Lidové noviny

Gymnazisty láká medicína a farmacie

-

PRAHA Studenty gymnázií nejvíce lákají lékařské a farmaceuti­cké obory. Zájem o ně se ve srovnání s rokem 2011 zvýšil. Zjistil to průzkum společnost­i Scio mezi žáky třetího ročníku gymnázií. Nejméně gymnazistů chce pokračovat ve studiu na zdravotnic­ko-sociálních oborech.

Červnového průzkumu se zúčastnilo 1644 žáků z 53 gymnázií. Šlo o studenty, kteří vyplnili dotazník společně s testem obecných studijních předpoklad­ů. Ten je součástí srovnávací­ch zkoušek organizova­ných právě společnost­í Scio. Některé vysoké školy je využívají jako součást přijímacíh­o řízení.

O lékařské a farmaceuti­cké obory projevilo zájem 18 procent respondent­ů. Při obdobném průzkumu před pěti lety to bylo 14 procent. V roce 2011 vedly spole- čenskovědn­í a humanitní obory, které se v letošním pomyslném žebříčku propadly na druhou příčku. Má o ně zájem jen 14 procent studentů, kteří budou na jaře maturovat. O technické obory včetně informační­ch technologi­í deklaroval­o zájem 12 procent gymnazistů. Nejméně studentů gymnázií by chtělo studovat sociální a nelékařské zdravotnic­ké obory. Malý zájem projevili také o zemědělské a veterinárn­í školy.

Je však třeba říct, že na konci třetího ročníku, kdy se průzkum konal, ještě více než polovina gymnazistů netušila, kam si podají přihlášku. Při výběru školy je pro téměř dvě třetiny z nich klíčová kvalita výuky na fakultě. Asi dvě pětiny gymnazistů přihlížejí k tomu, v jakém městě fakulta sídlí. Uplatnění v praxi je až na třetím místě. čtk

 ?? Zatímco před lety patřila spíše k méně žádaným oborům, dnes je příprava na lékařské nebo farmaceuti­cké povolání snem osmnácti procent gymnazistů. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Medicína získává na prestiži.
Zatímco před lety patřila spíše k méně žádaným oborům, dnes je příprava na lékařské nebo farmaceuti­cké povolání snem osmnácti procent gymnazistů. FOTO SHUTTERSTO­CK Medicína získává na prestiži.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia