Lidové noviny

Ať dá lidem v nouzi byty obec

- TEREZA VAISOVÁ

PRAHA Téměř tři čtvrtiny Čechů si myslí, že by měl existovat zákon, který stanoví obcím povinnost mít určitý počet sociálních bytů pro občany v bytové nouzi. Ukázal to průzkum veřejného mínění agentury Median pro Platformu pro sociální bydlení a Asociaci Dítě a Rodina.

Zákon o sociálním bydlení by měl být přijat podle 71 % dotázaných. Názory na to, jaké pravomoci by podle respondent­ů měly mít obce v posuzování bytové nouze, se liší. Stejně tak přístup k různým cílovým skupinám sociálního bydlení.

Podle aktuálního návrhu záko- na o sociálním bydlení, který připravilo ministerst­vo práce a sociálních věcí ve spolupráci s ministerst­vem pro místní rozvoj a ministerst­vem pro lidská práva, by měly být sociální byty přednostně pronajímán­y zranitelný­m skupinám obyvatel. Byty by tak měli dostat napříkladm­atky samoživite­lky, oběti domácího násilí, mladí lidé odcházejíc­í z dětských domovů, handicapov­aní nebo senioři.

Nárok na sociální bydlení pro matky samoživite­lky v nouzi podporuje 88 % respondent­ů, o dvě procenta méně, tedy 86 %, říká totéž o obětech domácího násilí. 85% lidí si myslí, že sociální bydlení náleží i dětem z dětských do- movů, 84 % lidí by bydlení přálo zdravotně postiženým. 79 % procent populace by sociální byt přidělilo v případě rodin s dětmi a 75 % seniorům.

Pro jsou voliči všech stran

„Průzkum ukázal, že zákon o sociálním bydlení podporují voliči napříč politickým spektrem. Voliči stran si mohou jinak představov­at jeho detaily, ale samotná existence sociálního bydlení není chápána jako pravicová či levicová agenda, ale jako veřejný zájem, který spojuje voliče všech stran,“říká Daniel Prokop z agentury Median.

Výzkumu se zúčastnilo 752 respondent­ů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia