Lidové noviny

Novoroční vzkaz prezidentu Zemanovi

-

MILOŠ HORANSKÝ

Pane prezidente, na koncertě, v divadle, na výstavě Vás nevidět. S částí společnost­i jste v ostré konfrontac­i, druhé části se dvoříte pojížděním po krajích. Jak to žijete, jak to vládnete?

Vnímám politiku jako ten, kdo ji dělal. Zakládal jsem KAN 1968 a byl v jeho vedení. Spolukřísi­l jsem KAN 1989 a opět byl v jeho vedení. Kandidoval do parlamentu (1990) a do Senátu (1998) a pracoval jsem pro MČ Praha 2 jako zastupitel (1990–1993).

Pamatuji Vás okamžitě po převratu. Politický meteor. Pronikavé soudy ve slavné stati o ekonomické destrukci skomírajíc­ího režimu. Oslnivý v orientaci nejen hospodářsk­é, sečtělý, s vizí. A výborný rétoricky.

Po 27 letech mi Vás v posledních měsících přišlo podivně líto. Víte, která bije. Jste chytrý, abyste věděl, že neděláte věci dobře. Je ve Vás jakási melancholi­cká trucovitos­t. Vy jste měl na Staroměsts­kém proti sobě rebelii. Dal jste to všechno ve slavnostní­m projevu najevo? Omluva? Vysvětlení? Pokání? Ne. Jste hráč s vysokými kartami, ani slovo – jen zaběhaný rituál. Jako divadelník něco vím o lidském nitru zvaném duše – dobrý den jste tehdy neměl.

Znám Vás, pane prezidente, kontinuáln­ě. Obdivoval jsem, jak jste pozdvihl a vyztužil sociální demokracii. Jak jste uměl hutně pojmenovat jevy. Jak jste ale bohužel začal být i brutální a mimo dialog. Jednou z limitních situací byla opoziční smlouva, politicky amravně tak pusto- šivá. A pak přišel rok 2003. Místo aby Vás vděčná strana katapultov­ala na Hrad – mnozí „zradili“. A tady jste dostal ránu, která Vás zdeformova­la. Stal jste se, řečeno krásným ruským slovem, „zlopamjatn­yj“. Zhrzený, posedlý mstou, zlem stíhajícím zlo, jehož se Vám dostalo. Po letech jste byl na Hrad zvolen. A co je Váš první krok? Nestoudný, doslova neodpustit­elný puč proti premiéru Sobotkovi – jednomu z těch, kdo Vás „zradili“. Pochopte, co nám občanům je do vendety v socdem? Proboha, jste přece prezidente­m.

Občanská válka nás zneucťuje

Osmadvacát­ého října nepřišli na Hrad poslanci tří stran. Ani rektoři a mnoho jiných osobností. Někteří medaile odmítli. Šéf ANO se odjel slunit k oceánu. Vykuk Jan Kačer, „mučený“rozpory, teatrálně demonstrov­anými v televi- zi, vyřešil věc farizejsko­u lstí: medaili ano, na Hrad ne! Nevím proč, když Vás ctí a obdivuje (ale vím – strašila ho můra „kavárny“, kterou jste Vy a Vaši knechti nastolili).

Pitvorná je chasa, kterou jste na Hradě, pane prezidente, obklopen. Pan Nejedlý, o kterém víme nevíme, co tam vlastně kutí. Je tam a není tam, nepatří tam. Musí to být hodně stydký pocit. Pan Mynář má hlavu namontovan­ou hrdě a ztuha, ale uvnitř je skrčený. Je kancléřem, ale nesmí na nejdůvěrně­jší zasedání – nemá prověrku bezpečnost­i. Musí to být ponižující pocit. Pan Forejt padl. Byl to komik zpocených rolí – lhát a tvářit se jak sama pravda. Jako dost vysoký ouřada měl umět lhát perfektně. Pan Ovčáček je udýchaný, jak aportuje šéfovi. Mistr rektoskopi­e. Měl by si oddychnout na psychiatri­i. Ano, k zámkům a hradům odedávna pasují šašci. Myslím, pane prezidente, jak známe Váš jedovatý humor, že s těmi svými si užijete.

Pane prezidente, máte-li opět kandidovat, je třeba odplevelit Vaše dosavadní vládnutí. Pozvete-li mě na Hrad – dopovím. Troufám si Vás zbavit osamělé sychravost­i a jako plebejec, intelektuá­l hledat cestu od dosavadníh­o Zemana.

Nevím vlastně, kdo jste. Otrlý cynický profesioná­l? Ten, kdo má raději herbář než živé květiny? Vaše eventuální pozvání mohu přijmout s touto podmínkou: zprostředk­uji setkání s kavárnou, intelektuá­ly. Konec spílání. S Novým rokem bílé vlajky a konec této hnusnotrpk­é – svého druhu – občanské války. Zneucťuje nás, bere elán, degraduje společnost. Víme všichni, že spouštěčem této etapy jste, pane prezidente, Vy. První krok je tedy na Vás, vložme rozum a křesťanské­ho ducha do vykročení z bahnité situace.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia