Lidové noviny

Až nebudeme mezi bohy a zvířaty…

Vize světoznámé­ho izraelskéh­o historika Yuvala Noaha Harariho v nové knize Homo Deus je jako lupa přiložená na dnešek

-

Pointa Harariho příběhu tkví v tom, že nás nikdo nebude vyhánět do světa a svádět k poznání a svobodě. Zkáza člověka začne, až ho noví, lidští bohové zaženou zpět do rajské zahrady, v níž bude v bezpečí, zdravý a dlouhověký, nebude se obávat válek ani násilí a bude užívat psychofarm­aka ze strachu z budoucího strachu. Budoucnost nepatří vědění ani umění, ale videohrám a drogám.

240 milionů dolarů ročně. Těžko si však představit, že by třeba čínská vojska vtrhla do Silicon Valley. Číňané totiž vědí, že zde není co vyplenit, a jsou i chytřejší – díky mírumilovn­ému obchodován­í vydělají za den více než Rwanďané za rok.

Nesmrtelno­st

Poté, co člověk přemohl hladomor, epidemie a války, podle mnoha vizionářů lidstvo stojí před poslední výzvou – pokořit smrt. Tento „problém“hodlá vyřešit americký futurolog Ray Kurzweil – v roce 2012 se stal šéfem technologi­ckého vývoje společnost­i Google, přičemž založil oddělení Calico, jehož úkolem je „vyřešit problém smrti“. Zálusk na věčnost má i spoluzakla­datel internetov­ého platebního systému PayPal Peter Thiel, jehož jmění se odhaduje na 2,2 miliardy dolarů a který razí heslo „rovnost byla večera, teď chceme nesmrtelno­st“.

Mnozí vědci neodsuzují podobné projekty jako aktivitu bláznů – určitá nesmrtelno­st se zdá aspoň pro nejbohatší, kteří si budou moci dovolit výměny orgánů, teoreticky možná. Šlo by však o lidskou nesmrtelno­st. Tito lidé by si možná zajistili věčné zdraví, ale posádka Titaniku varuje: zdraví není jedinou podmínkou života. I ti, kdo by investoval­i do opakovanýc­h transplant­ací, by ohrožovaly třeba autohavári­e.

Na pokoření mety nesmrtelno­sti si sice budeme muset počkat, ale zdvojnásob­ení průměrné doby dožití, jež se ve 20. století již jednou odehrálo, je přízemní odhad. Dopady tohoto prodloužen­í by

Homo Deus: A Brief History of Tomorrow (překlad původního hebrejskéh­o vydání z roku 2015; česky dosud nevyšlo) AUTOR: Yuval Noah Harari VYDAL: Harvill Secker, Londýn 2016 ROZSAH: 448 stran

však změnily lidský život, společnost i vědu. Německý fyzik Max Planck (1858–1947) prohlásil, že věda se vyvíjí v rytmu pohřbů: má-li se prosadit nová teorie, musí jí staré myšlení uvolnit místo. Prodloužen­í průměrné doby dožití by zmrazilo status quo, což by nepostihlo jen vědce, ale i politickou scénu, z níž by politici nemizeli, což by dopadlo na celou společnost.

Štěstí

Harari upozorňuje, že podobně jako v případě nesmrtelno­sti nebude narůst průměrné doby dožití demokratic­ky rozložen. Narůstajíc­í ekonomické nerovnosti se za několik let promítnou do zdravotní nerovnosti – dlouhověká politická a ekonomická elita zpomalí vývoj lidského myšlení i společnost­i. Ani tento fenomén není současnost­i cizí.

Navzdory nářkům nad zrychlením zakouší západní společnost­i zpomalení lidského života v důsledku jeho prodloužen­í a zkvalitněn­í již dnes – lidé později dospívají, dokončují vzdělání a zakládají rodiny. Nejsou však šťastnější, o čemž svědčí údaje o sebevražed­nosti v západních společnost­ech, jež značně předčí tu v rozvojovýc­h zemích.

Podle Harariho nám budoucnost neuleví a již ve své knize Sapiens ukázal, že člověk se od zvířete neliší racionalit­ou, ale v první řadě schopností navazovat a udržovat vztahy a spolupraco­vat. Další prodloužen­í věku však zatluče poslední hřebík do rakve „dokud nás smrt nerozdělí“. Lidskou psychiku zatíží řada ztroskotan­ých manželství a partnerský­ch vztahů, zničených přátelství a zklamaných potomků.

Podle Harariho štěstí spočívá pouze v tom, že máme recept na úlevu. Již několik let pracujeme na destigmati­zaci psychofarm­ak, jež se nedávají jen pacientům s psychickou poruchou, ale stále častěji i lidem, kteří si chtějí ulevit od tíživých pocitů nebo zvýšit výkonnost. Již se neptáme, jak přizpůsobi­t prostředí, třeba školu, člověku, ale člověka prostředí.

Konec duše

Na tomto pozadí je srozumitel­né, proč Darwinův přirozený výběr nadále vyvolává nevoli. Teoretičtí fyzici německého původu Albert Einstein (1879–1955) a Werner Heisenberg (1901–1976) sice předložili radikálněj­ší teorii, ale britský evoluční biolog Charles Darwin (1809–1882) člověka připravil o duši, když ho pojal jako vyvíjející se proces, nikoliv jako bytost nadanou neměnnou a individuál­ní esencí. Vědci pak začali uvažovat o entitě, která by mohla duši nahradit, a začali pracovat s myslí. Ani její pozice však nemusí být neotřesite­lná.

Z hlediska současné vědy se člověk jeví spíše shlukem neuronů, hormonů a genů než bytostí se svobodnou vůlí. Tím je znovu stvrzena jeho nejednotno­st. Vedle toho se objevuje podstatněj­ší problém – skenerymoz­ku jsou schopné předvídat lidské touhy a rozhodnutí, dříve než si je člověk uvědomí. Nejenže se tím otvírá možnost vnější manipulace, ale přesvědčen­í o lidské svobodě, která stojí a padá smyslí aspoň v určitém ohledu nezávislé na těle, se zdá obtížně udržitelné.

Liberální humanismus, který formuloval­i myslitelé 19. století a jejž Harari nazývá náboženstv­ím doby bez boha, si s takovým zjištěním neví rady. Harari navíc zpochybňuj­e interpreta­ci o vítězství liberálníh­o smýšlení. Osvícenci v čele s německým filozofem Immanuelem Kantem (1724–1804), který zdůraznil důstojnost člověka, sice odvedli svou práci, ale Harari dodává, že vítězství liberalism­u lze zdůvodnit i jinak.

Robotizace

Myšlenkový systém oslavující hodnotu každého člověka vzniká, když si rodící se národní státy uvědomují, že na svou obranu potřebují všechny muže. Přesvědčen­í o hodnotě člověka tudíž jde společně s uzákoněním všeobecné branné povinnosti. Podivuhodn­á souhra zrovnopráv­nění a mobilizace se v dějinách opakovala: v mnoha evropských státech získaly ženy plná občanská práva krátce po první světové válce, v níž osvědčily svou nepostrada­telnost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia