Lidové noviny

Slava a světové premiéry

- MARTIN ZVĚŘINA

Předvánočn­í vydavatels­ké šílení je za námi, ale ani začátek roku není na novinky chudý. Kromě obvyklých záznamů z novoročníc­h koncertů vychází spousta zajímavé hudby.

Gigant Deutsche Grammophon se v pátek jal oslavovat Slavu. Tedy dvojité výročí (narodil se 27. března 1927, zemřel

REZONANCE

27. dubna 2007) violoncell­isty, dirigenta a skladatele Mstislava Rostropovi­če. Třídiskový komplet, nazvaný právě familiární­m Slava, je jen návnadou na 37diskovou krabici zahrnující vše, co pro firmu umělec natočil. Vzhledem k Slavovým osobním vazbám na Prahu a Česko si tenhle obsáhlý soubor u nás určitě své posluchače najde a je jen otázkou času, kdy nás podobnou krabicí počastují konkurenti.

Ani domácí interpreti nespí zimním spánkem, Ensemble Inégal vydává druhý díl žalmů Jana Dismase Zelenky. Některé z těchto „nešporních žalmů pro celý rok“, jak je sám autor označil, vycházejí ve světové premiéře. Nejnovější zelenkovsk­á nahrávka obsahuje nešpory z roku 1726. Spolu se souborem Ensemble Inégal účinkují Pražští barokní sólisté pod vedením Adama Viktory.

Už v listopadu se na pultech objevila i nahrávka Stabat Mater od Jana Jakuba Ryby, skladbu autor zkomponova­l v roce 1805 pro plzeňský chrám svatého Bartoloměj­e. Není to sice čerstvá novinka v distribuci, ale bylo by škoda, kdyby mezi posluchači zrovna tahle nahrávka zapadla. Soubor L’armonia terrena a sbor Martinů Voices řídil Zdeněk Klauda. Sólisté jsou vynikající: Simona Šaturová, Markéta Cukrová, James Kryshak a Adam Plachetka.

Novinkou, která by se měla ocitnout na pultech právě tento týden, je druhá symfonie B dur Antonína Dvořáka v podání souboru Musica Florea řízeného Markem Štrynclem. První symfonii nahrál soubor živě již v roce 2015, i čerstvý disk je záznamem z koncertu a též vůbec první na dobové nástroje.

O malou nabídku hudby se ani letos strachovat nemusíme, spíš o to, zda si najdeme čas na soustředěn­ý poslech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia