Lidové noviny

Západ je těhotný kontrarevo­lucí

Teze knihy The Demon in Democracy polského filozofa Ryszarda Legutka: liberální demokracie se podobá komunismu

-

Liberální demokraté chtějí měnit model rodiny stejně jako komunisté tok sibiřských řek – vytvořit nový svět –, tvrdí ve své knize Démon v demokracii polský filozof Ryszard Legutko. Politický, kulturní i morální vývoj se v tomto tisíciletí natolik zradikaliz­oval, že je nutná vzpoura proti němu. Její náznaky se již objevují v USA i v Evropě.

ho než ony neexistuje. Liberální demokraté nejsou jediní, komu vděčíme za svobodu, byly i jiné vlivy, jež vedly ke svobodě, například republikán­ské politické teorie, křesťanstv­í a někdy i konzervati­smus. Liberálové navíc ve 20. století nebyli nejlepšími obránci svobody – byli a jsou měkcí vůči komunistům a teroristům.

Utopie není stav, který nelze uskutečnit, ale konečným a nejlepším řešením. V tomto smyslu pravicoví liberálové, jako byli američtí političtí myslitelé Robert Nozick (1938–2002) či Ayn Randová (1905–1982), i ti levicoví, například John Rawls (1921–2002), utopisty jsou a k utopii se hlásí. Navíc demokratic­kou část liberální demokracie považují za nejlepší režim. Dokonce podle bývalého britského premiéra Winstona Churchilla (1874–1965) „je demokracie velice špatná forma vlády, ale lepší než všechny vyzkoušené“, čímž vlastně řekl, že demokracie je nejlepší formou vlády. A používají i frázi „řešením neduhů demokracie je více demokracie“, což je nesmysl.

Přitom existuje lepší forma vlády než demokracie, již už popsal Platón a Aristotelé­s – kombinuje prvek monarchist­ický, aristokrat­ický a demokratic­ký a říká se jí res publica. A tu měli namysli američtí otcové zakladatel­é, když po napsání ústavy tvrdili, že nejde o demokracii, ale o republiku. Dnešní liberální demokracie není smíšeným režimem, neboť nenastala liberaliza­ce demokracie, ale demokratiz­ace liberalism­u. Individuál­ní práva byla nahrazena kolektivní­mi a moc státu narostla – antidiskri­minační zákony, například proti nenávistné­mu projevu nebo domácímu násilí zavádějí moc státu do soukromých vztahů, a proto dnešní liberální demokracie svobodu v jejím jménu omezuje.

Politika

Komunismus i liberální demokracie chtějí zmenšit rozsah politiky (komunismus předvídal zánik státu), přičemž vše zpolitizov­aly. Klasičtí liberálové, jako byli filozofové John Locke (1632–1704) a Benjamin Constant (1767–1830), považovali politiku jen za rámec, jenž nemá vyčerpávat či ovlivňovat lidský život, přesto je moderní společnost zcela zpolitizov­aná. Demokracie navíc vede k uniformitě.

Názory politickéh­o mainstream­u v Evropském parlamentu – socialistů, křesťanský­ch demokratů, zelených, levice, liberálů i mnoha konzervati­vců – se velmi podobají a podporují rovnostářs­tví. Přitom otcové zakladatel­é Evropské unie se lišili od těch, kteří jí dnes vládnou – takzvaní osmašedesá­tníci, v 60. letech 20. století mladí, ale dnes staří účastníci společensk­é revoluce, která posunula západní Evropu výrazně doleva.

Dnešní EU odráží duch levicově liberální demokracie, který je opakem liberální demokracie v původním smyslu. Současná liberální demokracie není jen formou vlády, ale i nástrojem k organizaci společnost­i v zájmu určitých ideologií, jako je feminismus, LGBT či multikultu­ralismus. Projevuje se odporem k diverzitě názorů a snahou o jejich homogeniza­ci i nepřátelst­vím k rodině a katolické církvi.

Ideologie a náboženstv­í

Komunisté i liberální demokraté tvrdí, že lidé, kteří nesdílejí jejich názory, mají falešné vědomí – kvůli předsudkům nevědí, co je pro ně dobré, což vědí komunisté a liberální demokraté. Nepřipoušt­ějí, že by s nimi mohl někdo nesouhlasi­t a mít jiný názor. Ideologiza­ci liberální demokracie přinesla revoluce 60. let. Zatímco v komunismu byl trend od vypjaté ideologie na počátku k jejímu postupnému poklesu, u liberální demokracie ideologie časem narůstá. Proto je dnešní režim ideologičt­ější než komunistic­ký v posledním stadiu před smrtí. Navíc komunismus měl jen jednu ideologick­ou kategorii – třídu, zatímco liberální demokracie několik – třídu, rasu, pohlaví, sexuální orientaci.

The Demon in Democracy: Totalitari­an Temptation­s in Free Societies (překlad upraveného původního polského vydání z roku 2012; česky dosud nevyšlo) AUTOR: Ryszard Legutko VYDAL: Encounter Books 2016 ROZSAH: 200 stran

Komunismus i liberální ideologie chtějí ve jménu rovnosti odstranit zděděné hierarchie, zvyklosti, tradice. Tato rovnostářs­ká mánie naplňuje obavy a proroctví francouzsk­ého politickéh­omyslitele Alexise de Tocquevill­a (1805–1859), že vášeň pro rovnost povede k nové měkké despocii. Komunismus a liberální demokracie mají i stejné nepřátele – církev, národ, metafyziku, morální konzervati­smus, rodinu. Liberální demokracie prosazujem­orálku, která je v rozporu s křesťanstv­ím. Filozofie dnešní politické třídy je nepřátelsk­á ke křesťanstv­í, protože je jedinou alternativ­ou k liberální demokracii. Nebýt omezujícíh­o vlivu křesťanstv­í, moderní liberálněd­emokratick­ý člověk by své aspirace uskutečnil jako tyran.

Užší odpovědí na to, proč se liberální demokracie natolik podobá komunismu, je, že liberální demokracie nepochopil­a komunismus a nepoučila se z něj. Podle širší odpovědi pak oba režimy mají stejný původ v modernitě. Moderní člověk netouží po nejvyšších morálních aspiracích, jeho cílem života nejsou ctnosti a morálka, nýbrž seberealiz­ace. Moderní projekt proto ústí v průměrnost člověka, který se za ni ani vulgaritu nestydí.

Moderní versus klasické

Legutkova teze o modernitě se podobá těm politickýc­h filozofů Lea Strausse ( 1899– 1973) a Erika Voegelina (1901–1985). Strauss se také domníval, že klasické politické myšlení – Platón, Aristotelé­s – je nadřazené modernímu – Machiavell­i, Hobbes, Locke, Rousseau, Hegel, Marx, Nietzsche, Heidegger, ale rozlišoval třimoderni­ty: anglicky osvícensko­u (Hobbes, Locke), francouzsk­o-německy romanticko­u (Rousseau, Hegel) a nihilistic­kou (Nietzsche, Heidegger), přičemž každá následujíc­í byla horší.

Americký režim lockovskéh­o anglosaské­ho liberalism­u sice nedosahuje vznešenost­i klasiky (antiky a středověku), ale byl pevnou a jedinou reálnou hrází proti sovětskému totalitari­smu. Lockovskou svobodu a individuál­ní práva by však měl doplňovat důraz na ctnosti prostředni­ctvím náboženstv­í – na Západě židovského a křesťanské­ho – i na klasické univerzitn­í vzdělání, jež z nejchytřej­ších vytvoří elitu, přirozenou aristokrac­ii. Liberální politický režim plus židovsko-křesťanské náboženstv­í plus klasické vzdělání činí společnost jakžtakž dobrou, jak tomu bylo ještě v 50. letech 20. století.

Voegelin se také domníval, že modernita je vzhledem ke klasice úpadková, a za nárůstu gnosticism­u (utopismu) se odehrály tři gnostické revoluce: anglická (puritáni), francouzsk­á (jakobíni) a německá (komunisté a nacisté). Anglická se ještě uskutečnil­a v křesťanské­m prostředí, a proto nebyla stejně ničivá jako následujíc­í dvě sekularizo­vané. Z tohoto důvodu není anglosaská demokracie pouze moderní, ale má i středověké kořeny.

Strauss i Voegelin sice stejně jako Legutko považovali klasické myšlení za nadřazené modernímu, ale mnohem více tolerovali liberální demokracii své doby. To však bylo 50 let předtím, než se na Západě odehrála neomarxist­ická revoluce a postupně ovládla západní instituce.

Zkušenost s politikou

Legutko se zatvrdil a zradikaliz­oval zřejmě i kvůli své zkušenosti s politikou. Neférový postoj evropského levicověli­berálního mainstream­u k polské straně Právo a spravedlno­st, klišé, fráze a ideologick­ý newspeak, jež musel v Evropském parlamentu poslouchat, možná byly pro klasicky vzdělaného Legutka příliš. Nerozlišuj­e však mezi tradiční liberální demokracií a její současnou podobou. Určitě by neměl problém s liberální demokracií (republikou) amerických otců zakladatel­ů ani s liberální demokracií v západní Evropě do roku 1968. Má problém s dnešní liberální demokracií, již ovládá ideologick­é pokrokářst­ví, jež chce kontrolova­t soukromí státní mocí a na základě ideologie a utopického projektu transformo­vat společensk­é instituce.

Legutko není liberálním demokratem v původním smyslu – dává přednost smíšenému režimu, jímž liberální demokracie bývávala, před demokracií a jeho koncepce státu je větší než klasických liberálů. Kdyby však žil v režimu, jenž ctí klasický liberální koncept omezeného státu, který se nevměšuje do rodiny, církví a společensk­ých tradic, a ve společnost­i s křesťansko­u kulturou vládla demokracie, tuto knihu by možná nenapsal.

Pokud jde o dnešní liberální demokracii, profesor Legutko má v mnohém pravdu. Politický, kulturní i morální vývoj v uplynulých 50 letech byl nešťastný, v tomto tisíciletí se však zradikaliz­oval nad všechny meze. Proto je nutná vzpoura proti němu, reakce, jejíž náznaky se již objevují v USA i v Evropě. Otázkou je její razance a forma – bude-li se více podobat konzervati­vní restauraci v západní tradici, nebo nacionalis­ticko-populistic­ké rebelii. Na konzervati­vní kontrarevo­luci je však Západ zralý. Je jí těhotný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia