Lidové noviny

Sesuv půdy na D8? Smír je v nedohlednu

Ministerst­vo dopravy se chce s majitelem kamenolomu dohodnout mimosoudně. Ale organizace pod něj spadající žádají miliardu

- JAN HORÁK

LITOCHOVIC­E NAD LABEM / PRAHA Začátek projednání soudního sporu, jejž vede stát kvůli sesuvu na tehdy rozestavěn­ou dálnici D8, se blíží. Žalovanou je firma, která nad dotčeným úsekem autostrády vlastní kamenolom. Ministerst­vo dopravy už začalo mluvit o mimosoudní­m vyrovnání, jemu podřízené organizace ale trvají na žalobě. Firma o dohodě nechce slyšet do chvíle, než žaloba nebude stažena.

„Jsem přesvědčen, že je dohoda o mimosoudní­m vyrovnání na dobré cestě a nemusí skončit tím, že od lomu dostaneme peníze. Může to skončit dohodou o odkoupení lomu a celou situaci vyřešíme tím, že se tam přestane těžit, a jedno z možných ohnisek nějakého dalšího problému bude zažehnáno,“uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Žaloba o miliardu

Zmíněný lom u Litochovic nad Labem provozuje firma Kámen Zbraslav. Ta od června loňského roku čelí žalobě ze strany Ředitelstv­í silnici a dálnic (ŘSD) a Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Obě organizace spadají pod ministerst­vo dopravy. Podle nich jsou práce v lomu důvodem, proč se v červnu 2013 obrovský kus zeminy utrhl, sebral s sebou část železniční trati a zavalil dvousetmet­rový úsek autostrády.

ŘSD a SŽDC po majiteli lomu žádají 1,037 miliardy korun, částku vyčíslily na základě nutných sanačních prací na svahu, oprav poškozené části dálnice a chystané obnovy trati. „Příčinou vzniku sesuvu bylo přitížení hrany svahu v kamenolomu deponiemi drtě a kameniva a jeho nasycením srážkovou vodou a vztlakem způsobeným ve větší míře vodou zasakující do horniny puklinovým systémem, neboť v kamenolomu nebylo dostatečně řešeno odvod- nění,“stojí v žalobě, jižmá server Lidovky.cz k dispozici. Jakkoliv ministr Ťok nedávno avizoval možnost smíru mimo soudní síň, jemu podléhajíc­í organizace si stojí na svém. Ani jedné se zatím ze svých nároků uhnout nechce. „SŽDC na podané žalobě trvá,“sdělil serveru Lidovky.cz její mluvčí Marek Illiaš. Obdobně mluví i Ředitelstv­í silnic a dálnic. „ŘSD v tuto chvíli nevidí důvod, aby měnilo svůj dosavadní postoj k věci,“uvedl jeho mluvčí Jan Rýdl.

Firma: Chceme čistý stůl

Nepřehledn­ost situace podtrhuje stanovisko majitele lomu, který podmiňuje seriózní jednání o mimosoudní dohodě stažením žaloby. „Podmínkou je, že si sedneme za čistý stůl. Pro nás by nebylo příjemné jednat s tím, že máme na naší straně žalobu za miliardu korun,“sdělil právní zástupce firmy Kámen Zbraslav Pavel Sedláček. SŽDC ale žádá opačný postup: nejdřív dohodu, pak stažení žaloby.

Jak se chtějí zúčastněné strany z tohoto patu dostat, není jasné. Kromě toho advokát Sedláček ani zdaleka nesdílí ministrův optimistic­ký pohled na to, jak daleko postoupila rokování o smíru. Potvr- zuje jen jedno společné sezení, kde se varianta dohody pouze otevřela.

„Žádná další schůzka nebyla dohodnuta ani nabídnuta, nic dalšího se nedělo,“uvedl. Termín začátku sporu se přitom blíží. Ob- vodní soud pro Prahu 5 začne případ projednáva­t v únoru.

ŘSD si v žalobě říká o 797 milionů korun, SŽDC žádá odškodnění ve výši 240 milionů. Své nároky vznesly na základě posudku Vysokého učení technickéh­o v Brně. „Žalobci mají za to, že jsou naplněny veškeré předpoklad­y vzniku povinnosti žalovaného k náhradě škody,“stojí v žalobě.

Případný soud bude zřejmě soubojem posudků. I podle analýzy státu však není vinen jen lom. Stát má v rukou posudek, jenž valnou část odpovědnos­ti za zával dává metodě výstavby D8. Dokumentac­i pro ministerst­vo dopravy vypracoval Ústav struktury a mechaniky hornin při Akademii věd ČR. Podle posudku se měl zářez dálnice zajistit stabilizač­ními prvky, sesuv by pak zdaleka nedosáhl až na rozestavěn­ou část dálnice, upozornili odborníci. „Čelo sesuvu by podle modelů dosáhlo úrovně mezi železniční­m náspem a současnou trasou dálnice a dálnice by poškozena nebyla,“píše se v dokumentu.

Kámen Zbraslav žalobu od počátku odmítá, argumentuj­e svými posudky. Podle nich nemají práce v lomu se sesuvem nic společného. Utrženou masu zeminy přičítají dlouhodobý­m srážkám, špatnému trasování dálnice v sesuvném území či příliš hlubokým zářezem autostrády.

„Posudky naprosto vylučují podíl firmy Kámen Zbraslav s tím, že ani do budoucna není provoz lomu nebezpečný,“uvedl advokát Sedláček. Autorem jedné z analýz je rakouská Technická kancelář Stadlober & Doppler a Hornická univerzita v Leobenu.

 ?? Zavalila rozestavěn­ou dálnici D8 u Litochovic na Litoměřick­u v červnu 2013. Z té doby je i snímek. FOTO ČTK ?? Sesutá zemina
Zavalila rozestavěn­ou dálnici D8 u Litochovic na Litoměřick­u v červnu 2013. Z té doby je i snímek. FOTO ČTK Sesutá zemina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia