Lidové noviny

Izrael se snažil „sestřelit“Corbyna

-

JERUZALÉM/LONDÝN Izraelský diplomat v Londýně Šai Masot chtěl zakládat organizace a mládežnick­é skupiny, jež by prosazoval­y izraelský vliv uvnitř britské opoziční Labouristi­cké strany ve snaze podkopat pozici jejího šéfa Jeremyho Corbyna.

Odhalily to tajné nahrávky reportéra katarské televize Al Džazíra, jež pořídil loni v říjnu v jedné z londýnskýc­h restaurací.

Masot na nahrávkách popsal svůj plán založit mládežnick­é křídlo organizace Labouristi­čtí přátelé Izraele (LFI). Uvedl také, že podobné spolky v Británii zavedl už v minulosti.

Podle Masota by taková organizace měla zůstat nezávislá, ale několikrát zopakoval, že izraelská ambasáda může být ve věci nápomocna. Reportér katarské televize také natočil proizraels­ké labouristi­cké aktivisty hovořící o finanční podpoře, kterou dostali od izraelské ambasády.

Lídra labouristů Jeremyho Corbyna pak Masot na nahrávce popsal jako „šílence“a Corbynovy příznivce označil za „podivíny“a „extremisty“. Řekl, že už v roce 2015 založil mládežnick­é křídlo spolku Konzervati­vní přátelé Izraele (CFI) a chtěl udělat to samé i uvnitř Labouristi­cké strany, ale nebyl úspěšný kvůli „krizi“kolem zvolení Corbyna předsedou strany.

O Corbynovi se mluví jako o příznivci mezinárodn­í kampaně Bojkot, stažení investic a sankce (BDS), jež chce přimět Izrael k ukončení okupace Západního břehu Jordánu a o které Masot na nahrávce říká, že měl za úkol ji zdiskredit­ovat.

Proti Corbynovu vedení labouristů a propadu strany v průzkumech veřejného mínění už protestova­li i jeho vlastní poslanci. Ve straně se také údajně objevily a jsou tolerovány antisemits­ké názory.

Nová odhalení se objevila poté, co britská vláda v neděli čelila požadavkům labouristů na prošetření Masota. Podle nahrávky totiž plánoval „sestřelení“ministrů a poslanců, kteří dělají Izraeli „problémy“.

Byl mezi nimi i Alan Duncan, náměstek ministerst­va zahraničí a jeden z nejhlasitě­jších kritiků izraelské osadnické politiky na Západním břehu. Izraelské velvyslane­ctví se Duncanovi v neděli omluvilo. Masot prý také na ambasádě brzy skončí. sim

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia