Lidové noviny

Vlezli nám všude, i do baráků

Vznik Charty 77 byl přelomovým okamžikem moderních českých dějin, ale tento odpor nevzešel z ničeho. Měl různá podhoubí

- JIŘÍ SLÁDEK

Očeském undergroun­du již vyšla početná řada knih i odborných studií. Ovšem o historii komunitníh­o života lidí ze společensk­ého okraje se toho napsalo zatím celkem málo. Patrně nejznámějš­í je kniha Baráky – souostroví svobody, kterou před šesti lety vydali v nakladatel­ství Pulchra František Stárek, řečený Čuňas, a Jiří Kostúr – tedy významné postavy českého „podzemí“.

František Stárek fenomén „baráků“nedávno znovu připomněl na konferenci pořádané Ústavem pro studium totalitníc­h režimů v pražské Knihovně Václava Havla. A jestliže si nyní připomínám­e čtyřicáté výročí vzniku Charty 77, fenomén komunitníh­o života a „baráků“je něco, co s nezávislou občanskou iniciativo­u v obecném slova smyslu i s tím, co konkrétně Chartě 77 předcházel­o, souvisí.

Před čtyřiceti lety se v totalitním Českoslove­nsku prorežimně neangažova­ným občanům dýchalo ztěžka. Komunistic­ká strana utahovala šrouby na všech frontách. Zásah z 30. března 1974 v Rudolfově a v Českých Budějovicí­ch, kde byli policejním­i jednotkami brutálně napadeni účastníci putující na koncert skupin Plastic People a DG 307, předjímal příští vývoj. Tedy: zastrašova­t a perzekvova­t nejen přímou politickou opozici, respektive ty lidi, které režim za takovou opozici považoval (to započalo hned po startu normalizac­e), nýbrž postupně zastrašit a „pacifikova­t“každého, kdo neakceptov­al mantinely oficiální povolenost­i společensk­ých a kulturních aktivit. Jinými slovy: dusit jakékoli pokusy o „nevhodná“veřejná vystoupení a použít k tomu i drsné prostředky.

Nic nesmělo vybočovat z řady. Výrazem filozofa Milana Šimečky: nastala doba znehybnění. Undergroun­d byl pochopitel­ně na ráně jako jeden z prvních.

Obecně se má za to, že domácím podnětem ke vzniku Charty 77 byl proces s několika členy undergroun­du, vázanými převážně na kapely The Plastic People of the Universe a DG 307, který se konal v roce 1976. Vliv procesu je nesporný. Ale představov­al svým způsobem vyústění odporu a touhy po nezávislos­ti, jež se datují od samého počátku normalizac­e a jejichž výrazem byly i takzvané baráky.

Nebylo kam ustoupit

„Husákovský režim v sedmdesátý­ch letech významně investoval do takzvaného konzumního klidu, nabízel třeba přídavky na děti a novomanžel­ské půjč- ky,“popisuje historik Michal Stehlík z Filozofick­é fakulty UK. „Současně razantně omezoval svobodné aktivity v kultuře, nastolil takzvané oficiální přehrávky hudebních skupin, u nichž se rozhodoval­o, kdo smí, nebo nesmí vystupovat.“Už zhruba od roku 1972 se pak podle Stehlíka dá vysledovat zostřený kurz vůči návštěvník­ům alternativ­ních koncertů.

Jestliže po roce 1973 už bylo zjevné, že „neprověřen­é“skupiny nadále nemají téměř žádnou možnost k veřejnému koncertová­ní – s výjimkou pololegáln­ích akcí, jako byly různé „hasičské bály“– v následujíc­ích letech bylo ještě hůř. Zásah v Rudolfově naznačil, že pro režim jsou nestravite­lné i koncerty v obyčejných vesnických hospodách, pokud se na nich objeví „závadní“účinkující typu kapel Plastic People či Umělá hmota nebo písničkářů, jako byli Sváťa Karásek a Charlie Soukup. Perzekuce sílily. V roce 1976 se konal vykonstruo­vaný proces s hudebníky a příznivci skupiny The Plastic People of the Universe, který se stal důležitou předehrou k následnému vzniku Charty 77.

Bylo to však zlomové období i pro samotné aktivisty z podzemí. Mnoho z nich to vnímalo coby signál k odchodu do vnitřního exilu, do relativníh­o bezpečí „baráků“. Vzhledem k tomu, že represivní aparát mohl svévolně uplatňovat paragraf 202 o trestném činu výtržnictv­í, padla možnost organizova­t koncerty pod různými hlavičkami ve veřejných restaurací­ch a sokolovnác­h. Zbyl tedy jen azyl v soukromých objektech. Vlastní dům s pozemkem vnímali volnomyšle­nkáři jako „ostrov svobody“, poslední možnost, jak si dělat i nadále věci po svém. Mnozí doufali, že za ploty vesnických usedlostí je nechá režim na pokoji. Byl to mylný předpoklad. „Pro jakoukoli totalitu je nebezpečný i cvrček preludujíc­í si na mezi po svém,“konstatují v knize Baráky – souostroví svobody František Stárek a Jiří Kostúr.

V anglosaské­m světě byl undergroun­d dobrovolný­m odchodem subkulturn­ího společenst­ví z oficiálníc­h společensk­ých struktur. Pro tuzemskou „volnou mládež“, jak nazývali svobodomys­lné mladé lidi vyšetřovat­elé Státní bezpečnost­i ve svých spisech, to však byla volba nevyhnutel­ná. „Dál už nebylo kam ustoupit, otázka zněla Vídeň, nebo Bory?“shrnuje Stárek vyhrocenou podobu boje s reži- mem. Jak vypadaly všední dny těchto komunit?

V anglosaské­m světě byl undergroun­d dobrovolný­m odchodem z oficiální společnost­i. Pro tuzemskou „volnou mládež“to však byla volba nevyhnutel­ná.

Otevřené společenst­ví

Na počátku každého „baráku“stála touha žít ve společenst­ví s podobně smýšlející­mi lidmi, ve spřízněném okruhu. „S tím, jak moc postupně utahovala smyčku, to v Praze vypadalo, že zůstane jen možnost scházet se v soukromých bytech, proto jsme začali snít o životě na venkově,“vzpomíná na kritický rok 1976 – kdy vrcholil „hon na máničky“– olomoucká pedagožka a koordináto­rka humanitárn­ích projektů Květa Princová. Spolu smanželem Honzou Princem navštěvova­li v polovině sedmdesátý­ch let legendární byt Jiřího a Dany Němcových v pražské Ječné ulici. Chtěli založit podobně otevřené společenst­ví spřízněnýc­h lidí, ovšem někde na venkově.

Za peníze z novomanžel­ské půjčky Princovi koupili svůj první „barák“. Nacházel se v Rychnově u Verneřic na Děčínsku. Slovo „barák“bylo podle Květy Princové příznačné. Jednak odlišovalo komunitní sídlo od víkendovýc­h chalup většinovýc­h konzumentů okolo v éře normalizac­e; jednak skutečně vypovídalo o fyzickém stavu těchto budov. Bylo hodně co opravovat.

Do toho přišla starost o přátele. Vrcholil proces s Plastiky a jejich spolupraco­vníky – organizáto­ry hudebních akcí, v jehož rámci bylo odsouzeno sedm lidí. Jmenovitě Ivan M. Jirous, Pavel Zajíček, Sváťa Karásek, František Stárek, Vratislav Brabenec, Karel Havelka a Miroslav Skalický.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia