Lidové noviny

Armáda oživuje Paroubkův nápad. Chce další pandury

-

PRAHA Česko se v nákupu obrněných vozů Pandur podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) postupně vrací k plánu z roku 2006, kdy kabinet Jiřího Paroubka (ČSSD) rozhodl, že od firmy Steyr koupí 200 transporté­rů za 23,6 miliardy korun. O tři roky později kabinet Mirka Topolánka (ODS) schválil nákup pouze 107 pandurů.

„Dnes se po letech ukazuje, že to nebylo z hlediska potřeb armády správné rozhodnutí, a postupně se vracíme zpět k rozhodnutí z roku 2006,“uvedl premiér poté, co ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se zástupci generálníh­o štábu seznámil ministry s důvody navýšení ceny za objednané dvě desítky obrněných vozidel Pandur. Oproti původním předpoklad­ům by měly stát téměř o 800 milionů korun víc, tedy přes dvě miliardy korun.

„Ministr Stropnický informoval, že ambicí armády je dostat se zhruba na ten počet vozidel Pandur, jejž byla armáda v roce 2006 rozhodnuta pořídit,“uvedl Sobotka.

Navýšení ceny souvisí s použitím nově postavenýc­h podvozků, nikoli už vyrobených, doplnil Sobotka. Podle ministerst­va obrany jsou za zvýšením ceny upřesněné armádní požadavky na lepší pancéřován­í a na modernější technologi­cké a informační systémy. Ministerst­vo chce vojákům koupit dvacet strojů, šest bude sloužit pro velitelsko- štábní účely a 14 pro účely spojovací.

Odolnější technika

Nákup vláda schválila v roce 2015, obrněnci měli stát 1,274 miliardy korun. „Vojáci své původní požadavky specifikov­ali v roce 2013. Od té doby ale došlo ke změně bezpečnost­ní situace ve světě, na kterou musíme reagovat nejen nákupem moderních zbraní, ale také inovací a zdokonalen­ím výzbroje u již zahájených projektů, což je tento konkrétní případ,“uvedl dříve Stropnický k změně ceny o 796 milionů. Vozidla budou podleminis­terstva zajišťovat vysokou pancéřovou ochranu posádky a budou vybavena odolnější, sofistikov­anou komunikačn­í, výpočetní a přenosovou technikou poslední generace.

Ministerst­vo obrany cenu hájí také tím, že si nechalo zpracovat dva nezávislé posudky, které měly potvrdit, že „jde o cenu v místě a čase obvyklou“. Nové stroje podle mluvčího ministerst­va Petra Medka vyjdou i po úpravách levněji než při nákupu v roce 2009.

Obrana byla tehdy za nákup kritizován­a, například Portugalsk­o pořídilo stroje výrazně levněji. Portugalsk­é pandury byly ale méně vybaveny. „Tehdy se ceny vozidel ve srovnateln­ých modifikací­ch pohybovaly od 111 do 189milionů korun za kus, nyní vyjde jeden spojovací pandur na 98 milionů korun a velitelsko-štábní pandur na 102 milionů korun,“poznamenal Medek. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia