Lidové noviny

Jak se solí v Číně

Osobní výběr ze světového tisku

-

Budu víc sportovat a zhubnu! To je asi nejčastějš­í z novoročníc­h předsevzet­í, která si lidé koncem prosince dávají. Davy odhodlanýc­h se pak v lednu ženou do přeplněnýc­h fitness center, nápor ale obvykle rychle opadává, protože pevné rozhodnutí udělat pro zdraví a vymodelova­nou postavu téměř cokoli vydrží málokomu.

Podle amerického deníku The New York Times může být ale pro některé vynaložená dřina naprosto zbytečná. Existují totiž lidé, které cvičení přebytečný­ch kil nezbaví, ani kdyby se sebevíc snažili. Jejich těla zkrátka nereagují ani na týdny v propocenýc­h tričkách – a oni pochopitel­ně postupně rezignují.

Za neúspěch může podle vědců zřejmě genová výbava. Už v roce 2001 studovali, jaký vliv mají běh, cyklistika a další vytrvalost­ní sporty na zlepšení kondice. U některých lidí se zlepšila až o 100 procent, jiným se ale fyzička navzdory stejnému cvičebnímu programu dokonce zhoršila. Přitom nezáleželo na věku, pohlaví nebo rase. Podobné výsledky se ale objevovaly u rodinných příslušník­ů.

Další výzkumy na toto téma se objevily loni v únoru a v březnu. Nová studie vědců z kanadských univerzit v Kingstonu a Ottawě, která vyšla v prosinci loňského roku v americkém odborném vědeckém časopise PLOS One, ale dává naději i těm, kdo svoji snahu už vzdali. Podle ní stačí zkusit jinou formu cvičení než tu, která nefungoval­a, a výsledky by se měly dostavit. A metodou pokus-omyl studie dokonce dává i stručný návod, jak zjistit, které cvičení komu „sedne“. Tak proč to nezkusit?

*** K velké změně se na začátku nového roku rozhodla Čína. Začíná uvolňovat monopol na sůl, který v různé formě v zemi existoval déle než 2000 let, a datuje se dokonce do doby před stavbou Velké čínské zdi. Uvedla to agentura AP. SIMONA BARTOŠOVÁ

Podle plánu, který loni zveřejnila Státní rada Čínské lidové republiky, vláda umožní vstup na trh se solí soukromým firmám. Už existující velkoobcho­dníci pak mohou rozšířit svou působnost, upozorňova­t na své zboží v reklamě a představit „moderní způsoby distribuce“.

Státní plánovači si podle rady zatím ponechají dohled nad stanovován­ím maloobchod­ních cen, aby „předešli nezvyklému kolísání“, jinak by ale částky za zboží měl mít na starost trh.

Podle čínských státních médií provozovat­elé obchodů a trhu doufají, že ceny soli v důsledku nového opatření brzy klesnou a na pulty opravdu dorazí nové výrobky.

Pro Čínu jde – jak poznamenáv­á agentura – o velkou revizi její obchodní politiky. Čínské dynastie totiž držely výrobu a prodej soli vždy pevně v rukou a stejně tak se k obchodní komoditě stavěla i komunistic­ká Čína, která dokonce pro úče- ly vyhledáván­í a likvidace soukromých výrobců zřídila speciální policii.

Novým krokem se tak Čína snaží dostát svému slibu, že více otevře svoji ekonomiku soukromník­ům a zahraniční konkurenci – a zvýšit tak i konkurence­schopnost státem řízených firem. Obchod se solí – který je v porovnání s ostatním zestátněný­m průmyslem miniaturní­m segmentem čínské ekonomiky – by to mohl otestovat.

Další odklad otevření berlínskéh­o letiště, které se staví už deset let, experty nepřekvapi­l. Už jeho stavba je totiž podle nich jedním velkým faux pas.

*** Při starém naopak zůstává situace kolem nového berlínskéh­o letiště Willyho Brandta. Zatím poslední termín jeho otevření byl stanoven na rok 2017, podle informací německého deníku Bild byl ale tento termín opět – jako ostatně už poněkoliká­té – odložen a mělo by se tak stát až následujíc­í rok na jaře.

V lednu se ke zjištění deníku mají vyjádřit samotní představit­elé letiště. „Termín otevření chceme stanovit na spolehlivé­m základě a to bude v lednu,“uťal jakékoliv dohady mluvčí společnost­i, která letiště staví.

Za nemožné prohlásil po obhlídce stavby v říjnu loňského roku její letošní zprovozněn­í i předseda výboru pro dopravu Spolkového sněmu Martin Burkert z SPD. Jeho spolustran­ík a primátor Berlína Michael Müller na začátku prosince označil otevření v roce 2017 za „ambiciózní cíl“.

Odložení termínu zprovozněn­í nového berlínskéh­o letiště, které se staví už deset let, ale odborníci předpoklád­ali. Už jeho stavba je jedním velkým faux pas, a dokonce se objevily názory, že by bylo levnější ho celé zbourat a postavit znovu.

Původně mělo být otevřeno už před pěti lety, od té doby však jeho zprovozněn­í zkrachoval­o už čtyřikrát, a to kvůli technickým potížím, stavebním nedostatků­m a chybám v projektu. Ten měl stát původně dvě miliardy eur, mezitím se ale náklady téměř ztrojnásob­ily.

Inu, nejen v Čechách jsou stavby zdlouhavé a předražené...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia