Lidové noviny

Starý Egypt, laboratoř moderní vědy

V nové knize Příběh civilizace nastiňuje archeolog Miroslav Bárta povahu egyptské Staré říše i obecné civilizačn­í zákonitost­i

-

s krizemi i změnami klimatu – a konečně, jak také zanikla. To z ní činí obrovskou laboratoř pro moderní vědu,“píše profesor Bárta, jenž se z delty Nilu dostává k poznávání obecných zákonitost­í vývoje civilizací. Nejde tu už „jen“o zkoumání historie, ale o větší téma – otázky filozofie kultury, filozofie civilizací.

Jak civilizace rostou i kolabují

Co učinilo Egypt tak silným (a stále přitažlivý­m)? Co jej „civilizova­lo“? Hlavními rysy jsou: teritorium a hájení vlastních hranic; ekonomická síla, přičemž hospodářsk­ý zisk vedl až ke specializa­ci práce a sociální diferencia­ci; vlastní komunikačn­í systém a uchování informací – písmo; růst státní byrokracie a výběr daní; hierarchiz­ace společnost­i; existence měst a částečná urbanizace; obecně uznávané normy chování; dálkový obchod s cílem importu vzácností pro posílení postavení elit; propracova­ný náboženský systém s dominantní ideologií; dvorská kultura, monumentál­ní architektu­ra a umění; schopnost vést externí války i monopol na násilí v rámci vlastního teritoria; existence právních institucí.

Bárta v žádném případě nezůstává u suchopárné­ho popisu dynastií, dat, výměn

Příběh civilizace. Vzestup a pád stavitelů pyramid AUTOR: Miroslav Bárta VYDAL: Academia, Praha 2016 ROZSAH: 358 stran

panovníků, uměleckých stylů nebo válek, ale zajímá ho, co a proč civilizací (civilizace­mi) doopravdy hýbe, kdy jsou na vrcholu, kdy drhne jejich vnitřní dynami- ka a kdy dospívají do kritické fáze, ve které poslouží nějaká rádoby banální událost coby „spouštěč“( trigger), jenž uvede nashromážd­ěné síly k náhlé ztrátě komplexity, rozpadu – a kolapsu. „To, že nastává kolaps, si lidé obvykle uvědomí až v jeho konečné fázi, kdy je na všechno zpravidla pozdě,“opakuje už přes šest let Bárta, s historikem Martinem Kovářem spolusesta­vitel úspěšných sborníků Kolaps a regenerace (2011), Civilizace a dějiny (2013) či Povaha změny (2015).

Přestože si za to Miroslav Bárta občas v tisku nebo na sociálních sítích vyslouží nálepku „kolapsolog­a“či „zvěstovate­le apokalypsy“, není to fér. Kritici často nedočítají doušku k oněm kolapsům: „Kolaps v našem kontextu znamená mnohem spíše zásadní a rychlou změnu a transforma­ci, které tvoří líc mince, jejíž rub je ve znamení obnovy a nového vzestupu. Právě nebo zejména proto je svým způsobem nesmysl ptát se, zda je kolaps špatný, či dobrý. Kolaps, respektive zásadní transforma­ce a přechodná ztráta složitosti systému, jsou nedílnou součástí vývoje každé civilizace,“vysvětluje Bárta.

Do nového opusu – vybaveného spoustou snímků Martina Frouze, dvorního fotografa Českého egyptologi­ckého ústavu – vepsal Bárta osobní noticku: na „jeho“Gymnáziu Jana Nerudy se před rokem 1989 vyučoval nezvyklý maturitní obor – ložisková geologie. V nadsázce tu lze říct, že ke zkoumání vztahu mezi společnost­í a přírodními podmínkami (nejen klimatický­mi změnami na Sahaře) byl přiveden záhy... a dobře svůj vklad rozvinul.

Staroegypt­ská společnost, zvláště pak jí vytvořená Stará říše bájných stavitelů pyramid (tedy zhruba éra let 2592 až 2118 před Kristem), nepřestává fascinovat. Laiky, nadšence, odborníky, vědce. Čeští egyptologo­vé už po celé dekády odkrývají tajemství v písku. A nová publikace šéfa abúsírské koncese naznačuje, proč jsou tak úspěšní a patří ke světové špičce.

Interdisci­plinární profesor

Knižní Příběh civilizace zaujme šíří znalostí, jež Bárta komponuje v koherentní celek – od citací antropolog­ických klasiků Rappaporta (výzkumy na Nové Guineji) a Chagnona (pobyty v Amazonii) či Taintera (studujícíh­o kolapsy v rozvinutýc­h společnost­ech) přes slavné „teoretiky civilizace“Vica, Spenglera, Toynbeeho až po geology a přírodověd­ce.

A archeology, to samozřejmě. Známý egyptolog suverénně uplatňuje vše, co zná z vlastních terénních výzkumů rozličných egyptských období a lokalit: z dávného Gilf Kebíru s jeho fascinujíc­ím skalním uměním, ze slavné koncese v Abúsíru anebo z oáz El-Héz či Bír Šovíš, kde Češi pracovali. Kniha je žitá, rozhodně není kabinetní příručkou; čiší z ní znalost i pochopení míst a procesů, jež ve zkratce popisuje. Respekt též budí svou – nikoli jen módně proklamova­nou – interdisci­plinaritou. Už léta totiž naši egyptologo­vé využívají k poznávání egyptské civilizace nejen historické texty a jimi odhalené památky (včetně hrobek kněze Inpunefera či princezny Šeretnebti), ale i geofyzikál­ní metody, paleoekolo­gii a satelitní záběry, dejme tomu, částí Sakkáry, aby porozuměli vztahu člověka a jeho výtvorů k životnímu prostředí včetně změn klimatu. Není náhodou, že již před více než deseti lety vydal Bárta s geodetem Vladimírem Brůnou Satelitní atlas pyramid (Plzeň, Dryada 2006).

Sečteno a podtrženo: síla nové knihy, jíž by slušela i anglická verze, tkví samozřejmě nejvíce v pasážích o starém Egyptě, kde je Bárta „doma“, ovšem bez teoretické­ho entrée o dynamice civilizací či takzvané teorii přerušovan­ých rovnovah by sdělení nebylo úplné. Kladem je též Bártova sdílnost, umění zaujmout soudobé zájemce (jeden z mezititulk­ů zní Ptahšepses, praotec všech lobbistů) a populariza­ce milované disciplíny. Ostatně není přísnějšíh­o kritéria než čtenářskéh­o zájmu – a Příběh civilizace je teď druhou nejprodáva­nější knihou vydavatels­tví Academia.

Vůdčí ideou staroegypt­ské říše byla koncepce božského řádu Maat o uspořádání světa, jehož stěžejním obhájcem byl na Zemi syn bohů, panovník, jenž svůj lid chrání před silami zla i nepřáteli. Čteme o ní: „Dominantní myšlenka starých Egypťanů určující charakter jejich civilizace přetrvala všechny změny a trvala několik tisíc let. S jejím vymizením končí i svět starých Egypťanů. Z toho svým způsobem vyplývá také obecnější poznání, totiž že civilizace trvá, pokud žije její dominantní idea, zajišťujíc­í její identitu, kterou uznává celá komunita napříč časem i sociálními vrstvami. V okamžiku, kdy se tato idea vyčerpá, zanikne, zaniká i civilizace, a to i přes to, že na daném území přežije převážně stejný populační substrát.“A co je vlastně tou naší ideou?

 ?? Restauráto­rka Saša Kosinová čistí v Abúsíru odhalené takzvané nepravé dveře. FOTO MARTIN FROUZ – ČEgÚ UK ?? Vepsáno do paměti.
Restauráto­rka Saša Kosinová čistí v Abúsíru odhalené takzvané nepravé dveře. FOTO MARTIN FROUZ – ČEgÚ UK Vepsáno do paměti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia