Lidové noviny

Koukalová byla znovu nejlepší

- TOMÁŠ FRANĚK MATĚJ TOMÍČEK

Po čtvrtečním druhém místě Michala Šlesingra si český biatlon v Oberhofu včera ještě polepšil. Díky triumfální­mu výkonu Gabriely Koukalové!

OBERHOF/PRAHA Areál v Durynském lese nabídl na biatlon nezvyklé scenerie. Copak si pamatujete, že by právě v Oberhofu závodníci mrzli a zároveň je na trať doprovázel­y sluneční paprsky?

Tak tohle přesně se v pátek odpoledne stalo. Teploty klesaly k minus 7 stupňům, závodnice se halily a kryly si tváře či bradu, bylo polojasno a klidný větřík.

A přesně za těchto podmínek Gabriela Koukalová kralovala...

„Mezi námi biatlonist­y Oberhof kvůli počasí není oblíbené místo ke startu, málokdy se povede, že nefouká, dneska to tak bylo,“pravila česká závodnice.

Do stopy vyrazila jako první s číslem 1 a „jedničkou“byla i po skončení klání. „Možná to vlastně bylo dobře, že jsem jela takhle zkraje, protože jsem se pak soustředil­a jen na sebe,“uznala.

Zatímco na prvních kilometrec­h její běžecký čas zdaleka nebyl nejrychlej­ší, čím víc se blížil cíl, tím Koukalová zrychloval­a, až nakonec neměla konkurenci.

A na střelnici? Tam byla Koukalová bezchybná. Když přijela na ležku, chvíli čekala, pak bryskně odpálila první tři terče. Před čtvrtou a pátou ránou malinký okamžik váhala, ale i tyto terče zvládla bezchybně. Čas měla pomalejší, konkrétně sedmatřice­t vteřin.

„Prostála jsem tam mládí (zasměje se). Snažila jsem si hlídat každou ránu. Ta moje rychlost, nebo spíš pomalost je mi bližší. V minulé sezoně jsem patřila mezi nejpomalej­ší střelce, ale zároveň jsem měla nejvyšší přesnost za svou kariéru. Nenarodila jsem se jako rychlostře­lec, tak bych se asi měla vrátit k té pomalejší, se kterou se mi minulý rok dařilo,“uvažovala.

I při stojce Koukalová nikam nespěchala, v jedenatřic­eti sekundách si pohlídala všechny rány a to se jí vyplatilo. I druhá střelba byla čistá!

Cílovou rovinkou projela pochopitel­ně jako první, na časomíře svítilo 22:28,5. A čekala. Hlídala si soupeřky.

„Už v průběhu závodu jsem si říkala, že se dvěma nulami bych mohla být v desítce,“pravila skromně Koukalová. „Byla jsem překvapená, jak dobře jsem běžela. Povedlo se to ale i díky skvělé práci servisu, kterou dneska kluci odvedli. Hrozně jim za to děkuju. Lyže letos máme opravdu dobrý.“

Odpadla Finka Kaisa Mäkäräinen­ová, jež tratí doslova letěla. Než dorazila na střelbu vestoje, měla nejrychlej­ší čas. Jenže pak vyrobila dvě chyby. Nebo Marie Dorinová Habertová z Francie, která při stojce minula jednou.

„Do té doby jsem nepočítala, že bych první místo mohla udržet,“uznala rodačka z Jablonce nad Nisou.

Zvítězí-li Koukalová i v sobotní stíhačce, převezme žlutý trikot pro vedoucí ženu Světového poháru. Ten dosud držela Němka Laura Dahlmeiero­vá, jež se ovšem rozhodla zúčastnit se až nedělního závodu s hromadným startem.

„Ale já už nechci v tom žlutém čísle jezdit celou sezonu, minulý rok to bylo hrozně vyhrocené

Průběžné pořadí SP (po 9 z 26 závodů): 1. Dahlmeiero­vá (Něm.) 2. Mäkäräinen­ová 3. KOUKALOVÁ 4. Dorinová-Habertová 5. Wiererová 6. Braisazová (Fr.) ... 10. PUSKARČÍKO­VÁ 18. VÍTKOVÁ 41. CHARVÁTOVÁ a stresující. Já si to vyzkoušela, vím, jaké to je, i proto beru tuhle sezonu spíš jako rekreační. Moc neřeším, kolikátá skončím. Když se závod nepovede, nesu to lépe než v minulé sezoně,“pronesla Koukalová.

Chvíli se zdálo, že podmínky budou nahrávat tomu, že chce-li někdo pomýšlet na pódium, musí zastřílet čistě. Nakonec to tak ale nebylo. Druhou Mäkäräinen­ovou zachránil nejrychlej­ší běh ze všech a i se dvěma chybami skončila druhá s odstupem jedenadvac­eti vteřin na Koukalovou. Rovněž třetí Dorinová Habertová minula, konkrétně jednou.

Dvě Češky míří do stíhačky

Na startu stály čtyři Češky. A jen dvě se zúčastní sobotní stíhačky – samozřejmě Koukalová (1.), kterou doplní Eva Puskarčíko­vá (42.).

Páteční závod nabídl kromě boje o vítězství i další tahák. Běloruska Darja Domračevov­á – žena, jež si z olympiády v Soči přivezla tři zlaté; žena, jež pětadvacet­krát ovládla individuál­ní závod Světového poháru; žena, jež jednou zís- kala velký glóbus, se v Oberhofu opět vrátila k závodění.

Naposledy bojovala ve Světovém poháru 22. března před dvěma lety, to pak přebírala velký glóbus. Od té doby se její život převrátil – nejenže ji soužily zdravotní trable (mononukleó­za), ale hlavně se v loňském létě provdala za norskou biatlonovo­u legendu Oleho Einara Björndalen­a a 1. října se jim narodila dcera Xenia.

I když Xenia před pár dny oslavila teprve třiměsíce na světě, Domračevov­á se vrátila do elitního seriálu.

Měla číslo 50, dojela na sedmatřicá­tém místě a stíhačky se zúčastní. Na střelnici dvakrát mířila mimo, na každé položce jednou. Bude v dnešním odpoledni ještě lepší?

A co Koukalová? Vyjede první a skončí také první?

„Sympatizuj­e mi to s datem narození (Koukalová se narodila 1. 11. v 11 hodin). Mám ráda lichá čísla a jedničky a trojky a třináctku obzvlášť,“smála se.

Stíhací závod v Oberhofu začíná ve 14.40.

 ?? Vyhrála sprint s více než 20vteřinov­ým náskokem. Pokud triumfuje i dnes, stane se vedoucí ženou SP. FOTO PETR SLAVÍK – ČESKÝ BIATLON ?? Gabriela Koukalová
Vyhrála sprint s více než 20vteřinov­ým náskokem. Pokud triumfuje i dnes, stane se vedoucí ženou SP. FOTO PETR SLAVÍK – ČESKÝ BIATLON Gabriela Koukalová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia