Lidové noviny

Strašidlo digitální změny

-

Znovu zacitujme Spitzera: americký futurista Martin Ford ve své předloňské knize Rise of the Robots. Tohle je skutečný problém a vážná politická výzva pro vlády západních sociálních států včetně Německa. Ne to, zda se složení volnočasov­ých aktivit dětí postupně mění. (Ostatně ani Spitzer, ročník 1958, si v dětství patrně nehrál s bičem a káčou, což generace jeho rodičů ještě zažít mohla. Je pozoruhodn­é, jak se pokolení za pokolením chytá do týchž mělkých myšlenkový­ch pastí.)

Příznačné ostatně je, že se Spitzer zabývá digitálním­i technologi­emi výlučně jako zábavou (planou, samozřejmě), jako volnočasov­ou aktivitou, ne-li něčím horším a pokoutnějš­ím. Americký psycholog Andrew Lepp a jeho spolupraco­vníci shrnují své poznatky: „Problémové používání mobilních telefonů je spojeno s depresí, úzkostí, malou sebedůvěro­u a nezdravými životními praktikami jako nepravidel­né jídlo, sexuální promiskuit­a, špatná spánková hygiena, zneužívání alkoholu a nikotinu i užívání ilegálních drog.“Potvrzuje to množství studií (…), píše populární německý psychiatr. Jistě, jenže studie potvrzujíc­í, nač si jen vzpomenete, najdete v dostatečné­m množství – na internetu.

A to je, mimochodem, další riziko, o němž se Spitzer nezmiňuje: možnost získat jakákoli „fakta“podporujíc­í jakýkoli názor, zmatení pojmů, zaměňování propagandy se žurnalisti­kou, snadné šíření lží. S tím se ovšem nedá bojovat omezováním přístupu k internetu, nýbrž důsledným vzděláním ke kritickému myšlení. Škola nemá digitální média před žáky ukrývat, jak to Spitzer doporučuje. Musí jim je vysvětlit.

„Intenzivní používání digitálníc­h médií je škodlivé – tento poznatek musí být na počátku všech snah o nějakou změnu.“Německý psychiatr a neurolog Manfred Spitzer formuluje sdělení své knihy Kybernemoc! zcela jednoznačn­ě. Včetně toho vykřičníku v titulu – jak se sluší na muže pověřeného úkolem.

Moudří starší pánové

Především však škola musí žákům a studentům ukázat, k jaké záplavě produktivn­ích a tvořivých činností se internet hodí a kolik dalších lze ještě vynalézt. Tohle Spitzerovi uniká, až je ho člověku líto, oč přichází… dokud si neuvědomít­e, jak intenzivně používá počítač a internet při odborné práci, jinak by totiž svou knihu vůbec nemohl napsat. Už jen proto, že čím dál tím méně recenzovan­ých vědeckých časopisů, z nichž cituje, vychází na papíře. Tedy vlastně: digitální média ano, ale jen pro nás znalé, poučené a dospělé.

Západní – a obzvlášť středoevro­pská – společnost má stále větší averzi k riziku. Je raději opatrná, než by zkoumala, zda hrozí skutečné nebezpečí. Po jistou mez je to celkem neškodné. Za touto mezí se začíná bojovat s falešnými strašáky a tam končí legrace, protože ti odvádějí pozornost – a zdroje – od skutečných nebezpečí. V tomto ohledu není Spitzerova kniha nevinná. Přinejmenš­ím neřadí strašidla správně podle velikosti, některá hodně přifoukla, jiná zcela vynechala.

Manfred Spitzer je jedním z mnoha, kdo spatřili apokalypsu v tom, že svět je jiný, než býval za jejich mládí. Není to nic nového, tak psali již mnozí staří Římané za spokojenéh­o přikyvován­í svých generačníc­h druhů, dnes se však z tohoto pohledu na svět stává jednak nevkusná móda, jednak bezmála diagnóza. Jak již kdysi moudře postřehl americký žurnalista, satirik a kulturní kritik H. L. Mencken, na každou složitou otázku existuje jednoduchá, dobře srozumitel­ná mylná odpověď. Když padnou mylné odpovědi na úrodnou půdu, mohou vést k nebezpečný­m činům – nebezpečně­jším než jsou rizika, jež se snaží řešit.

 ?? Digitální svět si o kritiku říká a zaslouží si ji. Když ale padnou mylné nápady na úrodnou půdu, mohou vést k činům nebezpečně­jším, než jsou rizika, jež se snaží řešit. FOTO PROFIMEDIA ?? Chyceni v síti.
Digitální svět si o kritiku říká a zaslouží si ji. Když ale padnou mylné nápady na úrodnou půdu, mohou vést k činům nebezpečně­jším, než jsou rizika, jež se snaží řešit. FOTO PROFIMEDIA Chyceni v síti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia