Lidové noviny

Palestinec najel autem do vojáků, čtyři zabil

- JERUZALÉM

Úmyslné zabíjení kamionem zažil po Berlíně a Nice včera také Jeruzalém. Palestinec tam najel do skupiny vojáků. Čtyři z nich přišli o život a dalších 15 utrpělo zranění. Mluvčí tamní policie prohlásila, že šlo o teroristic­ký útok. Pachatel byl na místě zastřelen.

Řidič si vybral místo pro útok nedaleko promenády Armon Hanaciv na jihu města. Najel v plné rychlosti do hloučku vojáků, kteří právě vystupoval­i z autobusu. Pak ještě podle očitých svědků couval ve zjevné snaze přejet co nejvíce lidí, než byl nakonec zneškodněn. Média zveřejnila fotku předního skla vozidla, které řídil, s mnoha průstřely.

Mezi mrtvými jsou tři ženy amuž, všichni ve věku kolem dvaceti let. Podle šéfa policie Roniho Alšeicha pocházel pachatel Fádí Kanbár z arabské čtvrti východního Jeruzaléma a bydlel nedaleko místa činu. Doposud nebyl v hledáčku policie. Alšeich řekl novinářům, že nemůže vyloučit, že se útočník nechal inspirovat podobným incidentem v prosinci na vánočním trhu v Berlíně, kde jiný pachatel zabil kamionem 12 lidí. „Je samozřejmě možné, že byl ovlivněn sledováním televize, ale je obtížné se dostat do hlavy každého jednotlivc­e a stanovit, co ho ponouklo,“řekl Alšeich.

Netanjahu mluví o IS

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že vše nasvědčuje tomu, že útočník podporoval Islámský stát (IS). Podle webu listu Times of Israel se tak vyjádřil při návštěvě místa útoku. „Víme, že tu máme sérii útoků, a mohla by tu být mezi nimi souvislost, od Francie po Berlín a nyní v Jeruzalémě,“řekl Netanjahu.

Od října při podobných incidentec­h, kdy útočili Palestinci obvykle pomocí nožů, už přišlo o život přes 230 Palestinců a 40 Izraelců. Útok oslavovalo radikální hnutí Hamás, jež ovládá Pásmo Gazy. Jeho mluvčí Fauzí Barhúm chválil „požehnaný hrdinský čin namířený proti okupaci“.

Server Ynetnews včera také informoval o tom, že byl v Německu zadržen 31letý Pákistánec, jehož najaly íránské tajné služby, aby v zemi zabíjel významné proizraels­ké osobnosti. Jedním z terčů měl být sociální demokrat Reinhold Robbe, bývalý šéf Německo-izraelské společnost­i. čtk, rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia