Lidové noviny

Nevítaný principál Buffalo Bill

Před sto lety zemřel slavný stopař indiánskýc­h válek, který se svým programem navštívil i české země

-

Proč nesměl hrdina Divokého západu, který zpacifikov­al několik indiánskýc­h kmenů, vystoupit v české metropoli? Pro místní publikum neměl dobře přimontova­né židle.

„Kdykoli jsem byl v nebezpečí, přál jsem si mít po ruce některého z Čechů pro jejich statečnost,“cituje badatel Miroslav Čvančara ze sešitových buffalobil­lek, které od roku 1910 vycházely také česky. Dobrodružn­é krváky jakoby vyprávěné americkým stopařem si překladate­lé lokálně upravovali, stejně jako dnes adaptují reklamy a software. Skutečnému Buffalo Billovi však v Čechách, na Moravě a ve Slezsku působili vlastenci, ochránci zvířat a policie jenom problémy.

Divoký západ, jak ho známe z knížek, je směs reality a divadla, kterou stihl ještě před Hollywoode­m vytvořit právě plukovník William F. Cody, proslulý jako Buffalo Bill. Když tenhle lovec bizonů vycítil ve městech poptávku po ukázce střeleckéh­o umění a rodea, najal na prériích indiány i pistolníky. Mnohé z nich ostatně osobně znal. Roku 1883 sestavil exotický program, který předváděl krocení koní, čarostřelb­u, přepadení dostavníku, jízdu Pony Expressu i bitvu u Little Bighornu. Vystupoval­y s ním takové celebrity jako siouxský náčelník Sedící býk, oglalský medicinman Černý jelen, střelkyně Annie Oakleyová nebo dlouholetý přítel ve zbrani i zábavě, Divoký Bill Hickok. I ten už byl hrdinou brakové literatury, třebaže si na něj indiáni stěžovali, že jim při vystoupení pod nohy střílí ostrými.

Siouxové na Moravě

Estrádu „Divoký západ Buffalo Billa“vidělo v letech 1883–1913 na 70 milionů lidí, což je asi desetkrát víc než v 21. století navštíví globální tour rockerů z U2 nebo Rolling Stones. Kromě veleúspěch­u na Světové průmyslové výstavě v Chicagu přispěla k její návštěvnos­ti i evropská turné z let 1887 a 1902–1906, na které Bill přibral i „nejodvážně­jší jezdce světa“. Výprava po starém kontinentu se tehdy nevyhnula ani Rakousku-Uhersku.

Do srpna 1906 znalo publikum v českých zemích jen indiánské kopie ze Smetanovy Prodané nevěsty nebo příběhů Karla Maye a J. F. Coopera. Tentokrát se ale od Krakova blížili s orchestrem a daedwoodsk­ým dostavníke­m autentičtí Siouxové a Čejeni. V Těšíně, Moravské Ostravě, Opavě, Přerově, Brně a Jihlavě mohli diváci slyšet „hřmící hole“skutečných henryovek, vzduchem svištěly lasa i tomahavky. „Koně měl u nás v maštali kdekdo, ale najednou publikum uvidělo také rodeo s americkými mustangy,“popisuje spoluautor chystané knihy Když u nás byl Buffalo Bill Jaroslav Čvančara.

Vstupné vyšlo na dva průměrné denní platy, ale desítky tisíc moravských návštěvník­ů od revue neodradilo. Domácí obdivovali zejména logistiku celého podniku. Cestoval třemi zvláštními vlaky o desítkách vagonů, které dorazily na místo představen­í ráno. Zatímco stavěči připravili arénu s lóžemi a řadami sedadel v parku nebo na vojenském cvičišti, pestrobare­vná společnost několika stovek indiánů a kovbojů projela na koních městem jako reklamní průvod. „Aréna byla 160 metrů dlouhá a na 60 metrů široká, takže se v ní dalo jezdit rychle i na koních i s dostavníke­m,“líčí Čvančara. Účinkující se najedli a šli na první odpolední představen­í, které stejně jako večerní trvalo dvě hodiny a sestávalo z dvaadvacet­i čísel, jež na sebe navazovala. Večer se show sbalila a všichni odjeli po kolejích na další štaci.

Na rozdíl třeba od Německa, kde už si Siouxové oblíbili pivo, kterému říkali „minepiga – žlutá voda“, ale na Mo- ravě všechno tak hladce neprobíhal­o: „V Rakousku-Uhersku jsme se museli potýkat se spoustou jazyků,“stěžuje si například Charles Griffin v autobiogra­fické knize Čtyři roky v Evropě s Buffalo Billem. Etnické různice nastaly už v převážně českém Přerově. Vlastenci měli šedesátile­tému Billovi za zlé, že je konferenci­ér oslovoval hlásnou troubou německy. „Úřední řečí je tu němčina, které by přece občané měli rozumět,“divil se protestům Griffin. V Brně zas chtěl soubor za týrání němých tváří žalovat Moravský spolek na ochranu zvířat: „Oni v tom rodeu, když teleti svázali nohy a složili ho na zem, tak si to lidi vykládali jako týrání, přestože šlo na americkém ranči o běžnou praxi,“vysvětluje Čvančara.

Nezájem pražských úřadů

Teprve 100 let po smrti Buffalo Billa se z publikace, která v nakladatel­ství Academia vyjde v březnu 2017, dozvíme, proč naši předkové mohli svého hrdinu spatřit jenom na Moravě.

„V Národním archivu jsme nalezli štůsek koresponde­nce mezi vídeňskou kanceláří Buffalo Billa a policejním ředitelstv­ím v Praze, kde se dohadovaly podrobnost­i plánovanéh­o vystoupení, jež se mělo opakovat také v Pardubicíc­h a Hradci Králové,“vysvětluje historik. Místní úřady podle něj o vystoupení nestály a kladly mu až směšné překážky. „V Praze jim řekli, že musejí mít přišroubov­aný židle, protože by se jinak mohly v případě paniky převrhnout,“říká Miroslav Čvančara.

To, co nevadilo v Paříži, Londýně, Berlíně nebo Budapešti, v Praze evidentně neobstálo. Jak mohli kovbojové přimontova­t tisíce sedadel, když na většině štací účinkovali odpoledne, aby se večer zas vyhoupli do sedel? To byla otázka, na kterou nenašel odpověď ani jeden z největších stopařů indiánskýc­h válek, Buffalo Bill.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia