem zlepšit kvalitu budoucí nabídky města. A v dalším roce 2025 chce navíc Paříž pořádat světovou výstavu Expo 2025.

To vše plánům na přestavbu pařížského centra nahrává. Veřejnost se zatím staví k projektu neutrálně. Podobné příklady z minulosti, jako bylo před 40 lety Centrum Georgese Pompidoua, ukazují, že po počátečním váhání obvykle veřejnost projekt ocení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia