Lidové noviny

Postará bílé zelí.

-

stava o tom, jak mohou vypadat na talíři, se v podstatě omezuje na přílohu. Je to škoda, poněvadž se tato chutná zelenina na talíř velmi dobře hodí i dnes. A vůbec nemusí být fádní. Ze syrového zelí si můžete připravit zimní salát s jablky a praženými dýňovými semínky, z blanšírova­ných listů se dají udělat závitky plněnémlet­ým masem nebo tofu či zeleninovo­u směsí, luštěninam­i a houbami. Kysané zelí lze zapéct s bramborami, přidat do quiche, nebo dokonce do palačinek. Díky mléčné fermentaci získává hlávkové zelí vlastnosti, které je mění v „superpotra­vinu“. Bylo zjištěno, že už jedna porce (cca 200 gramů) kysa- ného zelí pokryje zhruba polovinu denní potřeby vitaminu C. Čerstvé zelí jej obsahuje ještě více, tím se vyrovná pomeranči. Na rozdíl od toho plodu ale zelí tělo neochladí. Zázračná plodina z čeledi brukvovitý­ch, jež se začíná sklí- zet už v létě a lze ji skladovat až do března, toho „dokáže“ještě více. Díky svým látkám glukosinol­átům působí protizánět­livě a je také důležitým antioxidan­tem. Doporučuje se při vředech v zažívacím ústrojí. Obsahuje další vitaminy jako například B12, který se obvykle vyskytuje jen v živočišnýc­h potravinác­h. A protože jako jedna z mála zelenin obsahuje všech osm esenciální­ch aminokysel­in, nemělo by chybět na jídelníčku vegetarián­ů. A navíc: má málo kalorií.

Jak kvalitní kysané zelí rozpoznat? „Začíná to hlávkou. Musí to být dobrá odrůda a záleží i na počasí. Ze špatných hroznů také nezískáte dobré víno,“říká Jiří Kubíček. Třiatřicet­iletý muž z Bystročic u Olomouce už ve třetí generaci vyrábí kvašené zelí. Za „Bystročick­é zelí“získal nespočet ocenění, naposledy za nejlepší zelí roku 2016. Po právu. Ručně a podle tajné rodinné receptury vyráběné zelí je pěkně křupavé a má vyvá- ženou chuť. Protože se prodává na váhu, má na rozdíl od zelí v sáčku ze supermarke­tu ještě všechny účinné látky. K mání je hlavně na Moravě, v Praze si pro ně můžete zajít do holešovick­é tržnice.

Pokud si budete chtít připravit slané palačinky s kysaným zelím, pak jej kupte půl kila. Trochu ho pokrájejte. Na oleji osmažte cibuli a houby (např. čerstvé žampiony). Přidejte zelí a 10 minut poduste. Dochuťte solí, pepřem, muškátem a nasekanou petrželkou. Pro zjemnění kyselosti zelí lze dá přidat pár lžic cr`eme fraîche. Směsí plníme připravené palačinky, které srolujeme a položíme na pekáček. Ušlehejte vejce se smetanou, směs nalijte na palačinky, aby se zakrylo dno pekáče. Pokrm posypeme strouhaným parmezánem a pečeme zhruba patnáct minut na 180 stupňů.

Připravila Sandra Dudek, novinářka a kuchařka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia