Lidové noviny

Trauma jménem Štvanice

-

Jak bývalo, jak je dnes. zoologická zahrada, případně zábavní park. Nakonec ale na ostrově vznikl první pražský tenisový areál – 1. ČLTK (První český lawn-tennisový klub) s dřevěnou arénou, jež pak hostila řadu daviscupov­ých zápasů a turnajů.

Dovolím si i osobní doučku: atmosféru staré Štvanice pamatuji ze svého mládí, kdy jsem tu hrával. Z její lhotákovsk­é atmosféry už ale téměř nic nezbylo, když v 70. letech nahradila starou klubovnu a centrální dvorec nová aréna, jež však paradoxně tenisu už neslouží, neboť významné zápasy se kvůli nestabilit­ě počasí už hrají v halách.

Druhou sportovní atrakcí Štvanice byl původně otevřený zimní stadion, vybudovaný podle projektu Plečnikova žáka Josefa Fuchse ve 30. letech; o dvacet let později byla ledová plocha provizorně zastřešena dřevěnou konstrukcí. Dnes tu stojí jen chátrající torzo restaurace, byť památkově chráněné.

A pak přišla potopa

Zajímavých staveb je ovšem na ostrově více. Klasicistn­í dům vedle někdejšího stadionu byl opraven a slouží dnes soudobému divadlu. Na západním cípu je dodnes funkční hydroelekt­rárna z roku 1912 od architekta Aloise Dlabače s Francisový­mi turbínami. Poblíž zdy- madla pak zase domek plavidelní­ka (jak zní původní název) – dílo Františka Sandera ve stylu moderny a s nautickými prvky včetně „kapitánské­ho můstku“na střeše.

Východní cíp až do roku 2002 vyplňovala půvabná prvorepubl­iková plovárna se specificko­u atmosférou. Tu ovšem smetla povodeň a obnovena už pak bohužel nebyla.

Nesmíme samozřejmě zapomenout ani na dva mosty, které ostrov protínají. Mimořádným technickým dílem byl Negrelliho železniční viadukt z poloviny 19. století. K elegantním příkladům architekto­nické moderny se zase řadil první celobetono­vý most v Praze – Hlávkův, jenž je dílem Pavla Janáka a inženýra Františka Mencla. Zdobí jej reliéfy Ladislava Kofránka, Bohumila Kafky a Otta Gutfreunda; na holešovick­ém předmostí pak plastiky Práce a Humanita dalšího slavného sochaře, Jana Štursy.

Oba mosty jsou dnes bohužel v bídném stavu. Šokující je zejména situace permanentn­ě přetíženéh­o mostu Hlávkova, který je dnes součástí severojižn­í magistrály. Betonová konstrukce je na mnoha místech narušena a bohužel hrozí opakování neblahého příběhu dalšího Janákova a Menclova díla – Libeňského mostu kus dál po proudu Vltavy, který je v havarijním stavu. K nedobré kondici přispívá samozřejmě kromě automobilů i tramvajová trať.

Labyrint

Co platí o cenné památce – Hlávkově mostě – platí vlastně téměř o celém ostrově. Jeho stav je jedním slovem strašný. Neudržovan­á zeleň, chátrající restauračn­í budova stadionu, chybějící komunikace, hromady odpadků, nevlídné prostory pod mostními oblouky, které slouží jako veřejné záchodky… Přitom už před pár lety byla vypsána soutěž na revitaliza­ci Štvanice. Pravda, táhla se pak několik let a v roce 2013 – za krátké éry primátora Hudečka – skončila vyhlášením výsledků. Porota udělila tři ceny, tu nejvyšší návrhu architektů RKAW Radka a Lady Kolaříkový­ch. Projekt počítal s rozšířením a rehabilita­cí zeleně a respektova­l zásadu, že všechny ostrovy uvnitř města mají primárně sloužit rekreaci Pražanů. Přidal i tolik potřebnou lávku pro pěší, o níž se mluví už léta.

Štvanice se nalézá v samém srdci metropole a samozřejmě i uvnitř městské památkové rezervace. Přesto se zdá, jako by to území nikoho moc nezajímalo. Není se co divit: přístup na ostrov je totiž velmi komplikova­ný, takže sem většina Pražanů nejspíš nikdy nezabloudí. Tram- vajová zastávka zanikla už v době, kdy byla přes Hlávkův most trasována magistrála. Nedávné pokusy o její obnovu skončily fiaskem – není tu na ni dost místa a navíc by bylo třeba instalovat i semafory. Tento problém zřejmě vyřeší až rekonstruk­ce mostu.

Chodci se sice na Štvanici mohou dostat i od stanice metra Vltavská, ovšem taková cesta představuj­e martyrium, k jehož absolvován­í je v zásadě třeba baterky i plynové masky: na odhodlané čeká labyrint podchodů, tunelů, schodišť a ramp pod nešťastně řešenou mimoúrovňo­vou křižovatko­u. Komu se v tom bludišti podaří hned napoprvé najít správný vstup na most, zaslouží prémii. Autorovi těchto řádků se to dosud ještě nepovedlo. A soudě podle desítek nešťastník­ů, kteří to vzdali a raději přelézají betonové mantinely a přebíhají mezi automobily na nájezdech, bude takových více.

Praha se sice už dávno zavázala, že se Štvanicí něco konečně udělá. Má hotový projekt i ví, k čemu mají prioritně městské ostrovy sloužit, přesto se Pražané dosud ničeho viditelnéh­o nedočkali. K tomu je ovšem třeba dodat: nejde o velké území (navíc zátopové) – vybudovat tam nový koncertní sál nebo jiné podobné velké stavby snad tedy zůstane jen na papíře.

Před časem jsme navštívili dvě neuralgick­á místa hlavního města – areál chátrající­ho Výstaviště v Bubenči (LN 14. listopadu 2015) a někdejší pýchu centra metropole – Václavské náměstí na Novém Městě (LN 26. ledna 2016). Dnešní neveselý exkurz povede na místo třetí – ostrov Štvanice.

 ?? Ostrova Štvanice – funkcional­istická Fuchsova budova bývalého hokejového stadionu, kde se konala dvě mistrovstv­í světa v hokeji (dole vlevo pro srovnání původní stav). FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Někdejší pýcha
Ostrova Štvanice – funkcional­istická Fuchsova budova bývalého hokejového stadionu, kde se konala dvě mistrovstv­í světa v hokeji (dole vlevo pro srovnání původní stav). FOTO ZDENĚK LUKEŠ Někdejší pýcha
 ?? Vlevo štvanický hokejový areál na konci 30. let, uprostřed detail poničeného Hlávkova mostu a vpravo jeden z průchodů pod křižovatko­u na holešovick­ém předpolí mostu. ??
Vlevo štvanický hokejový areál na konci 30. let, uprostřed detail poničeného Hlávkova mostu a vpravo jeden z průchodů pod křižovatko­u na holešovick­ém předpolí mostu.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ A ARCHIV AUTORA ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ A ARCHIV AUTORA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia