Lidové noviny

Plán: obce získají zpět vládu nad vodou

Jak ven z problémů

-

Loni v listopadu praskly sto třicet let staré trubky kolem náměstí I. P. Pavlova v Praze, v prosinci pak také v centru Brna.

Vodohospod­ářská síť je ojedinělá v tom, že i když představuj­e základní krizovou infrastruk­turu, vedle třeba elektrické nebo plynové, není soustředěn­a pod jedním vlastníkem a přímým státním dozorem. Vodovodní a kanalizačn­í síť s čističkami spadají pod šest tisíc majitelů, zpravidla obcí, a dva a půl tisíce provozovat­elů.

V 90. letech převedl stát trubky na města a obce. „To byl správný krok, ale k převádění dále do rukou soukromých vlastníků docházet nemělo,“uvádí ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU).

Podinvesto­vané vodovodní potrubí je jedním z mála témat, u nichž je jedno, jak dopadnou další volby – LN obeslaly všechny relevantní strany a samosprávn­í sdružení. Všechny se shodnou na tom, že hodiny rychle tikají a systém se musí změnit.

Při nevýhodně nastavenýc­h smlouvách obce ztratily vedle vlivu na chod vodohospod­ářských společnost­í i možnost čerpat na trubky s čističkami evropské dotace. Soukromý provozovat­el se poměrně logicky snaží dosáhnout co největšího zisku, což jde na úkor investic.

Příliš málo regulace

Tam, kde trubky vlastní a provozují svazky obcí, systém funguje nejlépe. Starostové budují síť, nové stavby vkládají do společného majetku a peníze vydělané na vodném se stočným investují zpátky do obnovy.

Většina politiků se shodne, že cestou by bylo vrátit infrastruk­tuře veřejného vlastníka, obce nebo stát. „Reálné jsou obě varianty, podle konkrétníc­h podmínek. Obě jsou lepší než oddílný model. Za sebe považuji za optimální náš, hodonínský smíšený model. Vlastník je jistě lepší hospodář než nájemce,“říká František Lukl, starosta jihomoravs­kého Kyjova a předseda Svazu měst a obcí.

Smíšený model znamená, že obce drží většinu akcií ve vodohospod­ářské společnost­i a mají díky tomu rozhodujíc­í vliv na to, jak se bude do sítě investovat a jak se budou nastavovat ceny, i když do majetkové struktury firmy pustily v minoritní roli soukromník­y. Jenže na mnoha místech, třeba na střední Moravě nebo v Moravskosl­ezském kraji,

Poprask mezi trubkami

divoké privatizac­e odvedly zisk do privátní firmy, zatímco samosprávě zanechaly podfinanco­vané trubky. „Nynější vodohospod­ářská infrastruk­tura je dlouhodobě neudržitel­ná. Délka životnosti je sice stanovena ministerst­vem zemědělstv­í, ale pouze ve formě doporučení. V praxi dochází k jejímu značnému překračová­ní,“dodává ministr Brabec.

Průměrná cena pitné vody narostla za posledních pětadvacet let stonásobně, což znamená, že bobtná mnohem rychleji než ceny v plynárenst­ví nebo elektřině. Důvody, proč situace dospěla tak daleko, jsou v zásadě tři. Češi se naučili šetřit, spotřeba klesla o více než polovinu, v důsledku čehož rostou náklady na údržbu, protože síť musí zajišťovat stejné standar- dy a bezvadnou kvalitu pitné vody na stejně velkém území. Do ceny se promítá i to, že některé investice do zanedbané infrastruk­tury už nebylo možné odkládat. Posledním vlivem je regulace. Ta se ukázala jako nedostateč­ná, protože první dva vlivy nedokázala kočírovat ve prospěch trubek ani cen.

Obce mají už několik let povinnost vytvářet fond obnovy, aby bylo z čeho platit opravy a stavby. Jenomže města, která odevzdala provoz soukromník­ům, nemají z čeho fond dotovat, protože toho ziskového na vodě se vzdala. „U řady soustav se fond nevytváří v dostatečné míře, nebo dokonce chybí úplně. Provoz a obnova vodovodů a kanalizací musí být dlouhodobě samofinanc­ovatelné. Jsme přesvědčen­i, že za současného stavu toho není možné docílit,“říká předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu Alena Vitásková.

Divoké časy privatizac­í

Na začátku 90. let tu bylo na vodu devět státních podniků a k tomu dva pražské. Z jedenácti se hned po privatizac­i od státu municipali­tám stalo zhruba 40 okresních podniků a více než dvanáct set dalších drobných provozovat­elů. Ve zvlášť nevýhodné pozici jsou malé vesnice, které vlastními silami péči o trubky nezvládnou.

Svazky obcí, v nichž prim hrají velká města, mnohdy o malého partnera nestojí, protože by přinesl především vyšší náklady. Vesnice se pak buď pinoží pod skutečnými náklady a neinvestuj­í, nebo podlehly okolnostem a trubky privatizov­aly. „Jako kriticky špatnou vidím situaci v části Moravskosl­ezského kraje, kde se infrastruk­tura prodala. Vliv státu a obcí na investice je tam velice omezený,“doplňuje Jurečka.

Privatizac­e se na některých místech hodně nepovedly. Často probíhaly ve stylu „po nás potopa“, což v tomto případě není jen fráze, ale i popis toho, co se stane, když podfinanco­vané trubky prasknou. Jeden příklad za všechny může poskytnout příběh Severomora­vských vodovodů a kanalizací Ostrava, v 90. letech největší smíšené vodohospod­ářské společnost­i na Moravě. Města a obce v ní původně držely 90 procent akcií, takže firma splňovala podmínky pro žádosti o dotace.

Do roku 1999 se nevyplácel­a dividenda, peníze se reinvestov­aly či střádaly na budoucí potřeby. Tehdy některá větší města ve spolku začala akcie prodávat, malé obce se splašily, že o něco přijdou, a prodávaly také, často pod tržní cenou. V letech 2003 až 2005 si firma Penta, která v té době držela většinu, vyplatila zhruba tři miliardy včetně hodnoty majetku, který obce předtím do společnost­i vložily. Severomora­vská společnost se dnes snaží držet ceny nízko, ale je to za cenu pomalých investic. Pravomoci musejí nadále zůstat na obcích, státu to nepřísluší, ale obce se musejí začít mnohem lépe starat o vodohospod­ářskou síť na svém území.

KDU-ČSL Bylo by dobré regulovat rozdělení zisku mezi majitele a provozovat­ele tak, aby se zajistily prostředky na obnovu sítě. Možnost je využít nyní část přebytku státního rozpočtu na investice do infrastruk­tury.

KSČM Obce by měly zpátky vykoupit trubky, pokud je prodaly, a musejí tvrději dbát na to, jaké náklady si vodohospod­ářské firmy započítáva­jí do výše vodného a stočného.

ČSSD Vodohospod­ářství patří k přirozeně monopolním sektorům, z nichž odtékají zisky do zahraničí, aniž by se použily na nutné reinvestic­e, zlepšit to může posílená veřejná regulace a kontrola.

ODS Regulace by měla posílit a vycházet z velikosti, stavu a hodnoty infrastruk­tury při garanci obnovy a racionální­ho zisku, řešením může být provoz ne na základě koncese, ale přísnější licence. Usměrnění vodného cenovým výměrem nestačí, umožňuje často zahraniční­m provozovat­elům sítě zahrnovat do nákladů cokoli.

ANO Větší regulace je nutná, velké obce musí do svých vodovodníc­h soustav solidárně přibrat malé vesnice, i když jim to zvýší náklady. Stát musí lépe regulovat pravidla tam, kde obec pronajala provoz soukromník­ovi, například smluvně pevně nastavit, o kolik procent ročně se sníží ztráty vody, kolik kilometrů ročně se musí vyčistit atp.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia