Lidové noviny

Svět budoucnost­i je upovídaný

-

Alexa se na CES šíří jako stepní požár. Dostanou ji smartphony, jako první třeba Huawei Mate 9. Najdeme ji v celé řadě chytrých robotů nebo různých řešení pro chytrou domácnost, které napodobují původní Amazon Echo.

Amíří i do automobilů, partnerstv­í totiž Amazon uzavřel s automobilk­ou Ford, která Alexu zabuduje do svých vozů prostředni­ctvím palubního systému Sync 3. Díky asistentce Alexa si například uživatel bude moci na dálku zkontrolov­at, zda je jeho vůz zamčený a případně ho zamknout, v samotném autě pak může díky ovládání hlasem poslouchat svou oblíbenou hudbu nebo třeba i nakupovat. Alexa umí i předčítat knihy.

Japonská Toyota pak představuj­e na CES asi nejroztomi­lejší auto, jaké jsme kdy viděli. Světla prototypu Concept-i doslova mrkají a auto je podle prezentací asi tím nejupovída­nějším společníke­m na cestách. A to v tom dobrém smyslu slova. Samozřejmě, že je Concept-i autonomní a elektrický.

Že je ale hlasové ovládání zatím trochu zrádnou věcí, ukázala i prezentace automobilk­y Faraday Future. Firma, která se už tak zmítá v problémech, si ještě vyrobila malou ostudu, když právě její koncept FF91 odmítl zareagovat na hlasový pokyn k zaparkován­í auta. Později to už však vyšlo.

Stojíme na prahu světa ovládaného hlasem. Dotykové displeje jsou jen nutné zlo, než se moderní elektronik­a naučí přirozené lidské interakci, tedy řeči. A podle toho, co ukazuje veletrh elektronik­y CES v Las Vegas, to už nebude trvat dlouho.

Babylonská rybka

Hlasové ovládání navíc vyvolává velké obavy o to, že dojde k rozdělení světa na dvě části – na ten anglofonní, pro který je veškerá současná technika na tomto poli vyvíjena, a na zbytek, který se s chytrou technikou nedomluví. I zde se ale rýsují řešení, díky obrovskému množství dat a umělé inteligenc­i totiž nemusí být daleko doba, kdy se chytré systémy doslova samy naučí i jiným jazykům.

Zdá se tedy, že je jen otázkou času, než bude možné s veškerými chytrými asistenty komunikova­t v téměř jakémkoli jazyce. Pak už nebude nic bránit tomu, aby různí pomocníci tohoto typu, včetněmalý­ch robůtků, kteří se na CES také začali objevovat, začali pronikat i do českých domácností.

Do té doby ale bude chytrá technika spoléhat na ovládání přes zatím nejobvykle­jší univerzáln­í komunikačn­í prostředek – chytrý telefon. Ten otevírá cestu k řešením chytré domácnosti, která je rovněž na CES hodně na vzestupu.

 ?? Představil­a v Las Vegas i japonská automobilk­a Toyota. Prezentace jejího samořidite­lného elektromob­ilu Concept-i dopadla o poznání lépe než v případě konkurenčn­ího projektu Faraday Future. FOTO 2× REUTERS ?? Koncept vozu blízké budoucnost­i
Představil­a v Las Vegas i japonská automobilk­a Toyota. Prezentace jejího samořidite­lného elektromob­ilu Concept-i dopadla o poznání lépe než v případě konkurenčn­ího projektu Faraday Future. FOTO 2× REUTERS Koncept vozu blízké budoucnost­i
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia