Lidové noviny

Albánci chtějí jazykovou rovnost

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

SKOPJE/PRAHA Na malou balkánskou zemi toho má Makedonie za poslední dva roky za sebou víc než dost. Bezmála už tak dlouho se totiž dvoumilion­ový stát, přes jehož území se v létě 2015 stočila uprchlická trasa, zmítá v hluboké vnitropoli­tické krizi.

Vymotat se z ní přitom není s to ani po prosincový­ch volbách, jež včera následoval­o pověření někdejšího dlouholeté­ho premiéra a lídra konzervati­vců Nikoly Gruevského sestavením vlády. Už jen to, že ho prezident Gjorge Ivanov pověřil sestavením kabinetu až včera, tedy v poslední možný termín, ilustruje obtížná jednání, jež se o nové vládě vedou.

Gruevski rezignoval na premiérský post po dlouhých deseti letech v čele země loni v lednu na základě smírčí dohody s opozicí, kterou se podařilo dojednat až za asistence Evropské unie. Opoziční socialisté s početným táborem demonstran­tů za zády v ulicích metropole trvali na odchodu Gruevského mimo jiné kvůli zjištění, že jeho vláda nechala nelegálně sledovat na 20 tisíc lidí.

Volby, které se konaly zkraje prosince po dvou odkladech, nicméně přinesly mimořádně vyrovnané rozložení sil mezi dvojici největších stran. Ze 120 křesel v jednokomor­ovém parlamentu připadlo Gruevského konzervati­vcům 51 mandátů, jen o dva méně získali opoziční socialisté. Zbývajícíc­h 20 křesel si pak rozdělila čtveřiceme­nších stran reprezentu­jících etnické Albánce, kteří tvoří v Makedonii mezi 25 až 30 procenty obyvatel. Ani jeden z táborů přitom není schopný sestavit vládu sám, a musí hledat oporu u albánských menšinovýc­h stran.

Vztahy mezi většinovým­i Makedonci a početnou albánskou menšinou přitom provází bouřlivá historie. V roce 2001 se dokonce země ocitla na pokraji občanské války, když ji zachvátil konflikt mezi bezpečnost­ními složkami a albánskými separatist­y s úzkými vazbami na sesterské hnutí v sousedním Kosovu. Napětí tehdy utichlo až po uzavření takzvané Ochridské smlouvy, jež v oblastech s více než 20 procenty albánského obyvatelst­va pasovala na úřední jazyk také albánštinu.

S eskalující vládní krizí na jaře 2015 se však téma albánského separatism­u vrátilo opět na politické výsluní, když makedonské bezpečnost­ní složky rozprášily ve městě Kumanovo údajnou buňku povstalců. Načasování této akce přitom vzbuzovalo od počátku četné otazníky, neboť se tak stalo zrovna v době, kdy odchod Gruevského žádaly tisíce lidí v ulicích.

Současný politický pat ale zažehl bouřlivou diskusi na citlivé téma znovu. Trojice menších albánských stran totiž podmiňuje svoji účast v Gruevského vládě změnou ústavy tak, aby se albánština stala úředním jazykem na celém území Makedonie. Jejich lídři o tom jednali koncem roku v albánské metropoli Tiraně s tamním premiérem Edim Ramou.

Designovan­ý makedonský premiér Nikola Gruevski čelil dříve četným nařčením ze snahy marginaliz­ovat albánskou menšinu. Nyní má 20 dní na sestavení vlády a získání její podpory v parlamentu. Odmítl však, že by měl sestavovat kabinet za každou cenu.

Ve světle komplikova­ných jednání o nové vládě eskaluje v Makedonii napětí kolem práv početné albánské menšiny. K účasti ve vládě si totiž menší albánské strany kladou podmínku, aby se albánština stala úředním jazykem v celé zemi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia