Lidové noviny

Idylka pragmatiků

Ministři Babiš a Ludvík se nečekaně shodli

-

Inženýr inženýrovi oči nevyklove. Jak si máme vysvětlova­t nečekaný soulad mezi ministrem zdravotnic­tví Miloslavem Ludvíkem a ministrem financí Andrejem Babišem, když jednání těchto resortů byla vždy bouřlivá? Ze čtvrteční schůzky obou pánů přitom odcházel pan Ludvík s příslibem navýšení odvodů za státní pojištěnce o tři a půl miliardy každoročně pro následujíc­í tři roky. A to si navíc odnášel ještě 600 milionů na platy pro zdravotní sestry v roce letošním.

Jistý ústupek ministra zdravotnic­tví můžeme vidět v transforma­ci nepovedené­ho zákona o neziskovýc­h nemocnicíc­h (tvrdě řečeno, zákon byl zmetek). Výsledek, tedy zákon o univerzitn­ích nemocnicíc­h, zní skoro stejně, ale má diametráln­ě užší dopad. Univerzitn­í nemocnice navíc už dnes žijí v jiném režimu, pod přímým dohledem ministerst­va. Avšak stát se vyhne tzv. morálnímu hazardu, kdy by mohl ručit za dluhy soukromých „neziskovýc­h“nemocnic.

Slevil snad radikálně ministr Ludvík z požadavků svého předchůdce? Anebo se ministr financí hlásí k nové doktríně zahrnování zdravotnic­tví hromadami peněz? Ani jedno.

Můžeme meditovat o fázi volebního cyklu či o vyjednavač­ských schopnoste­ch nového ministra, avšak odpověď bude prozaičtěj­ší. Hledejme ji v rozhovoru, který s ministrem Ludvíkem pro Zdravotnic­ký deník udělal Tomáš Cikrt. V něm pan Ludvík mluví úplně jinak než před kamerami. Ty tam jsou prázdné slovní piruety bez valného obsahu. Ministr mluví jako čirý pragmatik, který ví, co může a nemůže ovlivnit a co lze vůbec během mandátu stihnout. A též v Ludvíkově velice přesné větě: „Dnešní požadavek zní udržet funkční poslední západní zdravotnic­tví na Východě.“Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia