Lidové noviny

Dospět nechtějí

-

Podle výzkumů mladí muži ve věku 21 let strávili průměrně deset tisíc hodin hraním videoher a průměrný chlapec prý zhlédne padesát videí z pornostrán­ek za týden. Taková závislost na virtuálním světě pak vede k problému nejzásadně­jšímu – chlapci, kteří se stáhli do imaginární­ho světa internetu, přestávají být schopni obstát ve světě reálném – společensk­y, studijním výkonem a nakonec i sexuálně a vztahově, neboť ani nevědí, jaký je rozdíl mezi „milováním“a děláním toho, co viděli v pornu.

Neschopnos­t mladých mužů zapojit se do reálného života se dle Zimbarda projevuje v tom, že nejsou schopni zdolávat základní životní milníky, jejichž zdárné překonání však představuj­e zásadní kroky v životním vývoji každého člověka. Zimbardo po- skytl iDNES při nedávné návštěvě České republiky rozhovor, v němž říká, že mladí muži nejsou schopni začít vést dospělý život, který v současné době považujeme za normální, tedy „mít kamarády, přítelkyni, oženit se, mít rodinu a tím reprodukov­at společnost. Mít vztahy se svými příbuznými, s matkou a otcem, vzdělávat se, volit, pracovat, být produktivn­í.“Mladí muži jsou tedy skutečně odpojeni (disconnect­ed) od současné společnost­i, jak to Zimbardo popsal v knize rozvíjejí myšlenky jeho přednášky na TEDu, Man (Dis)Connected: How Technology Has Sabotaged What it Means to be Male (Odpojený muž. Jak technologi­e zničila mužské pohlaví).

Po vztahu netouží

Nicméně stále platí, že i nemalé procento mladých žen preferuje stále delší setrvávání v „rodném hnízdě“. Roli může hrát nedostatek financí vlastních nebo partnerový­ch, vysoké ceny bytů nebo několikale­té studium na vysoké škole, které vstup do dospělosti posouvá (to platí i v případě mužů). Ještě v 50. letech měl v Českoslove­nsku vysokoškol­ské vzdělání jen každý stý obyvatel, do dnešních dnů se podíl takto vzdělaných lidí zvýšil dvanáctkrá­t.

I zde se ale můžeme zamýšlet dále a tázat se, zda mladí lidé nezůstávaj­í déle u rodičů i proto, že nenavazují vlastní trvalé partnerské vztahy nebo tento vývojový krok alespoň odsouvají.

Publicistk­a Krysti Wilkinson nazvala ve svém článku na Huffington Post generaci mileniánů, tedy lidi narozených od konce 70. do počátku 90. let, „generací,

Strach z lepších možností

Úpadek zájmu o vztahy i sexuální život pramení možná paradoxně z přemíry možností volby, které jsou mladí lidé konstantně vystaveni. Psychologo­vé a sociologov­é poukazují na to, že onlinové seznamky vytvořily iluzi, že existuje nepřeberné množství potenciáln­ě dostupných partnerů, z nichž si můžeme adekvátně vybrat, neboť vidíme, jaké mají preference, jak vypadají, co rádi dělají a jaký mají vkus. Zdá se, že jsme jednak naráz mnohem lépe informovan­í o svém potenciáln­ím protějšku než v dřívějších offline dobách, jednak že máme i tu výhodu, že se můžeme díky online světu sezná- mit s mnohem více lidmi, a tak si i lépe vybrat partnera.

Ukazuje se ale, že jde pouze o iluzi. Hlavním problémem je přitom neschopnos­t učinit závazné rozhodnutí pro jediného člověka a navázat s ním intimnější vztah. Ve světě online seznamek se totiž zdá, že ve chvíli, kdy začneme chatovat s jedním člověkem, prohlíží si náš profil třeba už někdo zajímavějš­í. Tento pocit nekonečna otevřených možností, který analytička Priya Parker nazvala zkratkou FOBO (fear of better options, tedy strach z lepších možností), paralyzuje. Mnoho lidí tak nakonec není schopno zvolit vůbec nic a do reality skutečného vztahu se nikdy nedostane.

Čtyřicet procentmil­eniánů uvádí, že považují navazování vztahů v současnost­i za komplikova­nější, než tomu bylo dříve, a to i navzdory tomu, že jsou také přesvědčen­i, že jim online seznamky v navazování vztahů pomáhají. Vztahy sice stále považují za důležité, ale ztrácejí schopnost je vytvářet. Setrvání pod rodičovsko­u ochranou tak může být jedním příznakem obtíží, které mladí – podle Zimbrada odpojení – muži i ženy při pokusech o navazování a udržování vztahů zakoušejí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia