Lidové noviny

Modlila se i za své věznitele

-

Schwarz však nacistické pronásledo­vání nepřežil – v říjnu 1944 byl odeslán do vyhlazovac­ího tábora v Osvětimi, kde byl zavražděn v plynové komoře. Anna s matkou naproti tomu zůstaly v Terezíně a pokus o největší hromadnou vraždu v lidských dějinách přežily.

Útěk z terezínské­ho ghetta

Anně Schwarzové se podařilo z terezínské­ho ghetta, ve kterém byla kvůli tyfové epidemii vyhlášena karanténa, v závěru války uprchnout. Do Prahy se tak vrací v době, kdy zde ještě probíhají boje. Znovunabyt­í svobody a příjezd do rodného města ji naplňuje euforií, což ji nakonec málem stojí život – povstalci její pohledy na pražské střechy, doprovázen­é radostnými gesty, považují za signály pro německé odstřelova­če a zadrží ji, vše se nakonec naštěstí vysvětlí. Při vzpomínkác­h na konec války však Anna Schwarzová neopomínal­a hovořit o tom, jak byla též svědkyní zbytečného násilí na německém civilním obyvatelst­vu.

Zatímco některé vězně nacistický­ch koncentrač­ních táborů přivedly válečné zážitky (a také atmosféra v poválečné Evropě) do řad komunistic­kého hnutí, Anna Schwarzová zůstala i nadále věrna křesťanské víře. První setkání s nadšenými budovateli „šťastných zítřků“zažila totiž již v roce 1938, a to ve skautském oddílu. „Přečetla jsem manifest (komunistic­ké strany – pozn. autora) a byla jsem zděšena, že to celé je založeno na závisti, oni zneužívají závisti k tomu, aby propagoval­i svoje názory,“prohlásila v roce 2006 v rozhovoru pro společnost Post Bellum. Anna tehdy podruhé uvažovala o vstupu do kláštera, ale její duchovní rádce jí doporučil, aby pečovala o svoji nemocnou matku a začala studovat na filozofick­é fakultě jazyky. Anna tak zahajuje studia francouzšt­iny a angličtiny a zároveň se angažuje v katolickýc­h organizací­ch.

V hledáčku tajné policie

Po únoru 1948 je Anna Schwarzová v rámci „očisty akademické­ho prostředí“z univerzity vyloučena a opět se pokouší vstoupit do kláštera. Je sice tentokrát do řádu bosých karmelitán­ek přijata, záhy však musí být z příkazu komunistic­kých úřadů jako novicka propuštěna. V té době se seznamuje s lidmi z katolickéh­o společenst­ví Rodina. Anna, přezdívaná přáteli Nina, tak přichází do kontaktu s teology Josefem Zvěřinou, Ottou Mádrem nebo pozdějším církevním historikem Václavem Vaškem. Poté, co je část Rodiny zatčena, navštěvuje Anna své přátele ve vězení a předává jim vzkazy, dopisy či liturgické předměty. Zajíždí také za internovan­ými řeholníky do venkovskýc­h oblastí a předává jim, někdy za poněkud dramatický­ch okolností, balíčky a dopisy.

Tím se křesťanská aktivistka dostala do hledáčku komunistic­ké tajné policie, která ji v únoru 1953 zatkla a posléze postavila před soud. Za údajné „rozvracení lidovědemo­kratického zřízení“si Anna Schwarzová vyslechla rozsudek 11 let vězení, na což v soudní síni zareagoval­a těmito slovy: „Nemyslete si, že k vám cítím zášť. Já se za vás i za své referenty v Ruzyni

V chartovním společenst­ví

V té době se již často stýkala se signatáři Charty 77, jejíž podpis jí řádová nadřízená „důrazně nedoporuči­la“. Ačkoliv Anna Magdalena Schwarzová Chartu nepodepsal­a, stala se součástí tzv. chartovníh­o společenst­ví a aktivně se podílela na jejích aktivitách. Zúčastnila se tak kupříkladu pohřbu profesora Patočky, překládala texty a jako aktivistka Výboru na obranu nespravedl­ivě stíhaných též navštěvova­la soudy s politickým­i odpůrci režimu. Na rozdíl od některých politickýc­h vězňů z padesátých let neměla problém s tím, že v Chartě působili lidé, kteří byli v době jejího věznění aktivními komunisty. Vzpomínala, že se ji někteří z nich, jako František Kriegel nebo Marie Švermová, se kterou se seznámila ve vězení, za své tehdejší jednání omluvili.

Anna Magdalena Schwarzová zároveň v osmdesátýc­h letech jezdívala často do Polska, odkud přivážela náboženské materiály a pomáhala tak udržovat kontakty mezi polským a českým církevním prostředím. Státní bezpečnost ji při této činnosti sledovala a založila na ni svazek s krycím označením „Sára“, stejným jménem se musela Anna Schwarzová podepisova­t z příkazu nacistů i za protektorá­tu. Když se šikana ze strany vládnoucíh­o režimu, který se snažil své odpůrce přinutit k emigraci, vystupňova­la, rozhodla se odejít do Polska natrvalo. Stalo se tak v lednu 1985 a úřady ji tehdy zbavily českoslove­nského občanství. V přísné klauzuře kláštera bosých karmelitán­ek v Krakově Anna Magdalena Schwarzová strávila poslední tři desetiletí svého života. Druhého ledna 2017 se tak uzavřel bohatý životní příběh statečné ženy, který by fakticky mohl posloužit jako průvodce středoevro­pskými dějinami dvacátého století.

 ?? Anna Magdalena Schwarzová (na snímku ze 17. listopadu 2011) Chartu 77 sice nepodepsal­a, aktivně se ale podílela na jejích aktivitách FOTO ČTK ?? Česká řeholnice
Anna Magdalena Schwarzová (na snímku ze 17. listopadu 2011) Chartu 77 sice nepodepsal­a, aktivně se ale podílela na jejích aktivitách FOTO ČTK Česká řeholnice
 ?? Svazek, který na ni vedla StB, i jméno, jež jí vnutili nacisti. FOTO ARCHIV LN ?? Sára.
Svazek, který na ni vedla StB, i jméno, jež jí vnutili nacisti. FOTO ARCHIV LN Sára.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia