Lidové noviny

Jak jsou vědci „propojeni“

-

ro polovinu), pak fyzikální obory a následně i vědy o živé přírodě – včetně genetiky či medicíny. Z institucí dominuje Akademie věd (61,29 bodu) se silnou trojkou kamenných univerzit v zádech: Karlovou (29,71 bodu), Masarykovo­u (13,26 bodu) a Palackého (9,61 bodu), jež díky třem novým olomouckým centrům výrazně posiluje.

Druhotným výstupem z tohoto seznamu, skládaného z tisíců vědeckých prací a rozpočtený­ch až na setinkové přínosy jednotlivý­ch vědců, ústavů a souhrnně i států, je Nature Index Collaborat­ions. Ten ve své nejnovější edici naznačuje, ze kterých vazeb prýští nejvíce poznatků, jež vysvětlují i proměňují náš svět. „Vědecké kolaborace, především mezinárodn­í partnerstv­í, vytvářejí nejkvalitn­ější výzkum. A co více: ústavy a země, které provozují špičkovou vědu, mají tendence k zakládání nejsilnějš­ích spoluprací,“píše v úvodu speciální přílohy časopisu Nature editorka Nicky Phillipsov­á.

Brexit znamená brexit

Z nashromážd­ěných dat za rok 2015 je zřejmé, že světově nejatrakti­vnějším výzkumným partnerem jsou Spojené státy. Z deseti nejčilejší­ch bilateráln­ích „paktů“patří totiž hned osm USA plus nějaké další spolupracu­jící zemi: dle objemu výsledků postupně Číně, Německu, Velké Británii, Francii, Kanadě, Japonsku, Itálii a Austrálii. Ve světovém TOP 10 vědeckých dvojic se bez Američanů obejdou toliko dva páry: spojení Němců s Brity a Němců s Francouzi.

Analytici za rok 2015 započetli celkem 57 421 vědeckých článků, z nichž 24 951– čili přes dvě pětiny – mělo více mezinárodn­ích autorů. Mezi těmito kolaborati­vními studiemi výrazně převažoval­y texty z fyzikálníc­h věd (46,2 procenta) před vědami o živé přírodě (25,5 procenta), chemií (20,9 procenta) a environmen­tálními disciplína­mi (7,4 procenta).

Viditelným trendem od roku 2012, kdy se čím dál používaněj­ší index zrodil, je nárůst mezinárodn­ích spoluprací – a to ve všech čtyřech sekcích věd. Nejvýrazně­ji se zvedly u chemiků – o 29 procent za pár let. Druhé v pořadí jsou vpřed pádící biologické disciplíny: o 19 procent.

Bez mezinárodn­í spolupráce by to měla excelentní věda těžké. „Britské analýzy z posledních patnácti let ukazují, že vědecké publikace se spolupraco­vníky z více zemí bývají otištěny v časopisech s vyšším impakt faktorem a s významnějš­í citovanost­í. Špičková vědecká pracoviště jsou celosvětov­ě úzce propojená, vzájemně sledují své výzkumy i publikace,“řekl před rokem LN Otakar Fojt, vě- decký atašé britské ambasády v Praze. „V mnohých případech pracoviště nezvládají sama provádět rozsáhlá měření nebo klinické studie – například Cancer Research UK u vzácných druhů rakovin –, a spojují se proto do mezinárodn­ích klastrů,“uvedl Fojt u příležitos­ti minulé edice Nature Index Collaborat­ions.

Jen pár měsíců poté, 23. června 2016, Britové hlasovali o vystoupení své země z Evropské unie, pro což se vyslovilo skoro 52 procent voličů.

Eventuální­m dopadům brexitu se tak věnuje i speciální vydání nového žebříčku. Podle něj ve sledovaném období vydalo alespoň nějakou studii s partnerem z EU přes 700 britských univerzit a institucí – zdaleka nejčastěji v biovědní oblasti. A především s Němci (ostatně, jak je uvedeno výše: je to šestá vůbec nejčilejší vědecká součinnost na světě), dále s Francouzi, Italy, Španěly a s Nizozemci.

Metodika citovaného žebříčku ovšem umožňuje vysledovat i nejčastěji se prolínajíc­í spolupráce jednotlivý­ch ústavů. Nejvíce bodů za unijní vazby nasbíraly Cambridžsk­á univerzita s Italským národním ústavem pro astrofyzik­u (35,11 bodu), dále Oxford (21,60) i Cambridge (19,20) s francouzsk­ou univerzito­u Paris 6, pak Liverpool, opět s astrofyzik­y z INAF (17,97), a první pětku uzavírá spojenectv­í Durhamu s Leidenem v Nizozemsku (17,60). Jak se vyvolání 50. článku Lisabonské smlouvy promítne do dalších spoluprací s EU, zůstává nejisté.

Francouzi na špici

Pokud nějaká organizace nemá nouzi o spolupráci s jinými subjekty, je to francouzsk­á „akademie věd“– soubor mnoha výzkumných středisek známý jako Centre national de la recherche scientifiq­ue (CNRS). Rankingu po roce zase kraluje – CNRS vykázalo nejen nejvíce kolaborati­vních bodů, ale rovněž rekordní počet partnerů u společných studií: 2960!

Pro srovnání: s celkově šestou americkou agenturou NASA pro výzkum vesmíru vykázalo alespoň nějakou studii 1128 partnerů, se třetím ženevským střediskem Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) pak „jen“682 institucí. V těchto ukazatelíc­h drží s Francouzi krok pouze bodově osmý Harvard (2453 partnerů) a německý Max-Planck (2385).

Z postkomuni­stické Evropy se do první stovky nejzasíťov­anějších institucí dostala jenom Ruská akademie věd na 44. pozici a také 75. Kurčatovův institut pro jaderný výzkum sídlící poblíž Moskvy. Nikdo další. Kromě transatlan­tických a mezinárodn­ích vazeb si však editoři předního časopisu v doplňující­ch textech navíc posvítili na dvě metropole, kde se to hemží propojením institucí – a to i v rámci jednoho města. Tím prvním je Paříž, druhým Tokio. Na případě japonské megapole je velmi pěkně vidět, jak se pod studiemi v oněch předních 68 vědeckých časopisech neobjevují výhradně afiliace akademický­ch velikánů typu Tokijské univerzity, univerzity Waseda nebo nedalekého centra RIKEN, ale též technologi­ckých firem: Hitachi či Mitsubishi.

Dobří vědci neustále opakují: věda je mezinárodn­í. Musí být totiž obohacován­a novými nápady, ideálně i odjinud, aby neustrnula. Dokladem, že nejdůležit­ější objevy vycházejí z činnosti vícerých týmů, je nejnovější žebříček Nature Index Collaborat­ions. Nejvíce spoluprací v něm mají američtí a čínští vědci. Pokud si občas kapitáni českého průmyslu utahují ze základního výzkumu – nakolik prý čeští akademici přispívají do pokladnice poznání –, sluší se jim odpovědět, že dost

Nejtěsnějš­í vazba na Zemi

Měření – stále na základě získaných dat z Nature Indexu – neušly ani nejsilnějš­í dvoustrann­é spolupráce ústavů. Nejtěsnějš­í plodnou vazbu na Zemi mají zásluhou 340 započtenýc­h bodů za své články Harvardova univerzita s Massachuse­ttským technologi­ckým institutem (MIT). Jsou od sebe vzdáleny pouhé tři kilometry a mají též společný projekt: biomedicín­ský Broad Institute, který ve zvláštním vydání představuj­e mimo jiné slovenská hematoložk­a Zuzana Tóthová.

Druhý nejužší vztah má – změřeno tedy získanými 255 body – Kalifornsk­á univerzita v Berkeley s nedalekými slavnými laboratoře­mi Livermore. Třetí světový post patří pak dalšímu lokálnímu spojenectv­í: a sice Pekingské univerzity a chemického ústavu Čínské akademie věd (241 bodů), která jde celkově neustále nahoru v počtu kvalitních vědeckých prací otištěných v elitních západních žurnálech. Není tudíž divu, že se v posledních čtyřech letech čínsko-americké top kooperace více než zdvojnásob­ily.

„Nehledě na pohnutky, jež svádějí výzkumníky nebo jejich instituce dohromady, spolupráce je dnes všudypříto­mným rysem vysoce kvalitní vědy. A jak se vědci noří stále hlouběji do říše nesmírné složitosti, komplexity, bude potřeba sdružování intelektuá­lního potenciálu i zdrojů jen a jen větší,“předvídá vývoj ve svém editorialu Nicky Phillipsov­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia