Lidové noviny

A kde jsou Patočkovy spisy?

-

eská televize minulý týden uvedla celý blok pořadů věnovaných Chartě 77. Jedním z nich byl dvaapadesá­timinutový portrét Jan Patočka: darovat smrt. Natočil jej estetik, kameraman a režisér Boris Jankovec (* 1979), který se zabývá studiem tohoto filozofa. Předloni na jihlavském festivalu dokumentů Jankovec promítl svůj snímek Jan Patočka o duši a politice, který je o devět minut kratší než portrét novější, v němž dle všeho použil i nejeden záběr právě z filmu předloňské­ho (ten jsem neviděl, ale usuzuji tak z toho, že některé z mluvících hlav buď dnes již nějaký čas nežijí, anebo technická kvalita záběrů a vzezření zpovídanýc­h upomínají na dřívější snímání).

Jankovcův portrét, připravený u příležitos­ti 40. výročí jak Charty 77, tak Patočkovy smrti, rozhojňuje již několik pořadů, které Česká, potažmo Českoslove­nská televize nechala o nejvýznamn­ějším českém filozofovi druhé poloviny minulého století natočit. Hned v roce 1990 vytvořila dokumentar­istka Angelika Hanauerová, která svoji filmařskou dráhu za normalizac­e musela přetnout kvůli podpisu Charty 77, portrét nazvaný Filosof, který splnil svou úlohu, Jan Patočka. Ten na internetov­ém iVysílání ČT k dispozici ke zhlédnutí není – na rozdíl od půlhodinov­ého portrétu Jan Patočka natočeného v roce 2008 Theodorem Mojžíšem i na rozdíl od diskuse Kacířský filozof Jan Patočka, jež byla roku 2012 natočena v rámci cyklu Historie.cs.

V žádném z těch tří TV pořadů vzniklých za posledních osm let se však jmenovitě nehovoří o projektu sebraných spisů, které již dvě desetiletí vydává nakladatel­ství OIKOYMENH, které tím zhodnocuje a završuje samizdatov­ý Archivní soubor prací Jana Patočky. Je to docela zvláštní: na kameru se zmiňuje, případně se obálkou ukáže Patočkovo první ucelenější dílo, Přirozený svět jako filosofick­ý problém (poprvé publikován­o r. 1936), pak se ještě se zmíní soubor Kacířské eseje o filosofii dějin (v samizdatu byly zveřejněny v roce 1975, první oficiální vydání 1990), ale na projekt spisů nezbývá v TV dokumentec­h čas ani třeba jen tak, že by se ve dvou minutách hovořilo slovem a obrazem o tom, jakou šíři písemností po sobě Jan Patočka zanechal. Vždyť nyní je v projektu spisů vydáno osmnáct svazků. Ten zatím poslední – Fenomenolo­gické spisy III/2 – vyšel minulý měsíc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia