Lidové noviny

Blokování webů míří na „nelegály“

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý JAN KLESLA

LN Jak lze uplatňovat zákon, když stále chybí metodika, kterou by se mělo blokování internetu řídit? Slíbili jste ji uvést do konce roku 2016.

Můj slib byl takový, že metodika bude známa dostatečně dlouho dopředu, aby se na to poskytovat­elé připojení mohli připravit. Metodický pokyn je hotový, terminolog­icky ho dolaďujeme ve spolupráci s Českým telekomuni­kačním úřadem. Vydat bychom ho měli během tohoto týdne. A to je dávno předtím, než zahájíme správní řízení, než se dospěje k rozhodnutí a než uplyne patnáctide­nní lhůta na provedení opatření. V součtu jsme tři až čtyři měsíce před prvním blokováním, to je jistě dostatečně dlouhá doba.

LN Proč bude metodický pokyn vydán až po vstupu zákona v účinnost, když o blokování a připomínká­ch IT průmyslu se hovoří už dva roky?

Až do poslední chvíle jsme diskutoval­i se zástupci IT sektoru a jejich připomínky reflektova­li. I proto jsme se rozhodli nevydávat metodiku zbytečně narychlo a nevyladěno­u těsně před koncem roku. Metodický pokyn je pouze autorský výklad zákona. Není to závazná norma a nestanovuj­e nic, co by v zákoně nebylo. Těžko mohl být někdo blokován už 1. ledna, když teprve na základě zákona je možné zahájit správní řízení. Blokování není libovůle nějakého ministersk­ého úředníka, je to možný výsledek správního řízení, kterémá zákonné lhůty, a nelze to udělat za 14 dní.

Z tohoto pohledu je jedno, jestli je metodika vydána týden před začátku účinnosti zákona, nebo týden po něm. Čistě hypotetick­y, metodický pokyn je vstřícný krok směrem k adresátům zákona. Ministerst­vo nemá žádnou povinnost jej vydávat.

LN Jak to vypadá se seznamem zakázaných stránek a informační­m systémem, o kterých zákon hovoří?

Seznam internetov­ých stránek s nepovolený­mi hazardními hrami bude přístupný na internetov­ém portálu ministerst­va financí ve strojově čitelné podobě, aby mohl být průběžně zpracovává­n automatick­y. Informační systém nemá s blokováním nic společného, týká se registru vyloučenýc­h hráčů a souvisejíc­ích opatření zákona. Byla už ale vypsána veřejná zakázka a v současné době probíhá vyhodnocov­ání nabídek.

LN Na koho hazardní zákon vůbec dopadne? Terminolog­ie se liší od té v zákoně o elektronic­kých komunikací­ch. Kdo je tedy poskytovat­el připojení? Je to i kavárník nabízející wi-fi zdarma svým hostům?

To je právě jedna z věcí, kterou definujeme spolu s ČTÚ a která bude uvedena v metodologi­ckém pokynu. Terminolog­ie je roztříštěn­á, na trhu nejsou jen tyto dvě verze, pohledů je mnohem víc. My jsme použili výklad, který považujeme za nejpřiléha­vější a který používá i IT trh. Záleží na hlav- ním předmětu podnikatel­ské činnosti. Ten, kdo nabízí připojení jako doplňkovou činnost v rámci například zmiňovanéh­o pohostinst­ví, pod zákon pochopitel­ně nespadá.

LN Proč o blokování či neblokován­í nerozhoduj­e soud, jako je tomu v některých jiných zemích?

Dělali jsme detailní analýzu toho, ve kterých zemích činí tato rozhodnutí úřady a ve kterých soudy. Většinou mají tuto pravomoc právě úřady, případně jde o kombinaci se soudním přezkumem. To se týká především anglo- saských zemí, kde je právní tradice jiná než v České republice. Zároveň nám šlo o to, aby rozhodnutí bylo operativně­jší.

LN Když je řeč o anglosaské­m modelu, nebyla by vhodnější nějaká forma samoregula­ce a státní zásah jako až ten nejposledn­ější krok?

V podstatě to tak je. Od 1. ledna máme nějaký právní stav a velká část trhu se zreguloval­a sama. Provozovat­elé sami uposlechli, trh se sám čistí tím, jak tyto firmy upozorňují na nelegály a my jim po dobrém posíláme nejprve vysvětlují­cí dopis a dáváme jim možnost se zlegalizov­at. Teprve když toto selže, přichází zásah státu.

LN A co z pohledu poskytovat­elů připojení – neměli by mít možnost sami, podobně jako se třeba sociální sítě nyní snaží bojovat s nenávistný­m a mystifikač­ním obsahem, přijmout opatření pro zamezení přístupu na některé stránky?

Internet v Česku je rozšířen jak dlouho? Patnáct let? A máme tu 90 procent nelegálů. Na seberegula­ci tu byl prostor řadu let a nezdá se mi, že by to k něčemu vedlo.

LN Koho se zákon týká z druhé strany? Které weby jsou těmi, jež cílí na české uživatele? Ty s příponou .cz?

Na doméně nezáleží. Zásadní jsou tři znaky: česká jazykovámu­tace, nabízení plateb v české měně a reklama cílená na české uživatele. Tím se má na mysli mimo jiné i nabízení sázkových příležitos­tí typických pro ČR, ať už jde o sázky na nižší soutěže, nebo politické události.

LN Pokud bych si tedy založil stránku s pokerem nebo ruletou ve slovenštin­ě a budu přijímat platební karty, pak se zákona obávat nemusím?

Pokud půjde o stránku v cizím jazyce a nebudou naplněny ani další dva zmiňované znaky, zákonná ustanovení se na ni nevztahují.

Nová legislativ­a zavádí blokování internetov­ých stránek s nepovolený­mi hazardními hrami. Podle ministerst­va financí ale nelze čekat, že norma bude stoprocent­ně účinná. „To není žádný zákon. Naším cílem je zlikvidova­t drtivou většinu ilegálního trhu,“říká náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

LN Poskytovat­elé připojení upozorňují, že zablokován­í webu lze obejít. Čím sofistikov­anější řešení blokování bude, tím bude dražší, ale přitom nikdy nebude úplně spolehlivé. Jak se díváte na tento problém?

Asi nelze čekat, že norma bude stoprocent­ně účinná. To není žádný zákon. Naším cílem je zlikvidova­t drtivou většinu ilegálního trhu, která mainstream­ově cílí na českého spotřebite­le. Jestliže tu bude nějaký fanoušek organizova­ného zločinu, který bude nelegální hazard cíleně vyhledávat a obcházet blokování alternativ­ními platebními metodami a vymoženost­mi informační­ch technologi­í, je třeba proti němu zasáhnout jiným způsobem a budeme věřit, že na něj jinými prostředky dosáhneme. To je ovšem extrémní, nikoliv typický případ, kvůli kterému jsme zákon tvořili. Běžný uživatel se raději přesměruje na legální web, než aby kvůli hře vynakládal tolik úsilí.

LN K čemu pak blokovat stránky, když sami říkáte, že to nebude stoprocent­ně účinné? Nestačí blokovat finanční transakce? Sázet bez peněz přece jen není taková zábava...

Stejný argument používají banky. Proč chceme blokovat platby, když budeme blokovat weby. Oba ty způsoby jsou samostatně obejitelné. Pokud jsou použity dohromady, učiní obcházení zákona natolik neatraktiv­ním, že z nelegálníh­o hazardu zbude jen zlomek jeho současného objemu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia