Lidové noviny

Pelikán si zve šéfa soudu na kobereček

-

PRAHA Loňská schůzka předsedy Vrchního soudu v Praze Jaroslava Bureše s vlivným advokátem nezůstala bez odezvy. Za soukromé setkání s Radkem Pokorným, který je blízkým přítelem premiéra Bohuslava Sobotky, ho čeká pohovor s ministrem spravedlno­sti. „Informace o této schůzce mě znepokojil­a. Pana předsedu Bureše jsem pozval na osobní setkání, schůzka proběhne v příštích dnech,“napsal LN šéf české justice Robert Pelikán (ANO).

Bureš s Pokorným, jak LN upozornily, loni v září poobědval v luxusní restauraci Kalina v centru Prahy. Podle Pokorného, jehož advokátní kancelář zastupuje zájmy významných korporací v Česku, šlo o setkání dvou známých.

Předseda pražského vrchního soudu, kde končí prakticky všechny důležité kauzy v Čechách – namátkou případ exhejtmana Davida Ratha –, hraje o reputaci. Podle zákona o soudech a soudcích totiž pro justiční funkcionář­e platí přísná pravidla týkající se také soukromého života. Za provinění mohou čelit i kárnému řízení.

Kdo platil?

Ačkoli loňský oběd sám Pokorný potvrdil, Bureš v reakci uvedl, že prý „o žádnou schůzku nešlo“.

Předsedovi soudu proto LN položily dvanáct otázek. Zajímalo nás, jestli stále trvá na svých slovech, že nešlo o schůzku, o jakých tématech s prominentn­ím advokátem hovořil, kdo platil anebo s kolika jinými advokáty se loni takto soukromě setkal.

Místo odpovědí zaslal souhrnné prohlášení. „Váš zájem považuji za zcela účelový a osobně za- měřený. Asi bychom totiž těžko našli mnoho soudců, kteří nemají v řadách advokátů přátele, zejména spolužáky, s nimiž chodí na pivo, sportují či si zajdou na oběd a večeři. Nezávislos­t soudce se odvíjí od jeho osobní integrity,“napsal LN s tím, že je momentálně mezi dvěma operacemi a nemá chuť ani náladu vysvětlova­t věci, „které ani pochopit nechcete“.

Podle svých slov se pracovně stýká s řadou advokátů. „Zkouším pravidelně s jinými advokáty u advokátníc­h zkoušek, s čímž jsou vždy spojeny pracovní obědy, přednáším pro komoru, účastním se konferencí a tak dále,“napsal předseda Bureš, jenž je sám advokátem s přerušeným výkonem advokacie, stejně jako řada jiných soudců, jak upozornil.

„Ve Vašich dotazech urážíte mne, a především soudce vrchního soudu představou, že má nebo jejich setkávání se s advokáty mohou nějak ovlivnit jejich nezávislé rozhodován­í a důvěryhodn­ost soudu,“napsal Bureš.

První varování

Za pestrý společensk­ý život ministr spravedlno­sti Pelikán už šéfa vrchního soudu jednou pokáral. Vadilo mu, že se ocitl na večírku advokátní kanceláře Pavla Němce. Na ní se přitom sešli známí advokáti i někteří obžalovaní včetně Jany Nečasové (dříve Nagyové) a expremiéra Petra Nečase.

„Sešel jsem se osobně i s panem předsedou Burešem, který uznal svou chybu a slíbil, že už se to příště nestane,“řeklminist­r Pelikán v roce 2015. Od podání kárné žaloby, kterou hrozil, ale ustoupil. sha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia