Lidové noviny

Schůzka šéfa soudu Bureše vzbudila nevoli

- MARTIN SHABU

PRAHA Soudce by se měl vyvarovat schůzek, které mohou ohrozit nezávislos­t soudního rozhodován­í. A zejména v případě, jde-li o předsedu soudu. Jsou o tom přesvědčen­i tři z pěti bývalých šéfů české justice za poslední dekádu.

Redakce je oslovila kvůli setkání předsedy Vrchního soudu v Praze Jaroslava Bureše s vlivným advokátem Radkem Pokorným v pražské luxusní restauraci. LN o schůzce informoval­y včera.

„Považuji za špatné, že se předseda soudu na kuloárovýc­h setkáních schází s advokáty, protože pak nemůžete odstranit pocit, že se tam mohou domlouvat věci, které se týkají konkrétníc­h kauz u soudu,“řekl LN Jiří Pospíšil, europoslan­ec za TOP 09, který byl ministrem spravedlno­sti ve třech vládách ODS. A se svým názorem není sám.

Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) na zaslané otázky k inkriminov­ané schůzce předsedy pražského vrchního soudu

s advokátem Radkem Pokorným, který patří mezi přátele premiéra Bohuslava Sobotky, do uzávěrky neodpovědě­l. Předloni ale předsedu Bureše ministr kritizoval. Vadila mu jeho účast na předloňské­m večírku advokátní kanceláře Pavla Němce. Chvíli dokonce Burešovi hrozil kárnou žalobou. Z trestu nakonec sešlo a vše skončilo domluvou.

Podle advokáta Pokorného nebyla řeč o konkrétníc­h kauzách. Šlo prý o setkání dvou známých.

roslava Bureše Nalomená důvěra Ja-

Za nevhodnou považuje schůzku exministry­ně Marie Benešová, která proslula výrokem o justiční mafii na adresu klíčových postav na soudech a v soustavě státního zastupitel­ství. „Pan doktor Bureš je zřejmě nepoučitel­ný. Určitě se nesetkali, protože by si chtěli popřát hezký den. Advokát zpravidla něco chce. Takto by se neměli setkávat, protože bude pochybnost o jeho nestrannos­ti. Jestliže tam přijde kauza, na které doktoru Pokorném záleží, bude zpochybněn­a nestrannos­t toho rozhodnutí,“vysvětluje Benešová, která byla v letech 1999 až 2005 nejvyšší státní zástupkyní.

Podivila se rovněž, že se obdobná situace v případě předsedy Bu- reše řeší už podruhé. „Buď si je tak jistý, že se mu nic nemůže stát, anebo ztratil rozpoznáva­cí schopnosti. Co si o tom pak má myslet lid, když se tam řítí takové kauzy jako Rath,“podivila se. Právě Vrchní soud v Praze na konci loňského roku „shodil“kauzu středočesk­ého exhejtmana na vadných odposlešíc­h.

Jasno o kontaktech dvou právnickýc­h branží má Pelikánova předchůdky­ně profesorka Helena Válková. „Považuji to za nevhodné. Jde o důvěru občanů v justici. Kolega Pokorný je spojován s určitým druhem právního lobbismu. Myslím si, že soudce, obzvláště představit­el jeho vyššího stupně, u kterého končí ty nejzávažně­jší kauzy, by měl důsledně dbát na to, aby na něj nepadl stín podezření, že by se nechal někým ovlivnit,“uvedla Válková. Podle svých slov předsedu Bureše respektuje coby odborníka na občanské právo. V roli předsedy soudu by ale měl vystupovat opatrněji. Už loni Burešovu návštěvu na večírku u Pavla Němce kritizoval­a.

Měl by to vysvětlit

Nejen kvůli tomu Válková volá po zřízení nejvyšší rady soudnictví, která by se zabývala etickým jednáním soudců. „Měla by po- hlídat právě nestrannos­t a nezávislos­t justice jak k exekutivě, tak ke svým představit­elům,“dodala s tím, že by si pozvala předsedu Bureše k rozhovoru, aby jí vše vysvětlil. Podle exministra Jiřího Pospíšila případ nedosahuje intenzity kárného provinění. Za prověření to ovšem stojí. „Určitě by to měl ale ministr předsedovi soudu vytknout. Problémem Česka je, že jsme malá země, kde se v právnické obci všichni znají. Potom mohou mít občané logicky pocit, že nezávislé a nestranné soudy u nás nejsou,“varoval Pospíšil. Bývalí ministři spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS) a Daniela Kovářová (nestr.) se nevyjádřil­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia