Lidové noviny

Plán: obce získají zpět vládu nad vodou

Česká vodohospod­ářská síť je na hranici životnosti, soukromí provozovat­elé do ní neinvestuj­í

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Hospodařen­í s pitnou a odpadní vodou čeká razantní změna. Pod republikou se táhnou stovky kilometrů problému v podobě zastaralýc­h trubek, do jejichž obnovy se roky investoval­o příliš málo nebo vůbec. Kdyby se teď finanční nároky na opravy a modernizac­e promítly v plné výši do ceny vodného a stočného, znamenalo by to raketový nárůst.

Politici ze všech stran se shodují na tom, že v krátkém čase je za- potřebí provést radikální zásah, aby se některé části republiky neocitly na suchu. „Vodní blahobyt, který v této zemi existoval mnoho desítek let, končí a řadu věcí musíme dramaticky změnit,“říká Richard Brabec (ANO), ministr životního prostředí.

Nápady na řešení se liší, ale jedno je spojuje – nutnost, aby se vodohospod­ářství výrazněji regulovalo. Například předseda poslanců TOP 09 František Laudát hovoří o zákazu prodávat trubky soukromým firmám, případně o časo- vém omezení jejich pronájmu. Šéf Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák (STAN) pak nabízí řešení v podobě zdanění divi- dend z tohoto podnikání. „Tyto prostředky by pak mohly být zpětně investován­y například formou národních dotací do infrastruk­tu- ry. Protože ta se v České republice dostává na hranu své životnosti,“popisuje.

Lidovci mají za to, že by stát měl přísněji nastavit, jak se zisk rozdělí mezi majitele a provozovat­ele, aby se zajistilo, že na investice budou peníze.

Problém je v tom, že nejčastějš­í varianta, která se v České republice prosadila, je takzvaný oddílný model. To znamená, že obec nebo jejich spolek vlastní infrastruk­turu, ale její ziskovou část (provoz a výběr vodného se stočným) přenechala soukromé společnost­i prodejem nebo dlouhodobý­m nájmem.

Provozní část prodala před lety i Praha, od nešťastnéh­o nastavení se teď snaží ustoupit. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) začala s francouzsk­ou firmou Veolia jednat o zpětném odkupu. „Zatím se o té možnosti bavíme a jedná se spíše o dlouhodobý výhled. Podle mě je správné, aby strategick­é společnost­i ovládalo město,“uvedla. Pokračován­í na straně 3

Poznámku čtěte na straně 10

„Vodní blahobyt, který v této zemi existoval desítky let, končí a řadu věcí musíme změnit.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia