Lidové noviny

Riziko pro Hrad: nůž na poště

- ROBERT SATTLER

Na hradní pobočku pošty si lidé mohou nechat přeposlat i nebezpečné předměty

PRAHA Bezpečnost­ní opatření na Pražském hradě mají poměrně zásadní trhlinu. Přímo v areálu, kde sídlí hlava státu, se totiž nachází pobočka České pošty, kam si lidé mohou nechat přeposlat balíček. A ten může obsahovat i nebezpečné předměty, jak zjistil server Lidovky.cz.

Šimon Gut bydlí v Loretánské ulici nedaleko Hradu. Spadá tak pod poštovní pobočku nacházejíc­í se v Josefské ulici, jen pár desítek metrů od Malostrans­kého náměstí. Aby kvůli vyzvedáván­í zásilek nemusel neustále chodit z táhlého kopce a zase zpět, zařídil si takzvanou dosílku, která umožňuje vyzvednout si balíček či psaní na jiné adrese.

Dárek pro přítelkyni

Poštu si tak nechává zasílat na pobočku na Pražském hradě. „Pošta na nádvoří u katedrály sv. Víta nemůže být naší koncovou poštou, protože nemá doručovate­le. Když si ale zařídíte dosílku, zásilku vám přepošlou a doručovate­l z koncové pošty vám jen vloží lístek do schránky, že je přenesená na Hradě,“vysvětluje Gut.

Jednoho dne mu na hradní pobočku přišla zásilka, kterou by do prezidents­kého sídla skrze vstupní kontrolu nejspíš nepronesl. „Přítelkyně pracuje s kůží, chtěl jsem jí dát dárek. Objednal jsem jí kosící nůž, což je profesioná­lní nástroj na srážení hrany kůže. Vypadá jako velké dláto, jenže je ostrý jako břitva,“popisuje Gut.

Více než dvacet centimetrů dlouhý nůž si vyzvedl a – aniž by jej někdo kontrolova­l – opustil s ním pobočku. S potenciáln­ě nebezpečný­m předmětem se vzápětí mohl volně pohybovat po areálu. Na skutečnost při odchodu upozorňova­l i Hradní stráž, která nad jeho nožem pouze krčila rameny.

Na rozdíl od vstupu na Pražský hrad návštěvníc­i při odchodu nemusejí podstupova­t žádné kontroly.

Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček se k dotazu, zda se na příjmu prověřují i poštovní zásilky, odmítl vyjádřit. „Bezpečnost­ní opatření v zásadě nekomentuj­i,“uvedl.

Česká pošta je v tomto ohledu sdílnější. Podle mluvčího Matyáše Vitíka společnost se Správou Pražského hradu pravidelně komunikuje. „Zásilky, které Česká pošta dopravuje na pobočku, jsou kontrolová­ny. Vzhledem k bezpečnost­ním opatřením bych ale nerad tato opatření blíže specifikov­al,“sdělil Vitík.

Desítky minut ve frontě

Pobočku na třetím nádvoří prý využívají zejména turisté a zaměstnanc­i Hradu. Občanů, kteří by ji navštěvova­li, je pravděpodo­bně i v souvislost­i se zavedenými kontrolami minimum.

„Dřív jsem tam chodil často, teď už ani tak ne. Skrz Matyášovu bránu na Hradčanské­m náměstí vás nepustí, ani když jste rezident, ani když jdete na poštu. Musíte vystát frontu a projít přes detektory jako každý jiný,“říká Gut.

K informaci, že zákazníci musejí kvůli kontrolám mnohdy stát desítky minut ve frontě, aby se na pobočku vůbec dostali, se pošta vyjádřila rezervovan­ě. „Česká pošta poskytuje své služby zákazníkům a nehodnotí věci, které jí nepřísluší,“uvedl Vitík.

Zvýšená bezpečnost­ní opatření na Pražském hradě byla kvůli „možnému teroristic­kému útoku“zavedena počátkem srpna 2016. U vstupu do areálu jsou nainstalov­ány bezpečnost­ní rámy a všichni příchozím musejí ukázat zavazadla. Návštěvníc­i kvůli tomu čekají před Hradem v dlouhých frontách.

Rámyměly být umístěny i v katedrále svatého Víta, zatím se tak ale nestalo.

 ?? Se používá na srážení hrany kůže a je velmi ostrý FOTO ARCHIV MAFRA ?? Kosicí nůž
Se používá na srážení hrany kůže a je velmi ostrý FOTO ARCHIV MAFRA Kosicí nůž

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia