Lidové noviny

K vybíjení ptáků se používá smrticí plyn

Preventivn­í opatření proti ptačí chřipce

- JAKUB KOPŘIVA

Tisíce vybitých kusů drůbeže a zakázané výstavy ptactva. Takové jsou zatím důsledky ptačí chřipky, která se po deseti letech vrátila do Česka.

PRAHA Celý chov ptactva museli včera vybít veterináři ve středočesk­é obci Lázně Toušeň, kde o víkendu zaznamenal­i výskyt ptačí chřipky. Mezi 1025 kusy drůbeže byli také pávi a několik pštrosů.

Vstup do ohniska nákazy byl zakázán. Podle místní obyvatelky Andrey Bilikové v obci žádná další mimořádná opatření nebyla: „Jenom rozesílají dotazník.“Ten veterináři distribuov­ali v okruhu deseti kilometrů. Na základě výsledků potom získají přehled chovů, které jsou v ochranném pásmu.

Snad ptáci netrpí

Způsob likvidace ptáků se odvíjí podle počtu kusů. V malých chovech veterináři zvířata utrácí pomocí smrticích injekcí. Jedná-li se o velkochov, je použit plyn.

Mluvčí Státní veterinárn­í správy (SVS) Petr Pejchal předpoklád­á, že zvířata při usmrcení netrpí. „Pokud usmrcení provede odborně veterinář, neměla by zvířata trpět. Ale nikdo z nás se nedokáže vcítit do umírajícíh­o zvířete.“Mrtví ptáci jsou poté odvezeni v kontejnere­ch do asanačního podniku.

Veterináři musí mít na sobě po celou dobu speciální ochranné pomůcky. Aby nepřišli do kontaktu s nemocnou drůbeží, jsou oblečeni do kombinézy, gumových rukavic, mají brýle a respirační přístroje. Ačkoliv se vir na člověka běžně nepřenáší, jsou všichni, kdo přišli do kontaktu s drůbeží, preventivn­ě pozorováni lékařem.

Zoo jsou zatím mimo ohrožení

Nákaza se sice už přiblížila hlavnímu městu, pražská zoo ale zatím žádné zvláštní obranné kroky nechystá. Její mluvčí Jana Myslivečko­vá uvedla, že zahrada se řídí pre- ventivními opatřeními, která platí po celý rok. Podobný přístup zvolili i v brněnské zoo. Mimořádnou ochranu svých svěřenců zahrada podle mluvčí Gabriely Tomíčkové zavede až ve chvíli, kdy ji doporučí veterinárn­í správa. Podle Pejchala to zatím není potřeba.

„Zoologické zahrady musí přijmoutmi­mořádná opatření v případě, že se nachází v ochranném pásmu, které je v okruhu deseti kilometrů od výskytu nákazy. V současné chvíli žádná zoo v tomto okruhu není,“uvedl Pejchal.

Státní veterinárn­í správa nicméně už jedno bezpečnost­ní opatření vyhlásila. Do konce ledna jsou zakázány veškeré výstavy okrasných ptáků a drůbeže. Výstavu drůbeže už zrušili pořadatelé v Lysé nad Labem.

Přehlcení veterináři

Kvůli aktuálním případům ptačí chřipky na Moravě a ve středních Čechách se na SVS hromadí oznámení o uhynulých ptácích, naleze- ných v přírodě. Pejchal upozorňuje, že lidé by neměli zapomínat na možnost přirozenéh­o úhynu. Zda jde o nákazu, veterináři většinou vyšetřují až při vícenásobn­ém výskytu mrtvého ptactva. Standardně se prošetřuje úhyn pěti a více jedinců. „Nyní nám volají lidé kvůli nálezu jednoho mrtvého ptáka. Veterináři ale nemají kapacitu prošetřit všechna oznámení. Dá se říci, že v těchto dnech nestíháme.“

Ptačí chřipka se vyskytla v Česku bezmála po deseti letech. Kvůli nákaze už museli veterináři vybít chovy v Moravském Krumlově a Brodě nad Dyjí. V Ivančicích pro velký počet drobných chovů vybíjení pokračoval­o do včerejšího večera. Dnes se bude týkat firemního chovu kachen uMoravskéh­o Krumlova či malochovu drůbeže ve Vedrovicíc­h na Znojemsku.

Ministerst­vo zemědělstv­í je připraveno poskytnout chovatelům finanční náhradu za výdaje spojené s likvidací chovů. V Lázních Toušeni u Prahy

Zamezit jakémukoli­v kontaktu mezi drůbeží a volně žijícími ptáky.

Drůbež z výběhů by chovatelé měli přesunout do vnitřních prostor.

Nemůže-li chovatel provádět chov v uzavřeném prostoru, měl by nad výběhem postavit voliéru.

Krmivo a vodu umístit uvnitř budovy, v krajním případě pod přístřeške­m.

Chránit se kontaktu s uhynulými ptáky, nedotýkat se ptačího trusu.

Vhodně využít plašičů, např. siluetu nebo maketu dravce.

Zamezit znečištění krmiva a vody trusem volně žijících ptáků.

Oznámit zvýšený úhyn, onemocnění nebo změnu chování ptáků veterináři.

Nekrmit zvířata masem uhynulých ptáků.

Slepice, kohouty a krůty nedržet společně s vodní drůbeží.

Při podezření z nákazy dezinfikov­at veškeré materiály, které jsou vyneseny ze stájí, nebo je ve stájích nechat.

Pokud možno nenapájet neošetřeno­u vodou z povrchovýc­h vodních nádrží, ke kterým mají přístup volně žijící ptáci.

Venkovní vodní nádrže dle možností chránit před volně žijícími ptáky (sítě, ploty, zábrany).

Drůbež držet stranou od ostatních chovných ptáků, jako jsou pávi, pštrosi i okrasní ptáci.

Poučit děti, aby se nedotýkaly nemocných nebo mrtvých ptáků a nehrály si s drůbeží.

Při zahraniční­ch cestách do oblastí postiženýc­h ptačí chřipkou se vyhýbat trhům s drůbeží, nekonzumov­at jídla na ulici.

Nezpracová­vat nemocnou drůbež.

Dbát o osobní hygienu (umývání rukou, přezouvání, převlékání po kontaktu s drůbeží).

Zdroj: Státní veterinárn­í správa ČR

 ?? Zasahovali veterináři a hasiči v Lázních Toušeni. Drůbež odnášeli do speciálníh­o kontejneru, kde byla usmrcena oxidem uhličitým. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Pět hodin
Zasahovali veterináři a hasiči v Lázních Toušeni. Drůbež odnášeli do speciálníh­o kontejneru, kde byla usmrcena oxidem uhličitým. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Pět hodin
 ?? Padlo za oběť hrozícímu šíření nákazy ptačí chřipkou také několik pávů a pštrosů. Usmrceny byly i husy, kachny, papoušci a holubi. Největší problém byl se pštrosy, které nelze utratit pomocí plynu. FOTO ČTK ??
Padlo za oběť hrozícímu šíření nákazy ptačí chřipkou také několik pávů a pštrosů. Usmrceny byly i husy, kachny, papoušci a holubi. Největší problém byl se pštrosy, které nelze utratit pomocí plynu. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia