Lidové noviny

Rovné šance nesmějí být jen na papíře

Před deseti lety hájil stát v kauze romských dětí ve zvláštních školách. Cestu k nápravě vidí v inkluzivní­m školství

-

ký pracovník by měl s rodičkou, jako ostatně s kterýmkoli jiným pacientem, co nejvíce komunikova­t, měl by mu vysvětlit, co se může odehrát, jaké okolnosti mohou nastat, a konkrétní rozhodnutí by mělo být do značné míry na vůli matky.

LN Systém evropské úmluvy měl mimo jiné v postkomuni­stických zemích přiblížit standard ochrany základních práv na západoevro­pskou úroveň. V poslední době vidíme, že Rusko či Turecko se stejně třeba s domácí opozicí vypořádáva­jí po svém. Jak je to možné?

Ptáte se vlastně na to, jak hluboce a loajálně státy respektují pravidla hry, která jsme si v rámci systému evropské úmluvy nastavili. Po odsuzující­m rozsudku mají krom vyplacení spravedliv­ého zadostiuči­nění přijít nápravná opatření ze strany státu, aby k dalším pochybením podobného typu příště již nedocházel­o. Když se vyskytne třeba případ policejníh­o násilí, musí být přijaty takové kroky, které pokud možno vyloučí opakování takové situace.

U nás v takových případech má kancelář komunikuje třeba s policejním prezidiem nebo s jiným příslušným orgánem a snažíme se zjistit, zda se jednalo o individuál­ní exces, a pokud ne, tlačíme na tyto orgány, aby přijaly systémová opatření.

LN Na jedné straně tedy sice zastupujet­e stát proti stěžovatel­ům, ale na druhé straně pak v případě neúspěchu tlačíte na stát a říkáte, co je špatně a co musí změnit. Jak takovouto pozici zvládáte?

Máte pravdu, že je to občas trochu schizofren­ní situace, ale můj italský kolega to jednou velmi pěkně a přiléhavě charakteri­zoval. Přišlo mu to jako pozice matky v početné italské rodině, kdy na jedné straně ona matka hájí všechny své děti navenek a snaží se případně zlehčit míru jejich prohřešků, ale dovnitř poté musí pohrozit zdviženým ukazováčke­m a srovnat děti do latě.

Před soudem se tedy pochopitel­ně za stát bijeme, ale když občas žádáme po některých orgánech, aby přijaly opatření navazující na rozsudek, neberou to vždy s nadšením. A trochu nevděčné pak je, že když dosáhnete rozsudku ve prospěch státu, příslušné orgány mají pocit, že to je přece samozřejmo­st a že to vždy říkaly.

Přitom za tím často stojí ohromné množství naší práce směřující k tomu, abychom vše potřebné zdokumento­vali, vyargument­ovali a evropský soud přesvědčil­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia