Lidové noviny

Jsme ještě Charlie?

Jak se za pouhé dva roky posunuly hrozby a priority

-

Dva roky jsou ukrutně dlouhá doba. Pařížské atentáty ze 7. ledna 2015 teď už působí jako film pro pamětníky. Po džihádisti­ckém vraždění v redakci týdeníku Charlie Hebdo a košer lahůdkářst­ví povstaly politické elity Evropy do boje za svobodu slova ve stylu padni komu padni. U Charlie Hebdo jiný styl ani nepřipadal v úvahu. Teď je leden 2017 a tytéž elity bojují spíše proti nenávisti i bezbřehé svobodě slova, která může nenávist šířit. Při pohledu nazpět člověka napadá: Vida, jak se mohou změnit priority za pouhé dva roky.

Vystřílení redakce Charlie Hebdo vyvolalo emocionáln­í reakce, někdy až přepjaté. Téma boje za svobodu slova potlačilo širší motivy útoků: třeba vraždy v košer obchodě. Tolik lidí nosilo nápis „Já jsem Charlie“, až ta stádnost vyvolávala rozpaky. Statisícov­ý manifestač­ní průvod Paříží vedli François Hollande s Angelou Merkelovou a všichni mluvili jedním hlasem: svoboda slova je součástí našeho způsobu života – kdyby nás jen napadlo ji omezit, teroristé by zvítězili.

Leden 2017 ukazuje jiný obrázek. Svoboda slova už není tak jednoznačn­ou prioritou. Politické elity se k ní sice hlásí, leč provázejí to slůvkem „ale“. Ano svobodě slova, ale tam, kde by mohla šířit nenávist (rozuměj: cokoliv, co pokládáme za nebezpečné), je třeba ji nějak ohlídat. Stačí vzít vztah k samotnému časopisu Charlie Hebdo a jeho stylu svobody slova. Před dvěma lety ho progresivn­í Evropa hájila, i když jeho karikatury urážely muslimy. Když teď Charlie Hebdo karikuje útok v Berlíně a kancléřku Merkelovou, vládne více či méně skrývaná nechuť. Ale vždyť tak tvrdou satiru jsme přece chtěli. Alespoň ti, kteří tak okatě zdůrazňova­li „Já jsem Charlie“. Anebo nechtěli? Dnešní srdnatý boj proti nenávisti napovídá, že nechtěli, jen se to málokdo odvážil říci.

Když rozjel svou kampaň Donald Trump, psalo se, že Amerika se poevropšťu­je – její politika získává pivnicový styl výmarské republiky. V uplatňován­í svobody slova jako by se teď Evropa poameričťo­vala – ne ve smyslu prvního dodatku ústavy, ale politické korektnost­i válcující především akademický svět. Před dvěma lety David Brooks v The New York Times napsal: „Kdyby někdo zkusil vydávat list jako Charlie Hebdo na jakémkoliv kampusu americké univerzity, nevydržel by ani minutu. Pak by ho studentské a fakultní skupiny zažalovaly za šíření nenávisti a administra­tiva by ho odřízla od peněz.“Až teď vidíme, jak prorocký hlas to byl. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia