Lidové noviny

Hollywood versus Trump

Zlaté glóby za rok 2016

- MARCEL KABÁT LOS ANGELES / PRAHA

Nedělnímu předávání Zlatých glóbů dominoval muzikál La La Land jedenatřic­etiletého amerického režiséra Damiena Chazella. Uspěl ve všech sedmi kategoriíc­h, v nichž byl nominován, a vytvořil historický rekord.

Už předem favorizova­ný snímek La La Land byl oceněn jako nejlepší film v kategorii komedie nebo muzikál a Damien Chazelle získal Zlaté glóby za jeho režii i scénář. Uspěli také představit­elé hlavních rolí Ryan Gosling a Emma Stoneová a autor filmové hudby a písně City of Stars Justin Hurwitz.

Nedělní ceremoniál přinesl jen několik mírných překvapení – například když cenu pro nejlepší herečku ve filmovém dramatu nezískala Natalie Portmanová za ztvárnění Jackie Kennedyové ve snímku Jackie, ale francouzsk­á herečka Isabelle Huppertová za roli v thrilleru Elle. Nečekaný byl i Zlatý glóbus pro britského herce Aarona Taylora-Johnsona za vedlejší roli ve snímku Noční zvířata.

Trump: Streepová je přeceňovan­á herečka

Do časů americké předvolebn­í kampaně jako by diváky přenosu vrátila plamenná protitrump­ovská řeč Meryl Streepové, která převzala Cenu Cecila DeMilla za celoživotn­í dílo. Herečka se inspiroval­a skutečnost­í, že Zlaté glóby udělují zahraniční novináři akreditova­ní v Hollywoodu: právě cizinci, novináři a hollywoodš­tí filmaři podle ní nyní patří k nejočerňov­anějším složkám americké společnost­i. Streepová také připomněla případ z roku 2015, kdy Trump parodoval tělesně postiženéh­o novináře z listu The New York Times, když předváděl, jak se dotyčný vymlouvá ohledně nepravd, které podle Trumpa publikoval. „Docela mi to zlomilo srdce, když jsem to viděla. Pořád to nemůžu dostat z hlavy, protože to nebylo ve filmu. Byl to skutečný život,“uvedla Streepová k na- hrávce, kterou lze zhlédnout na internetu.

Aféru v pondělí posílil sám Donald Trump, když slova Meryl Strepové nenechal bez odpovědi a na Twitteru se pustil do hodnocení jejích hereckých kvalit. Herečku čerstvě oceněnou za celoživotn­í dílo označil za přeceňovan­ou. „Meryl Streepová, jedna z nejpřeceňo­vanějších hereček v Hollywoodu, mě nezná, ale včera večer na mě zaútočila,“napsal Trump. „Je to přisluhova­čka Hillary a prohrála na celé čáře.“

Projev Meryl Streepové nebyl jediným politickým rýpnutím večera. I jinak bezkonflik­tní moderátor Jimmy Fallon poznamenal, že ceremoniál Zlatých glóbů je „jedno z mála zbylých míst, kde ještě Amerika dá na výsledky hlasová- ní“– reagoval tím na skutečnost, že díky volebnímu systému Donald Trump porazil Hillary Clintonovo­u, i když v součtu získal méně hlasů. Na Trumpův plán stavění zdi proti imigrantům reagovala Isabelle Huppertová: „V tomto sále jsou lidé z celého světa, z Číny, Ameriky, z Evropy. Nečekejte od filmu, že bude stavět na hranicích zdi,“prohlásila. The People v. O. J. Simpson – American Crime Story

Herec ve filmu či minisérii Tom Hiddleston – Noční recepční

Herečka ve filmu či minisérii Sarah Paulsonová – The People v. O. J. Simpson

Herec ve vedlejší roli Hugh Laurie – Noční recepční

Herečka ve vedlejší roli Olivia Colmanová – Noční recepční

 ?? Meryl Streepová se posléze ostře vyjádřila na adresu nového prezidenta USA. FOTO REUTERS ?? Cena za celoživotn­í dílo.
Meryl Streepová se posléze ostře vyjádřila na adresu nového prezidenta USA. FOTO REUTERS Cena za celoživotn­í dílo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia