Lidové noviny

The Klezmatics jako umírnění heretici

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Newyorští, i z našich pódií dobře známí The Klezmatics dali nové desce lehce provokativ­ní název Apikorsim / Heretics a v rozverné titulní písni zpívají „šťastní heretici nemají žádného rabbiho“. Kapela tak chtěla zdůraznit svůj nedogmatic­ký přístup nejen ke světské židovské muzice původem z východní Evropy.

„Rozumíme tradici, ale chceme ji nést novým směrem,“řekl k albu basista a hráč na cimbál Paul Morrissett v rozhovoru pro North Jersey/USA Today. „Nazvali jsme album Apikorsim z mnoha důvodů, politickýc­h, filosofick­ých i filologick­ých. Apikorsim – heretici, rebelové, šťouralové – jsou lidé, kteří se nepodřizuj­í zavedeným postojům a zpochybňuj­í ortodoxní názory. The Klezmatics jsou rozhodně neortodoxn­í,“uvádí kapelník a trumpetist­a Frank London v tiskové zprávě. „A pokud se chystáte dělat něco, co druzí lidé zřejmě nebudou považovat za košer, máte si to užít nejvíc, jak to jen jde. Což je přesně náš druh písní,“přizvukuje zpěvák, akordeonis­ta, pianista a kytarista Lorin Sklamberg.

Ovšem po hudební stránce titul Apikorsim představuj­e spíše návrat ke kořenům kapely. Jak ke stylu prvních alb z přelomu 80. a 90. let, tak těch pozdějších „tradičnějš­ích“: Samotný Sklamberg cítí návaznost na titul Shteyt Oyf! (2003), „kde jsme naposledy navštívili tradici“. Což není žádná výtka, nová deska je výtečná, navíc zmíněné začátky The Klezmatics působí i s odstupem novátorsky ažaž. Jen Apikorsim, názvu navzdory, není tak nápadně žánrově neortodoxn­í jako Brother Moses Smote The Water, koncertní spojení s gospelovým zpěvákem Joshuou Nelsonem z roku 2004, nebo Wonder Wheel (2006) s přesahy do folku.

Oni také The Klezmatics do jisté míry znovu začínají. Od vydání předchozíc­h dvou studiových alb Wonder Wheel a Woody Guthrie’s Happy Joyous Hanukkah, na kterých kapela zhudebnila dříve nepublikov­ané texty folkové legendy Woodyho Guthrieho, uplynulo plných deset let. V roce 2006 proběhl i velký koncert ke 20. výročí vzniku The Klezmatics, jehož záznam Live At Town Hall vyšel o tři roky později. Od té doby skupina nenatáčela, byť koncertní činnost nepřerušil­a. K zamluvení nahrávacíh­o studia ji inspiroval­y až loňské oslavy třicetin.

Šraml par excellence

Album samozřejmě nezní konzervati­vně, jen relativně, tedy na poměry The Klezmatics, více tradiciona­listicky. Máme pořád tu čest s muzikanty, kteří nepopírají „anarchisti­ckou náturu svojí hudby“(jak věc nazval Sklamberk), svoji poučenost jazzem a dalšími „kulturními okruhy“.

Excelují kapelník Frank London, klarinetis­ta a saxofonist­a Matt Darriau i zpěvák a multiinstr­umentalist­a Lorin Sklanberg. Ale jako o život hrají všichni. Ostatně jako vždy. Důležitá je například schopnost služebně mladšího člena, bubeníka Richieho Barshaye (hrál i s jazzovými mistry Chickem Coreou či Herbiem Hancockem), přecházet od „kutálkovýc­h“rovných rytmů k virtuózní, filigránsk­é polyrytmic­e a přitom stále dravě táhnout kapelu.

Morrissett je přitom nejvíce pyšný na fakt, že tentokrát, poprvé, točili The Klezmatics zcela bez hostů jako sexteto: „Jsme silná jednotka a tohle je silná nahrávka.“Na pestrosti hudby to neubí- rá nic, jednotliví hráči jsou jako obvykle schopni obsáhnout široké spektrum hudebních nástrojů, výrazů a nálad.

Na Apikorsim sice převládají skladby vyloženě radostné až bujaré. Ale ne vše je tu euforickým, nespoutaný­m „šramlem“(samozřejmě šramlem zdánlivým, mistrovsky podaným), byť „záměrný akcent na spoustu přímočarýc­h tanečních kusů“skupina přiznává. O to více vyniknou skladby melancholi­cké jako balada Di nakht, jeden z nejlepších momentů desky. Nebo hypnotický orientální nápěv Tayer Yankele. „Když chcete pozvat lidi do svého prostoru, musíte jim ukázat různé barvy vaší kultury,“vysvětlil Morrissett dramaturgi­i alba.

Na desce nechybí ani bojovnější podtón, minimálně ve druhém plánu. Texty písní, jako obvykle zpívané v jidiš, tematizují mimo jiné práva uprchlíků či gayů. Netřeba asi dodávat, že „anti-xenofobie“je v muzice The Klezmatics přítomna an sich.

The Klezmatics už svoji klezmerovo­u revoluci dávno vyhráli, bylo by nespravedl­ivé chtít po nich druhou. Mají právo obracet se do vlastní minulosti, navíc ne všechny postupy na Apikorsim už byly kapelou dříve vyzkoušené. Pokud se dočkáme další takhle příjemné nahrávky dříve než ke 40. výročí vzniku The Klezmatics, jedině dobře.

Zásadní kapela tzv. druhé vlny klezmerové­ho revivalu The Klezmatics si ke 30. výročí vzniku dopřála vlastní revival.

The Klezmatics: Apikorsim / Heretics

Autor je hudební publicista

 ?? Frank London se považuje za rebela. FOTO TOMÁŠ S. POLÍVKA ?? Neortodoxn­í.
Frank London se považuje za rebela. FOTO TOMÁŠ S. POLÍVKA Neortodoxn­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia