Lidové noviny

Děláme jim čerty

Odkup vodovodů se jeví dlouhodobě nevyhnutel­ný

-

Naše verze polistopad­ového „boje o vodu“připomíná pohádku o sedlákovi a čertovi. Sedlák se dohodl s čertem, že budou společně hospodařit a o úrodu se podělí napůl. Jenže z brambor dostal čert půlku, která vyrostla nad zemí, a spokojen nebyl. Příští rok to chtěl naopak, a z obilí získal jen kořínky. Ukazuje se, že po roce 1989 neměly tuzemské samosprávy ani tolik rozumu jako pohádkový sedlák, a tak děláme roky investorům pohádkové hloupé čerty.

Je nutno poznamenat úplně na začátku, že nevýhodné smlouvy uzavírala města a obce dobrovolně. V roce 1993 převedl stát veškerou vodovodní síť obcím a zabezpečil je právně tak, aby mohly tyto podniky ovládat. Výsledkem je pravý opak, do roku 2003 se postupně několika způsoby vodárenská síť privatizov­ala a většinou to dopadlo tak, že obce měly jednorázov­ý příjem, který se ani neblíží tomu, co by vydělaly provozován­ím vodovodů v průběhu let, a zároveň se nezbavily povinnosti pečovat o síť. Obce ztratily kontrolu nejen nad zisky z vodáren, ale i nad rozhodován­ím o cenách vody a nakonec i o strategick­ém rozvoji sítě.

Ta je mimochodem v havarijním stavu, který se neustále zhoršuje – a privatizac­e jejímu stavu nijak neprospěla. Navíc se obce, snad nezáměrně, prodejem vodovodníc­h společnost­í do soukromých rukou odřízly od možnosti čerpat dotace z EU právě na rekonstruk­ci „trubek“.

Nelze se tedy divit opakovaným spekulacím politiků o zpětném nákupu, či divočeji o vyvlastněn­í (samozřejmě za náhradu, jsme v právním státě) „vodovodníc­h sedláků“. Municipali­tám se nechce platit nákladnou rekonstruk­ci vodovodů, která by se jim nijak nevracela, protože peníze ze zisku vodáren odcházejí jinam. A tak se pětina až třetina vody mezi vodárnou a koncovým spotřebite­lem ztratí. Vzhledem k vodnímu režimu v Česku se situace bude jen vyhrocovat. Praha či velká a bohatáměst­a si na případný zpětný odkup peníze časem seženou. Otázkou zůstává, co mohou do budoucna dělat maláměsta, která třeba tíží dluhy. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia