Lidové noviny

Turné má dalšího polského vítěze

- MICHAEL BEREŇ

BISCHOFSHO­FEN/PRAHA Po šestnácti letech velebí polští fanoušci skoku na lyžích nového hrdinu. Prestižní Turné čtyř můstků ovládl v dramatické­m finále

a navázal na slavného krajana Adama Malysze. Před Nora Daniela Andreho Tandeho, jenž útočil na vítězství, ale nevyšel mu poslední skok, se v celkovém pořadí dostal ještě další Polák Piotr Žyla, včera třetí.

Českému skokanovi Jakubu Jandovi se v tříkrálové­m večeru v rakouském Bischofsho­fenu nevydařil útok na elitní desítku a skončil na 17. místě.

Přesto osmatřicet­iletý Janda v Bischofsho­fen zaznamenal nejlepší výsledek aktuální sezony a nejlepší výkon ve Světovém poháru od 14. místa na středním můstku loni v únoru v Lahti.

Janda si skokem dlouhým 132 metrů v prvním kole zajistil bodované umístění ve všech závodech Turné a bylo jasné, že se sta-

Stoch Kamil

ne nejlepším Čechem v konečném hodnocení seriálu. S přehledem porazil Američana Williama Rhoadse (116,5) a před druhým pokusem atakoval elitní desítku. To se mu ale nakonec nepodařilo, jeho lyže se ve druhém pokusu dotkly sněhu na hranici 123metrů, což znamenalo pokles ve výsledcích. Celkově na Turné obsadil 16. pozici.

Všichni ostatní Češi skončili v prvním kole. Roman Koudelka dlouho figuroval mezi pěticí postupujíc­ích poražených, nakonec ale obsadil 32. místo, Vojtěch Štursa byl o místo za ním. Lukáš Hlava obsadil 43. příčku, Tomáš Vančura 45. místo a těsně za ním skončil v pátečním závodu Jan Matura.

Důvod k radosti měli jiní...

Závodníci ve ví- nových polských kombinézác­h uspořádali na dojezdu pod můstkem Paula Ausserleit­nera spontánní oslavu. Reprezenta­ční kolegové z Polska se nosili na ramenou. Stoch, devětadvac­etiletý skokan ze Zakopaného, přidal k titulu mistra světa, dvěma olympijský­m zlatům ze Soči a prvenství ve Světovém poháru možná nejprestiž­nější trofej – Zlatého orla za vítězství na Turné čtyř můstků. „Je to skvělé. Jsem spokojený, šťastný, jsem prostě rád. Děkuju všem lidem, kteří mi pomáhali – ať už jsou to trenéři, rodina, kolegové z týmu, nebo fanoušci. Udělali všechno pro to, abych tady stál,“usmíval se Stoch v televizním rozhovoru. V závěrečném klání se hned za něj dostal Piotr Žyla, stejně starý závodník z Těšína. A polskou radost ještě znásobil pětadvacet­iletý Maciej Kot, celkově čtvrtý. Mezi Poláky se na třetí příčku vklínil Nor Tande, který přitom ještě před posledním skokem doufal ve vítězství. Po prvním kole byl třetí, mohl dostat druhého Stocha pod tlak. Jenže po odrazu si ťukl patkami lyží o sebe, ve vzduchu zamával rukama a raději zvolil „nouzové přistání“na 117 metrů a propadl se až na konečné 26. místo. Bylo jasno.

Stochův náskok 2,8 bodu nestáhl, naopak před sebe pustil ještě Žylu, který se zlepšil na 137 metrů.

To šampion Stoch zahrozil už ve zkušebním kole, kdymu naměřili 143,5 metru. „Na ostro“si poradil s náročnými podmínkami a jeho 134,5 metru sice nepatřilo mezi nejdelší skoky prvního kola, ovšem rozhodčí ocenili styl, body se mu přičítaly rovněž jako kompenzace.

Druhý skok si pohlídal a mohl se radovat...

S přispěním čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia