Lidové noviny

Střední školy, o které se bojuje

LN přinášejí žebříčky nejžádaněj­ších středních škol v ČR. Ve spolupráci s Národním ústavem pro vzdělávání

- BARBORA CIHELKOVÁ

Poslední týdny zbývají rodičům a jejich dětem na osudové rozhodnutí: výběr co nejlepší střední školy. Přihlášky mají být podány do prvního března. Oficiální žebříčky kvality a prestiže jednotlivý­ch škol bohužel neexistují. Ve spolupráci s Národním ústavem pro vzdělávání přinášíme aspoň seznam škol nejžádaněj­ších, tedy těch, které musely pro velký zájem odmítnout největší převis uchazečů.

Osmileté gymnázium? Jen pro každého desátého

Žebříčky na následujíc­ích dvou stranách jsou rozděleny do čtyř kategorií – zvlášť pro gymnázia čtyřletá, osmiletá a šestiletá a pro střední odborné školy spolu s konzervato­řemi. Údaje o přihlášený­ch a přijatých uchazečích pocházejí z posledního přijímacíh­o řízení. Na školách, kde plánují otevřít stejný počet tříd jako loni (a těch je většina), lze očekávat podobný výsledek i v rámci letošních přijímaček.

Nejlítější boj čeká už tradičně uchazeče o studium na osmiletých gymnáziích. Na nejžádaněj­ší z nich (jako je například brněnské Gymnázium Matyáše Lercha či Slovanské gymnázium v Olomouci) přijmou jen zhruba každého desátého uchazeče. O něco větší naději na přijetí budou mít o dva roky starší děti, hlásící se na gymnázia šestiletá. I tady se ale najdou školy odmítající více než sedm uchazečů z deseti – loni to bylo třeba pražské Gymnázium Na Vítězné pláni, které v příštím školním roce plánuje otevřít opět jen dvě třídy.

Vezmeme-li v úvahu, že se na víceletá gymnázia hlásí tahouni tříd a jedničkáři, dojdeme k závěru, že uspět v dané konkurenci vyžaduje téměř nadlidský výkon. Kdo ho není schopen, a přesto se cítí jako studijní typ, může si ještě další dva roky počkat.

 ?? V České republice je zaregistro­váno zhruba 260 středoškol­ských oborů. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Mají z čeho vybírat.
V České republice je zaregistro­váno zhruba 260 středoškol­ských oborů. FOTO ARCHIV MAFRA Mají z čeho vybírat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia