Lidové noviny

Kerry: Obamův zásah v Sýrii překazili Britové

- WASHINGTON

Stalo se tak přesně týden po americko-britském sporu kvůli rezoluci Rady bezpečnost­i OSN odsuzující izraelské osady. Kerry tehdy označil vládu Benjamina Netanjahua za „nejpravico­vější v historii Izraele“, což vyvolalo kritiku britské premiérky Theresy Mayové, podle níž by se takto demokratic­ky zvolená vláda spojenců napadat neměla.

Když se pak tento týden reportéři Kerryho zeptali, zda překročení oné „červené linie“bylo nejhorší krizí Obamova prezidents­tví, ministr zahraničí řekl, že média si tuto událost špatně vyložila. „Americký prezident se rozhodl použít sílu a oznámil to veřejně,“argumentov­al. Pak ale prý britský premiér žádal parlament o schválení, aby se mohl připojit k akci USA. „A hádejte, co se stalo. Parlament řekl ne a odstřelil ho,“citoval Kerryho list The Guardian.

Lavrov předběhl kongresman­y

Britští poslanci v poměru hlasů 285–272 angažování svých vojáků v akci proti Asadovi odmítli. A před Obamou prý tehdy vyvstala otázka, jestli nemá postupovat stejně a nepožádat o schválení Kongres. Obama se pro tento krok nakonec rozhodl a Kerry, který se bezpečnost­ní diskuze na toto téma zúčastnil, vzpomínal, že si byli podporou Kongresu jistí, protože šlo o jasné porušení zákazu chemických zbraní.

Mezitím se ale na tiskové konferenci v Londýně šéfa americké diplomacie zeptali, jestli ještě Asad může odvrátit bombardová­ní. Kerry řekl, že ano, pokud se zbaví svých chemických zbraní.

Během hodiny poté Kerrymu zavolal jeho ruský protějšek Sergej Lavrov, aby mu řekl, že už na takovém scénáři Rusové pracují. „Najednou nás s Lavrovem dali prezidenti dohromady, abychom se pokusili dosáhnout dohody. A my jí dosáhli, ještě před hlasováním Kongresu,“prohlásil.

Americký ministr zahraničí je přesvědčen, že média Obamově administra­tivě křivdí, protože se jí nakonec podařilo dostat ze Sýrie chemické zbraně, aniž by bombardova­la. Kdyby prý k náletům přikročila, není jasné, zda by takového výsledku dosáhla.

Válka v Sýrii se ale navzdory dohodě o chemických zbraních ještě zhoršila – počet mrtvých se už blíží půl milionu a ze země stále prchají další a další lidé. Asadův režim naopak díky pomoci Ruska a Íránu posílil. Sám Obama nedávno řekl, že kdyby Asad nálety přežil, tvrdil by, že úspěšně čelí USA, které jednají protiprávn­ě bez mandátu OSN. rok

Použít sílu proti Asadovu režimu se v roce 2013 už Obama rozhodl a veřejně to i ohlásil. Britské hlasování ho prý ale přimělo útok oddálit a dát ho schválit Kongresu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia