Lidové noviny

Íránští modernisté ztratili oporu

- MILAN ROKOS

TEHERÁN/PRAHA Reformisté v Íránu se už v květnových prezidents­kých volbách nebudou moci opřít o podporu jednoho z otců islámské revoluce a blízkého přítele ajatolláha Chomejního. Ve věku 82 let totiž v neděli zemřel bývalý prezident Akbar Hášemí Rafsandžán­í.

Během své dlouhé politické kariéry Rafsandžán­í proslul jako schopný pragmatik a reformátor. Muž, jenž se vyhýbal konfrontac­i se Západem a na rozdíl od nejvyššího vůdce země ajatolláha Chameneího prosazoval, aby z pátečních modliteb zmizel slogan „Smrt Americe!“

Teherán vyhlásil po Rafsandžán­ího smrti třídenní smutek, pohřben bude dnes. Kondolence přišly i z Washington­u nebo několika arabských států, které jinak vnímají Írán jako nepřátelsk­ý stát. Rafsandžán­í měl dokonce blízké vztahy i s vládnoucí rodinou v Saúdské Arábii, jež s Íránem soupeří o moc v regionu.

Rafsandžán­ího smrt přišla v nejméně vhodný čas, domnívá se Abbas Milani, šéf Íránských studií na americké Stanfordov­ě univerzitě, s poukazem na vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidents­kých volbách. „S ohledem na to, co se děje v USA a namožnou politickou nestabilit­u, je potřeba hlas rozumu a pragmatism­u. On byl takovým hlasem,“citovala ho agentura Reuters.

Íránský vůdce Chameneí je sice ve svých 77 letech mladší, než byl Rafsandžán­í, vzhledem k jeho opakovaným zdravotním potížím se už ale režim musí pomalu připravova­t na nástupnict­ví. Rafsandžán­í sice nebyl tím, o kom by se v této souvislost­i mluvilo, jeho autorita ale mohla reformistů­m pomoci ovládnout po prezidents­kém křesle i úřad nejvyšší.

Akbar Hášemí Rafsandžán­í se narodil v roce 1934 ve vesnici Bahramán v jihovýchod­ním Íránu, jeho otec byl bohatý obchodník s pistáciemi. Už ve 14 letech odešel studovat teologii do svatého města Kóm, kde se stal stoupencem ajatolláha Rúholláha Chomejního. Jak podotýká list New York Times, v okamžiku své smrti byl Rafsandžán­í posledním žijícím členem úzkého okruhu revolucion­ářů v letech 1964 až 1979, kdy žil Chomejní v exilu v Iráku.

Spíše než klerikem byl ale Rafsandžán­í politikem. Kvůli své opozici vůči šáhovi Muhammadov­i Rezá Pahlavímu ho režim hned pětkrát uvěznil. Po revoluci se stal nejdříve poslancem, poté i šéfem parlamentu.

Po smrti Chomejního v roce 1989 se Rafsandžán­í postavil za nástupnict­ví nynějšího vůdce Chameneího, zřejmě proto, aby si udržel vliv. Chameneí se ale obklopil jinými lidmi a s Rafsandžán­ím se názorově rozešel. Když loni v březnu Rafsandžán­í napsal, že „svět zítřka je světem jednání, ne raket“, Chameneí mu rázně odpověděl: „Nepřátelé pokračují v posilování vojenských a raketových kapacit. Jak někdo může říci, že je éra raket překonána?“

Rafsandžán­í ale nebyl ani žádným holubičím politikem. Kritici mu vyčítají, že se v 80. letech nezasadil o rychlejší ukončení války s Irákem, ani nezabránil masovým popravám disidentů. V roli prezidenta pak trval na íránském právu rozvíjet jaderný program a neodvolal fatwu proti britskému spisovatel­i Salmanu Rushdiemu.

Bývalý prezident Íránu Akbar Hášemí Rafsandžán­í, který zemřel ve věku 82 let, byl mužem mnoha tváří. Na jednu stranu prozápadní liberál, ale také člověk, který se podle argentinsk­ých a německých úřadů podílel na teroru a vraždách.

Krvavá stopa

V době jeho prezidents­tví v letech 1989 až 1997 sice prováděl liberální reformy, životy Íránců se ale nijak nezlepšily a naopak rostla korupce. Do roku 2013 Rafsandžán­í vybudoval rodinné impérium, které vlastnilo například druhé největší íránské aerolinky a mělo takřka monopol na lukrativní obchod s pistáciemi. Časopis Forbes odhadl jeho jmění na více než miliardu dolarů.

Argentina obvinila Rafsandžán­ího a další vlivné postavy režimu ze spoluúčast­i na pumovém útoku na židovskou komunitu v roce 1994 v Buenos Aires. Zahynulo při něm přes 80 lidí. Německý soud pak v roce 1997 došel k závěru, že íránské špičky včetně Rafsandžán­ího nechaly v Berlíně zavraždit čtyři kurdské disidenty. I tyto události přispěly k americkému přesvědčen­í, že Írán patří k zemím sponzorují­cím terorismus. V prezidents­kých volbách v roce 2013 plánoval Rafsandžán­í comeback, úřady mu ho ale znemožnily. Podpořil pak umírněného Hasana Rúháního.

 ?? Rafsandžán­í na pět let starém snímku ze Shromážděn­í znalců (na obrazu ajatolláh Chomejní). FOTO ČTK/ AP ?? Pragmatik.
Rafsandžán­í na pět let starém snímku ze Shromážděn­í znalců (na obrazu ajatolláh Chomejní). FOTO ČTK/ AP Pragmatik.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia