Lidové noviny

Britové si po brexitu hledí USA

- ROBERT SCHUSTER

Teoreticky by měly americko-britské vztahy po inauguraci Donalda Trumpa jen vzkvétat. Navzdory tradičnímu „speciálním­u partnerstv­í“se ale Londýn a Washington liší například v pohledu na politiku ruského prezidenta.

LONDÝN/PRAHA Pokaždé když se britský ministr zahraniční­ch věcí Boris Johnson vydá do New Yorku, má to pro něho i osobní rozměr. V roce 1964 se tam narodil.

Tentokrát ovšem šéf britské diplomacie zavítal do svého rodiště bez předchozíh­o ohlášení, zato s jasnou misí: ještě předtím, než za několik týdnů nastoupí nová administra­tiva prezidenta Donalda Trumpa, navázat kontakty se zástupci jeho týmu.

Již v neděli večer se proto setkal s blízkými spolupraco­vníky příštího prezidenta. Mezi nimi byl i Trumpův zeť Jared Kushner a budoucí hlavní stratég Bílého domu Steve Bannon, jenž vminulosti založil a vedl kontroverz­ní zpravodajs­ký server Breitbart News.

Včera se pak Johnson sešel s šéfem americké Sněmovny reprezenta­ntů Paulem Ryanem a dalšími významnými republikán­y.

Bývalý britský velvyslane­c ve Spojených státech sir Christophe­r Meyer později pro BBC uvedl, že Johnsonova cesta do Spojených států byla velmi důležitá, aby zjistil, jak uvažují klíčoví aktéři budoucí administra­tivy.

Británie má, pokud jde o novou americkou vládu, značná očekávání. Poté, co její občané v červnu loňského roku rozhodli o odchodu z Evropské unie, je jejím hlavním zájmem prohloubit vztahy se Spojenými státy, stejně jako i s jinými velkými hráči světové ekonomiky, například Čínou a Indií.

Londýn přitom ve všech případech usiluje o co nejrychlej­ší uzavření dohody o volném obchodu.

Odstupujíc­í prezident Barack Obama svého času Brity varoval, že pokud by chtěli po případném odchodu z EU uzavřít s Američany takovou smlouvu, „budou se muset postavit na konec fronty“. Naopak Trump se jeví jako otevřenějš­í. V okolí příštího prezidenta se dokonce objevily úvahy, že by Britové mohli rozšířit Severoamer­ickou zónu volného obchodu (NAFTA).

Již na jaře se proto očekává, že se britské premiérce dostane oficiálníh­o přijetí v Bílém domě. V neděli to potvrdil i sám Trump, když prostředni­ctvím Twitteru oznámil, že se „velmi těší“na setkání s Theresou Mayovou. Vedle toho budoucí prezident vyzdvihl, že Britové jsou dlouhodobý­m a speciálním spojencem Spojených států.

I Mayová v neděli pro stanici Sky News uvedla, že měla dosud s Trumpem dva „pozitivní rozhovory“.

Sporná postava Farage

Snahy londýnské vlády o dobré vztahy s Trumpem ovšem kalí dvě skutečnost­i.

Jednak je to odlišný pohled na politiku ruského prezidenta Vladimira Putina, kdy Britové dávají najevo nelibost, že by se mohli Trump a Putin politicky sblížit.

Druhým sporným momentem je postava bývalého šéfa britské euroskepti­cké Strany nezávislos­ti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage.

Ten nejenže Trumpa několikrát aktivně podpořil v jeho prezi- dentské kampani, ale byl především prvním britským politikem, s nímž se Trump po svém vítězství osobně setkal.

Naopak premiérka Mayová sice poslala Trumpovi po jeho zvolení gratulaci, britská média si však všimla, že jí vítěz amerických prezidents­kých voleb následně telefonick­y kontaktova­l až jako devátou v pořadí a až poté, co zavolal šéfům vlád Austrálie nebo Irska. To bylo interpreto­váno jako políček premiérce.

Později vyvolalo určité rozpaky, když Trump navrhl, aby se příštím britským velvyslanc­em ve Spojených státech stal právě Farage. Odůvodnil to tím, že europoslan­ec a někdejší lídr UKIP, který patřil k hlavním tvářím kampaně za brexit, „by byl skvělou volbou“.

Tato slova měla dle zdrojů, jež citoval list Guardian, vyvolat v kabinetu zděšení. Proto vyslala britská premiérka Mayová již v prosinci dva blízké poradce na důvěrnou cestu do USA s cílem přimět Trumpův tým, aby se „přeoriento­val“na oficiální britskou vládu.

Londýn usiluje o co nejrychlej­ší uzavření dohody o volném obchodu, a to nejen v případě Spojených států, ale i Číny a Indie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia