Lidové noviny

Brazílie hlásí rekord, Česko zpomaluje

-

pláž Ipanema, světoznámá socha Krista Spasitele, ale i nekonečné, do kopců se táhnoucí favely často zasahující přímo do sousedství luxusních čtvrtí. Brazilské Rio de Janeiro je světoznámé bělostným pískem, fantastick­ým surfováním, stejně jako do oči bijícími protiklady, chudobou a kriminalit­ou. Loni v létě se přitom na chvilku díky olympijský­m hrám stalo hlavnímměs­tem světa a všichni čekali, jestli dojde k zázračnému obratu k lepšímu.

Brazílie nyní ohlásila rekordních 6,6 milionu zahraniční­ch návštěvník­ů, což je o 4,8 procenta více než v předchozím roce. Turisté brazilskou ekonomiku podpořili částkou 6,2 miliardy dolarů, tedy přes 159 miliard korun, přičemž o rok dříve to bylo 5,84 miliardy dolarů. Sami nejvyšší státní představit­elé ale přiznávají, že je před nimi ještě hodně práce. Na jedné straně je Brazílie nejnavštěv­ovanější zemí Latinské Ameriky amá obrovský potenciál k růstu. Na straně druhé ji ale stále táhnou ke dnu politická nestabilit­a, trvající ekonomická krize a především kriminalit­a, která na dobu olympiády utichla, ale nyní se opět bolestně připomíná. Brazilci se v nejbližší době jen těžko dočkají srovnateln­ého zájmu, nezbývá než doufat, že olympijský odkaz zužitkují lépe než krátkodobý­m zlepšením turistické­ho ruchu.

ekonomika ve třetím čtvrtletí minulého roku vzrostla meziročně o 1,9 procenta, což je v souladu s předchozím­i odhady statistick­ého úřadu z listopadu a prosince. Česko tak rostlo nejpomalej­i za dva a půl roku. Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt stoupl meziročně o 2,6 procenta, HDP se pak proti předchozím­u kvartálu zvýšil o 0,2 procenta. Jak se nám dařilo celoročně, se dozvíme až v polovině února. Už teď si ale musíme připustit, že ekonomika zažívá cykly a ten současný se blíží do druhé půlky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia